Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Η Μόσχα απειλεί να προελάσει στην Ουκρανία μέχρι τα σύνορα της ΕΕ

Με προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων μέχρι τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας προς τα κράτη της ΕΕ απείλησε η Μόσχα, την ώρα που η καθυστέρηση της έγκρισης του στρατιωτικού πακέτου 61 δισ. δολαρίων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει αρχίσει να δημιουργεί ελλείψεις στο πεδίο της μάχης.

Μάλιστα ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε ευθέως τους Ρεπουμπλικάνους που μπλοκάρουν τη στρατιωτική βοήθεια, για την κατάληψη της σημαντικής πόλης Αντβιίβκα από τα ρωσικά στρατεύματα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε τις ρωσικές δυνάμεις να αξιοποιήσουν τις επιτυχίες στο πεδίο της μάχης και οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια να προετοιμαστεί καλά. Εξάλλου σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το χωριό Κρίνκι, προγεφύρωμα στην όχθη του ποταμού Δνείπερου στη Χερσώνα, που είχαν ανακαταλάβει οι ουκρανικές δυνάμεις το περασμένο καλοκαίρι.

Οπως σημείωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις Διαπραγματεύσεις της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων, Κωνσταντίν Γκαβρίλοφ, η Δύση θα «ρίξει τους τόνους», όταν οι εχθροπραξίες πλησιάσουν σε περιοχές που συνορεύουν με την ΕΕ.

«Η ρητορική θα μετριαστεί όταν τα στρατεύματα θα πλησιάσουν τα σύνορα της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας», είπε χαρακτηριστικά ο Γκαβρίλοφ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αντίδραση των Ευρωπαίων σε μια προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων. Τότε θα ακολουθήσουν «σοβαρές συμφωνίες για ελέγχους, ισορροπίες, εγγυήσεις, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ούτω καθεξής».

Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ακόμη ότι «η Ευρώπη προσπαθεί να στρατιωτικοποιηθεί, αλλά είναι απίθανο να τα καταφέρει στο εγγύς μέλλον, καθώς έχει μείνει αρκετά χρόνια πίσω». «Εχουν εξαντλήσει τα παλιά τους αποθέματα και σε λίγα χρόνια μπορεί να υπάρξουν κολοσσιαίες αλλαγές στο ανατολικό μέτωπο, και ίσως ακόμη πιο μακριά», προειδοποίησε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, προειδοποίησε ξανά πως λόγω των καθυστερήσεων στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας «υπάρχει τώρα μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση σε πολλά σημεία, ακριβώς εκεί όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρώσει τις μέγιστες δυνάμεις».

Ανέφερε ελλείψεις πυροβολικού, ανάγκη για αεράμυνα στο μέτωπο και για όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς. Οι δηλώσεις του έγιναν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στο Κουπιάνσκ, περιοχή που ανακατέλαβε η Ουκρανία το 2022, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου