Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Η λύση για τους ΕΠΟΠ έρχεται από το Πολεμικό Ναυτικό

Από Armyvoice NewsΗ λύση για τους ΕΠΟΠ έρχεται από το Πολεμικό Ναυτικό – Πολύ σημαντική συνάντηση της ΠΟΕΣ με την Ηγεσία του ΓΕΝ

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΠΟΕΣ, στη συνάντηση που είχε με την Ηγεσία του ΠΝ συζητήθηκαν όλα τα πολύ σημαντικά ζητήματα.

Ένα από αυτά αφορά και τις πιέσεις του ΓΕΝ για το θέμα των ΕΠΟΠ, για τις οποίες έχουμε ήδη αναφερθεί σε αποκλειστικό θέμα του Armyvoice.gr.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά που ζητά το ΓΕΝ για να μην χάσει κι άλλο κόσμο από τα καράβια, κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος τις προτάσεις των άλλων κλάδων προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.
Η λύση για τους ΕΠΟΠ έρχεται από το Πολεμικό Ναυτικό

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει προωθείται η λύση να δοθεί παράταση για 2 χρόνια, προκειμένου να κερδίσουν λίγο ακόμα χρόνο. Το ΓΕΝ ωστόσο, μετά και τις πρόσφατες μαζικές παραιτήσεις λόγω του επιδόματος Στόλου, βλέπει ότι σύντομα θα χάσει κι άλλο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο κατά κανόνα δεν αναπληρώνεται στο 100% και έτσι πιέζει για μια πιο μόνιμη λύση, ή για μια λύση που θα έχει διάρκεια πάνω από 5 έτη.

Με το θέμα των παραιτήσεων να εξακολουθεί να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, το ΓΕΝ, σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, έδειξε να βρίσκεται σε αυξημένη εγρήγορση, όχι μόνο έχοντας υποβάλει πλήθος τεκμηριωμένων προτάσεων προς τον Υπουργό, αλλά και με ενέργειες σε εσωτερικό επίπεδο.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι, αν οι προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές ή θα πρέπει κάθε φορά ο κ. Δένδιας να πηγαίνει στο Ναύσταθμο και να υπόσχεται από κάτι, ή γενικά το ΓΕΝ να βρίσκεται σε μια διαρκή κινητικότητα να καλύπτει τα κενά που, διαρκώς, δημιουργούνται.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί κάτι ακόμα: ο Α/ΓΕΝ συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της ΠΟΜΕΝΣ.

Είναι απορίας άξιο να αναλογιστεί κανείς τι ακριβώς συζητήθηκε (αν και υπάρχει μια φτωχή θεματολογία στο αντίστοιχο δελτίο Τύπου). Για παράδειγμα, ο, περιχαρής στην αναμνηστική φωτογραφία, κ. Ρώτας, ανέπτυξε τις θέσεις του υπέρ του κατακερματισμού του επιδόματος Στόλου, τις οποίες είχε αναπτύξει σε επίσημη διαδικασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενέργεια που έκανε τεράστια ζημιά στο ηθικό (και όχι μόνο) του προσωπικού του ΠΝ;
Ή μήπως εξήγησε στον Α/ΓΕΝ ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η ΠΟΜΕΝΣ με τον τρόπο της έβαζε πλάτη στην αύξηση των παραιτήσεων στο ΠΝ, υποστηρίζοντας λιγότερο ή περισσότερο ανοικτά τις επιθετικές τακτικές του τέως Α/ΓΕΕΘΑ, κ. Φλώρου, εις βάρος του Ναυτικού;

Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΟΜΕΝΣ όλο το προηγούμενο διάστημα, προς μεγάλη ικανοποίηση της Ηγεσίας, όχι μόνο δεν έβγαλε ούτε ένα έγγραφο για τα προβλήματα του προσωπικού που το οδηγούν σε παραιτήσεις, αλλά έφτασε σε σημείο να βγάλει και ανακοίνωση διάψευσης του προβλήματος των παραιτήσεων, η οποία διαψεύστηκε πανηγυρικά από τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας, μόλις μια ώρα μετά, κατά σύμπτωση, στην τελετή αλλαγής Αρχηγού Στόλου.

Οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο συναντήσεις του Α/ΓΕΝ, με ΠΟΕΣ και ΠΟΜΕΝΣ, είναι, προφανώς, αναπόφευκτες και αυτό αποτυπώνεται και στα δελτία Τύπου.
Η συνάντηση Α/ΓΕΝ ΠΟΕΣ

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της ΠΟΕΣ:

Η Ομοσπονδία μας είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Δημήτριο Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, τον Υπαρχηγό ΓΕΝ Υποναύαρχο Γεώργιο Φλώρο ΠΝ και αντιπροσωπεία της αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του ΔΣ, Ανθυποπλοίαρχο (Ε) Δημήτριο Μεθενίτη ΠΝ, τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ανθυποπλοίαρχο (Ε) Αλέξανδρο Σγουρό ΠΝ και τον αναπληρωτή Ταμία ΕΠΟΠ Επιλοχία (ΔΒ) Σωτήριο Τουλάκη.

Η συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, κατά το οποίο παραδόθηκε πλήρες ενημερωτικό με τις παρατηρήσεις και τα σύντομα σχόλια της Π.Ο.Ε.Σ. για πλήθος θεμάτων που απασχολούν το προσωπικό του ΠΝ, τα οποία παρουσιάστηκαν λεπτομερώς.

Οι κυριότεροι προβληματισμοί περιστράφηκαν γύρω από το μείζον πρόβλημα των παραιτήσεων στο ΠΝ και τους λόγους που οδηγούν το προσωπικό σε αυτές, καθώς και γύρω από τις συνθήκες εργασίας.

Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικός και μας δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι ο παράγοντας «άνθρωπος» βρίσκεται στο επίκεντρο της Διοικήσεως και των προτεραιοτήτων της Ηγεσίας του ΠΝ και του κ. Αρχηγού ειδικώς.

Παράλληλα, συζητήθηκαν επιπλέον σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό, όπως οικονομικής φύσεως (πχ το επίδομα Στόλου), θέματα μέριμνας για το προσωπικό, υγείας και ασφάλειας, σταδιοδρομικά ζητήματα (όπως οι απολύσεις προσωπικού για λόγους Υγείας), ενώ σχολιάσαμε τα θέματα των κυοφορούμενων ενοποιήσεων των στρατιωτικών νοσοκομείων και των Μετοχικών Ταμείων.
Τι συζητήθηκε για τους ΕΠΟΠ στο Πολεμικό Ναυτικό

Έμφαση δόθηκε στο μείζον πρόβλημα των πρόωρων αποστρατειών των ΕΠΟΠ, όπου και διαπιστώσαμε την έμπρακτη στήριξη της Ηγεσίας του ΠΝ προς την κατεύθυνση μιας ευνοϊκής ρύθμισης.

Ως Ομοσπονδία μείναμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η Ηγεσία του ΠΝ έδειξε να είναι ενήμερη για τις δραστηριότητές μας καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ διαπιστώσαμε αξιοσημείωτη ταύτιση απόψεων στο είδος και εύρος των λύσεων που απαιτούνται για τη γενικότερη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Από την πλευρά μας, δηλώσαμε ότι η στήριξή μας προς την Ηγεσία θα παραμείνει σε όλα τα επίπεδα, διότι διαπιστώσαμε έμπρακτα το ενδιαφέρον για ένα καλύτερο αύριο για το ΠΝ και το προσωπικό του. Υπό αυτό το αισιόδοξο πνεύμα, συμφωνήθηκε να υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα στο ΓΕΝ και την Ομοσπονδία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου