Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Στρατευμένοι: Απάτη Δένδια η «θητεία-ευκαιρία»

▸Πιο πολεμική, εκμεταλλευτική και παρατεταμένη γίνεται η θητεία για τη φτωχή νεολαία

Σε μια μεγάλη προπαγανδιστική εκστρατεία έχει αναλωθεί ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, που διαφημίζει το πρόγραμμα «Θητεία-Ευκαιρία». Η κυβέρνηση που αύξησε τη στρατιωτική θητεία στους δώδεκα μήνες, καταφέρνοντας οι νέοι φτωχών οικογενειών να παραμένουν στα σύνορα για εννέα μήνες, βαθαίνει την οικονομική και εργασιακή εκμετάλλευση. Επιχειρείται μια βαθιά ανασυγκρότηση του κράτους άμυνας/ασφάλειας, με επίκεντρο τις Ένοπλες Δυνάμεις και όλο το σύστημα πολέμου. Αναδιοργάνωση που γίνεται σε ένα πλαίσιο πολύ σοβαρών αντιφάσεων και στρατηγικών στοχεύσεων της άρχουσας τάξης.

Κυρίως, στο εθνικό αφήγημα «υποβαθμίζεται» η Τουρκία ως εχθρός και ο κίνδυνος του πολέμου απομακρύνεται. Πλέον τα κανάλια «δεν παίζουν πόλεμο» από το πρωί μέχρι το βράδυ και δεν δαιμονοποιούν τον Ερντογάν. Στη βάση αυτών των στρατηγικών ιδεολογικών «αναθεωρήσεων» πρέπει να αναδειχθεί η πιο πολεμική συμμετοχή του ελληνικού καπιταλισμού στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, καθώς προσδοκά κέρδη από την ταύτιση με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς, στο πλαίσιο εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η προμήθεια των F-35 (το κόστος θα υπερβεί τα 10 δισ. δολάρια με την αγορά όπλων), η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και το αμερικανικό πρόγραμμα προμήθειας μεταχειρισμένου οπλισμού εξυπηρετούν και αυτό τον στόχο. Όπως επίσης και η αναδιάρθρωση της πολεμικής βιομηχανίας και η σύνδεσή της με τα πανεπιστήμια, ώστε να αναπτυχθεί η εγχώρια παραγωγή όπλων.
Σε δεύτερο επίπεδο, ο αστικός στρατός αποκαλύπτεται ολοένα και πιο ταξικός ως προς τη συγκρότηση, τον ρόλο, την αποστολή του. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θητεία για να βρει νέους αναλώσιμους και απλήρωτους εργαζόμενους, προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργίας των Ε.Δ. και να στρατολογήσει φτωχούς νέους-νέες ως μισθοφόρους στρατιώτες. Κι αυτό, ενώ η νεολαία αρνείται τον στρατό. Μερίδα των μικροαστικών και αστικών στρωμάτων αποφεύγουν την υποχρεωτική στράτευση, οι διαγωνισμοί ΕΠ.ΟΠ. (επαγγελματίες οπλίτες) αποτυγχάνουν, στις Στρατιωτικές Σχολές πάνε όλο και πιο λίγοι, με ολοένα μικρότερες βάσεις. Παράλληλα, υπάρχουν μαζικές αποχωρήσεις σπουδαστών από τις στρατιωτικές σχολές εξαιτίας των βασανιστηρίων, ΕΠ.ΟΠ. και στρατιωτικών από τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ βαθαίνει η συνείδηση του μισθοφόρου «που τα κάνει όλα για τα λεφτά»!

Σε ένα τρίτο επίπεδο, ενσωματώνονται τα συμπεράσματα των σύγχρονων πολεμικών αναμετρήσεων με τη δράση π.χ. των drone.

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας προπαγανδίζει το φινλανδικό μοντέλο, «που σημαίνει η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες». Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στους νέους να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, που θα χωρίζονται σε υποχρεωτικές και εθελοντικές. Στις υποχρεωτικές θα περιλαμβάνεται η αναβάθμιση γνωστικών ψηφιακών δυνατοτήτων, η διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης για ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές και η παροχή πρώτων βοηθειών. Στις εθελοντικές κατατάσσονται τεχνικές δεξιότητες, με προγράμματα από τα κέντρα δια βίου μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων και υπό σκέψη βρίσκονται εξειδικεύσεις όπως βοηθός φαρμακοποιού, βοηθός οδοντιάτρου, μάγειρας, αρτοποιός, τεχνικός υγιεινής ασφάλειας, διασώστης και μέλος πληρώματος ασθενοφόρου. Το απολυτήριό τους θα συνοδεύεται από πιστοποιητικό εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση οργανώνει συστηματικά την εργασιακή εκμετάλλευση της στρατευμένης νεολαίας. Διαβάζουμε: «Μια σειρά από πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάρτισης περιμένουν τους στρατευμένους από το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Επαγγέλματα, δηλαδή, που θα τα διδάσκονται και θα τα μαθαίνουν στον Στρατό. Οι πιστοποιήσεις θα αφορούν ειδικότητες, όπως ναυαγοσώστης, μηχανικός αυτοκινήτων, χειριστής προωθητής γαιών, χειριστής ισοπεδωτής γαιών, τεχνίτης τηλεπικοινωνιών, αρτοποιός, μάγειρας, βοηθός κλινικής μικρών ζώων, διασώστης, παροχή πρώτων βοηθών και ειδίκευση στην πολιτική προστασία». Δηλαδή ο φαντάρος θα παραμείνει ο δωρεάν εργαζόμενος στα Στρατιωτικά Πρατήρια, στις Λέσχες Αξιωματικών και τις Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις για να εξυπηρετεί ως υπηρέτης τα προνόμια των αξιωματικών, αλλά θα παίρνει πιστοποιητικό ναυαγοσώστη!


Απλήρωτοι διασώστες και οδηγοί ασθενοφόρων

Ανάγκη για ένα νέο ταξικό διεθνιστικό αντιπολεμικό κίνημα

Ο Ν. Δένδιας θέλει έναν απλήρωτο εργάτη που θα εργάζεται στην Πολιτική Προστασία, καθώς ο Στρατός συγκροτεί ειδικό Στρατηγείο. Επίσης, η κυβέρνηση που επιτίθεται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και δεν κάνει προσλήψεις προσωπικού, σχεδιάζει ως πλήρωμα Ασθενοφόρου οδηγό ΕΠ.ΟΠ. και διασώστη φαντάρο! Καλείται, λοιπόν, ο Στρατός να καλύψει με τη δωρεάν εργασία των φαντάρων τις διευρυμένες ανάγκες των νησιών –ιδίως το καλοκαίρι– και των υπόλοιπων παραμεθόριων περιοχών. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι ειδικότητες, π.χ. ο βοηθός φαρμακοποιού, ο βοηθός οδοντιάτρου… Αυτός είναι ο «κοινωνικός ρόλος» του Στρατού: δωρεάν εργασία φαντάρων που θα καλύπτουν χωρίς εργατικό κόστος τις τεράστιες ανάγκες αντί για το κράτος.

Η θητεία γίνεται πιο πολεμική. Υπάρχει η ανάγκη, για παράδειγμα, για τον διευρυμένο αριθμό στρατιωτών που θα καθοδηγούν drone και όχι μόνο. Και για αυτό απαιτούνται ψηφιακές ικανότητες. Σε δεύτερο επίπεδο, το μοντέλο του στρατού του Ισραήλ δεν μπαίνει στο αρχείο. Αυτό αποκαλύπτεται μέσα από τη διαρκή επανεκπαίδευση των πολιτών στρατιωτών αλλά και τη στράτευση των γυναικών! Το Φινλανδικό κράτος ωστόσο αμείβει τον φαντάρο, αλλά περί αυτού ο Ν. Δένδιας σφυρίζει αδιάφορα. Ο κάθε κληρωτός Φινλανδός στρατιώτης αμείβεται με 5,2 ευρώ ημερησίως εάν κάνει θητεία έξι μηνών, με 8 ευρώ ημερησίως εάν υπηρετήσει εννιά μήνες και 12,10 ευρώ ημερησίως αν υπηρετήσει 12 μήνες.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι πρόκειται για ένα στρατηγικό εγχείρημα της άρχουσας τάξης που επιδιώκει αναβάθμιση του συνολικού της ρόλου διαμέσου του πολέμου και συνδέεται με το σύνολο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί. Απαιτείται η απάντηση ενός νέου αντιπολεμικού και αντιμιλιταριστικού, αντικαπιταλιστικού, αντιιμπεριαλιστικού, διεθνιστικού κινήματος, η συνολική εναντίωση του κόσμου της εργασίας και νεολαίας. Για το μπλοκάρισμα της μηχανής του πολέμου και των εξοπλισμών, των αποστολών εκτός συνόρων και της πρόσληψης δεκάδων χιλιάδων μισθοφόρων στρατιωτών. Για τη μείωση της θητείας στους έξι μήνες. Με την ενίσχυση του κινήματος μέσα και έξω από τον Στρατό, ενάντια στην κυβέρνηση του πολεμικού τυχοδιωκτισμού, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (03.02.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου