Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Politico: Αυτή τη φορά η απειλή της ακροδεξιάς στην Ε.Ε. είναι πραγματική

The Press Project
Politico: Αυτή τη φορά η απειλή της ακροδεξιάς στην Ε.Ε. είναι πραγματική
Η ακροδεξιά απειλή στην Ευρώπη είναι υπαρκτή και ζοφερή, επισημαίνει σε εκτενές άρθρο του το POLITICO, στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων στην Γερμανία για την άνοδο του εθνικιστικού AfD που έχει εδραιωθεί στην δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων.
Το 2024, η άνοδος της δεξιάς στις δημοσκοπήσεις φαίνεται μεγαλύτερη και πιο τολμηρή, με μια να προβλέπει ότι η εθνικιστική δεξιά και η ακροδεξιά θα μπορούσαν να κερδίσουν σχεδόν το 1/4 των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, γράφει το Politico.

Σύμφωνα με τον Σάιμον Χιξ, καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, «θα δούμε μια πραγματικά σημαντική στροφή προς τα δεξιά», και η ακροδεξιά ευρωομάδα ID (Ταυτότητα και Δημοκρατία) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η έκτη μεγαλύτερη από τις επτά, θα κερδίσει 40 έδρες τον Ιούνιο, αυξάνοντας τη δύναμή της σε 98 σε σύνολο 720. Δηλαδή, μπορεί καταλάβει τη θέση των Φιλελευθέρων. Στην ID μετέχουν η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και ο γαλλικός Εθνικός Συναγερμός (RN).

Επίσης, η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR -εδώ βρίσκεται η Λέγκα του Βορρά και το πολωνικό PiS) δείχνει να κερδίζει κατά περίπου 18 έδρες, που αν προστεθούν στις 67 που ήδη έχει, θα μπορούσε να γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, ξεπερνώντας τόσο τους Πράσινους όσο και τους Φιλελεύθερους. Αν σε αυτούς προστεθούν -όπως φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό- και οι «άστεγοι» 12 ευρωβουλευτές του κόμματος Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, ECR και ID θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν το 25% των εδρών στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό το ακροδεξιό ποσοστό θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική που θα προκύψει από τα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια, γράφει στην ανάλυσή του.

Ακόμα κι αν σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, όπως αυτή που διεξάγει ο Χιξ, οι τρεις κεντρώες ομάδες θα εξακολουθούσαν να έχουν την πλειοψηφία -αν και 30 έδρες μικρότερες- αυτό δε σημαίνει ότι η ακροδεξιά επιρροή δε θα αυξηθεί. Και απομένουν ακόμη τέσσερις μήνες μέχρι τις εκλογές…

Ανώτερος αξιωματούχος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μίλησε στο Politico: «Ακόμα κι αν έχουμε την τρέχουσα πλειοψηφία στο επόμενο Κοινοβούλιο, νομίζω ότι η δυναμική έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με όλο το κοινοβουλευτικό έργο που πρέπει να γίνει τελειώσει, αλλά και με τις κορυφαίες υποθέσεις».

Σύμφωνα με τον Χανς Κουντάνι, συγγραφέα του βιβλίου «Eurowhiteness» (Ευρωλευκότητα), «η ακροδεξιά μπορεί να κερδίσει χωρίς να κερδίσει, εάν η κεντροδεξιά πάρει πάνω της όλη τη ρητορική και τις πολιτικές της, ειδικά σε αυτά τα ζητήματα, όσον αφορά τις πολιτικές για την ευρωπαϊκή ταυτότητα, τη μετανάστευση και το Ισλάμ».

Όπως έχει επισημάνει το Politico από τον Δεκέμβριο, σε πάνω από 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, σκληροπυρηνικά αντιμεταναστευτικά κόμματα, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κορυφή των δημοσκοπήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου