Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Κερκόπορτα για αποστολή Ελλήνων στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ

Armyvoice News
Κερκόπορτα για αποστολή Ελλήνων στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ ανοίγει η κυβέρνηση με δυο μνημόνια που έφερε για ψήφιση
Συζητούνται σήμερα στα Βουλή τα δυο μνημόνια με τις ΗΠΑ που προβλέπουν την αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στον στρατό των ΗΠΑ. Τα δυο μνημόνια πέρασαν από την αρμόδια επιτροπή με τις ψήφους της ΝΔ, ενώ επιφυλάχθηκαν τα άλλα κόμματα.

Πρόκειται ειδικότερα για την «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εκπροσωπούμενου από τον Στρατό των ΗΠΑ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την απόσπαση/ τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού Άμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ» και την «Κύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως εκπροσωπείται από την Ελληνική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, και του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως εκπροσωπείται από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, με αντικείμενο την τοποθέτηση Προσωπικού Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ».
Η κυβερνητική θέση

«Με την κύρωση αυτών των δύο μνημονίων, δεν εμβαθύνουμε απλά τη στρατηγική αμυντική σχέση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά στην ουσία, μέσα από αυτές τις συμφωνίες, αποκρυσταλλώνεται και η σημαντική συμμετοχή που θα έχουν Έλληνες επιτελείς σε ένα μερικό ακαδημαϊκό στρατιωτικό γίγνεσθαι των ΗΠΑ», ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

«Μέσα από την κοινή δράση και τη συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η χώρα μπορεί να διασφαλίσει τη συλλογή πληροφοριών πάνω στα διδάγματα από το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, το οποίο πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποτρεπτικής ισχύος αρκετών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας. Βασικό ζητούμενο είναι και η προσαρμογή στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, σημείωσε.

«Μέσα από αυτή τη σύναψη των μνημονίων με τις ΗΠΑ, δημιουργείται ένας επιπλέον δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών και των δύο κρατών και συμβάλλει στην εδραίωση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε από πολλούς βουλευτές το ενδεχόμενο, πίσω από τη συμφωνία να κρύβεται η αποστολή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε:

«Προφανώς δεν είναι μνημόνια συνεργασίας, τα οποία ανοίγουν την Κερκόπορτα για να στείλουμε στρατό στην Ουκρανία. Ούτως ή άλλως, στο άρθρο 3.6, είναι ρητώς καταγεγραμμένο, ότι μόνο ύστερα από τη γραπτή συγκατάθεση και του άλλου μέρους δύναται να συμμετέχει το στέλεχος σε ένα πεδίο επιχειρήσεων, ή ενδεχομένως πολεμικών επιχειρήσεων. ‘Αρα, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν Κερκόπορτες. Ίσα-ίσα, υπάρχουν δικλίδες».Στα οφέλη του πρώτου μνημονίου συνεργασίας αναφέρθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός, και κυρίως την τεχνογνωσία, την απόκτηση εμπειρίας εθνικού ενδιαφέροντος, την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας στο πεδίο των Ειδικών Δυνάμεων.

Σε σχέση με τη δεύτερη συμφωνία, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι δεν θεσπίζει συγκεκριμένες θέσεις, αλλά δημιουργεί το πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο θα είναι δυνατή η προκήρυξη από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και κατόπιν έγκρισης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θέσεων σε μονάδες του στρατού των Η.Π.Α. στην Ευρώπη, για το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει τον απαιτούμενο βαθμό, δεξιότητες, εκπαίδευση, καθώς και το σύνολο των προσόντων που θα απαιτεί βεβαίως, η εκάστοτε θέση.
Σημαντική συμφωνία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Θεωρώ και τις δύο αυτές συμφωνίες, μεγάλης σημασίας για τη χώρα και ειδικότερα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το αξιόμαχο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης και επισήμανε ότι το ένα μνημόνιο συνεργασίας, αφορά στην απόσπαση / τοποθέτηση του ελληνικού προσωπικού άμυνας σε μονάδες του στρατού των Η.Π.Α. που βρίσκονται στην Ευρώπη, με στόχο την κάλυψη των εκεί επιχειρησιακών αναγκών και με βασική στόχευση για την ελληνική πλευρά, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, καθώς και την απόκτηση ικανοτήτων και γνώσεων πολυεθνικής διαλειτουργικότητας.

Το ίδιο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «διαγιγνώσκεται και στην άλλη συμφωνία συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τη διαφορά ότι σε αυτή το επιλεχθέν προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, θα τοποθετείται σε θέσεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».

Ωστόσο, ο κ. Αποστολάκης κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει, γιατί στη δεύτερη συμφωνία για την απόσπαση προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μονάδες του στρατού των ΗΠΑ, αυτή θα αφορά συγκεκριμένα την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου