Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Υπεράσπιση των δημόσιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα: Το συνδικάτο Force Ouvriere ESR (Ανώτατη Εκπαίδευση Γαλλία) παρέχει την αμέριστη στήριξή του!

▸Ένα σχέδιο νόμου της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει την αδειοδότηση δημιουργίας ιδιωτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να απονέμουν τα ίδια πτυχία με τα δημόσια πανεπιστήμια. Επιπλέον, επιτρέπει την αύξηση των τελών εγγραφής, ενθαρρύνει το άνοιγμα των δημόσιων σχολών σε ιδιωτικές επενδύσεις, και επιτίθεται στα θεμέλια των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια.

Η πρόσβαση στη δωρεάν, κοσμική, δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση δέχεται επίθεση. Ο θεμελιώδης στόχος είναι η δημιουργία ενός φθηνού, ημι-εκπαιδευμένου, αναλώσιμου εργατικού δυναμικού, οι οποίοι θα αρχίσουν να εργάζονται στην ηλικία των 15 ετών ως εκπαιδευόμενοι ή μαθητευόμενοι. Το σχέδιο αυτό είναι η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μια σοβαρή επίθεση στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Η Force Ouvriere ESR είναι ακόμη πιο ευαίσθητη σε αυτόν τον αγώνα σε μια εποχή που η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιταχύνεται στη Γαλλία, ιδίως με τις επιθέσεις στο baccalauréat, τις πλατφόρμες αυθαίρετης επιλογής Parcoursup και Mon master, τον πολλαπλασιασμό των ιδιωτικών ιδρυμάτων, την αύξηση της αναγνώρισης των ιδιωτικών πτυχίων από το κράτος, την ανάπτυξη της μαθητείας και την αμφισβήτηση της οιονεί δωρεάν φοίτησης ακόμη και στα δημόσια ιδρύματα.

Το συνδικάτο FO ESR παρέχει την πλήρη υποστήριξή του στον αγώνα του προσωπικού και των φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν κινητοποιηθεί μαζικά για να βάλουν φραγμό σ’ αυτό το σχέδιο.

Η FO ESR καταδικάζει τη βίαιη καταστολή στην οποία υποβάλλονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου