Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν σειρά επιθέσεων σε Ιράκ και Συρία – Στο στόχαστρο και ιρανικοί στόχοι


Φωτογραφία Αρχείου AP Photo
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν σειρά επιθέσεων σε Ιράκ και Συρία – Στο στόχαστρο και ιρανικοί στόχοι
efsyn.gr
Μυρίζει μπαρούτι στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την Ουάσιγκτον να ετοιμάζεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά απαντώντας στην αιματηρή επίθεση σε αμερικανική βάση πουκόστισε την ζωή σε τρεις μισθοφόρους Αμερικανούς στρατιώτες.

Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Μπάιντεν ότι έχει αποφασίσει την απάντηση των ΗΠΑ έρχεται ρεπορτάζ του αμερικανικού CBS να επιβεβαιώσει ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζει επιδρομές κατά στόχων εντός Ιράκ και Συρίας και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και ιρανικοί στόχοι.

Το αμερικανικό μέσο επικαλείται αξιωματούχους που μιλούν για απάντηση στην επίθεση που έφερε τον θάνατο τριών στρατιωτών, παρότι η Τεχεράνη εμμένει στη μη εμπλοκή της στο αιματηρό περιστατικό.

Σημαντικός παράγοντας για το χρονοδιάγραμμα των χτυπημάτων θα είναι ο καιρός, καθώς οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πλήγματα σε κακές καιρικές συνθήκες, όμως η επιχειρησιακή λογική προκρίνει καλύτερη ορατότητα για επιλεγμένους στόχους.

Το Ιράν, πάντως, έχει διαμηνύσει ότι θα απαντήσει με αποφασιστικό τρόπο σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της ιρανικής επικράτειας, ιρανικών συμφερόντων ή πολιτών της χώρας. Μέσω του πρεσβευτή στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί απάντησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος εξήγγειλε αντίποινα για την επίθεση με drone σε βάση στην Ιορδανία.

Επιβεβαιώνει ο Όστιν

Τις ραγδαίες εξελίξεις επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αντίποινα κατά πολιτοφυλακής που έχει τη στήριξη της Τεχεράνης.

Σημείωσε πως τα drone που επιτίθεται κατά αμερικανικών στόχων είναι ιρανικής προέλευσης και συμπλήρωσε «έχουμε μια πολυεπίπεδη απάντηση και έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε αρκετές φορές ανάλογα με την κατάσταση. Θέλουμε να φέρουμε προ των ευθυνών τους τους ενόχους και να αποτρέψουμε τέτοια περιστατικά στο μέλλον».

Επισήμανε δε πως οι ΗΠΑ δεν είναι σε πόλεμο με το Ιράν και πως η Ουάσιγκτον δεν γνωρίζει εάν η Τεχεράνη είχε γνώση για τη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά «δεν έχει σημασία γιατί γνωρίζουμε ότι το Ιράν χρηματοδοτεί τέτοιες οργανώσεις και τις στηρίζει, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τις εκπαιδεύει κιόλας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου