Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Τι σηματοδοτεί η αναβολή της επίσκεψης Πούτιν στην Τουρκία


Τι σηματοδοτεί η αναβολή της επίσκεψης Πούτιν στην Τουρκία προσπαθούν να ερμηνεύσουν Τούρκοιι αλλά και διεθνείς αναλυτές

Τούρκοι αναλυτές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την αναβολή της επίσκεψης του Πούτιν στην Τουρκία.

Σε μια πρώτη αντίδραση, Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η αναβολή είχε να κάνει με τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία που προγραμματίζονται για τις 15-17 Μαρτίου. Ωστόσο οι αναφορές αυτές ελάχιστα πείθουν.

Πολλοί θεωρούν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να παίξει σκληρό παιχνίδι.

Κατ΄ αρχήν αναφέρονται στην πρόταση που έκανε ο Πούτιν στον Ερντογάν πριν από έναν χρόνο και είχε συναινέσει σε αυτό το Τούρκος πρόεδρος, για να δημιουργηθεί ένας κόμβος στην Τουρκία μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Όμως αν τότε η Τουρκία ήταν για τον Πούτιν ο «πιο αξιόπιστος σύμμαχος», ένα χρόνο μετά οι συνθήκες έχουν αλλάξει.

Βέβαια η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά βρίσκεται σε μεγάλη πίεση από τους δυτικούς της συμμάχους.

Και η πίεση έχει αυξηθεί μετά την υποχώρηση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη που δυσαρέστησε φυσικά την Μόσχα.

Θα ήταν λοιπόν ριψοκίνδυνο για τον Ερντογάν να προωθήσει το τουρκο-ρωσικό σχέδιο για τον ρωσικό ενεργειακό κόμβο.
Σε πορεία βελτίωσης οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα αναμένει από στιγμή σε στιγμή να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία της πώλησης των μαχητικών F-16 και στο βάθος βλέπει την πιθανότητα να αναβιώσει η συμφωνία αγοράς των μαχητικών F-35, εφόσον απομακρύνει τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Σε μια στιγμή που οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε πορεία βελτίωσης οποιαδήποτε κίνηση υπέρ του Πούτιν θα επηρέαζε αρνητικά αυτή την πορεία.

Ωστόσο Τούρκοι αναλυτές δεν είναι σίγουροι ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει εντελώς στάση απέναντι στη Ρωσία.

Είναι ο μοναδικός ηγέτης που συνομιλεί με τον Πούτιν και μπορεί αυτό να αποδεχτεί χρήσιμο για το ΝΑΤΟ.

Για τον λόγο αυτό θεωρούν ότι η Άγκυρα δεν θα βιαστεί να διώξει από το έδαφος της τους S-400 γιατί αυτό θα προκαλούσε κρίση στις σχέσεις με τη Μόσχα.

Κάποιοι θεωρούν ότι η αναβολή της επίσκεψης Πούτιν οφείλεται στις πιθανές υπερβολικές απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου από τον Ερντογάν, ύστερα από τα μεγάλα δώρα που του έκανε πέρσι πριν τις τουρκικές εκλογές αναβάλλοντας τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η τουρκική διπλωματία πρέπει να εργαστεί σκληρά για να κρατήσει τις νέες ισορροπίες.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου