Τα πυροβόλα που αφέθηκαν να σκουριάσουν, οι επιθέσεις των Ουκρανών και το ερώτημα για την επόμενη μέρα
Τα ρωσικά όπλα εκτοξεύουν περίπου πέντε φορές περισσότερες οβίδες από αυτά της Ουκρανίας. Οι μάχες έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και την κατάληψη της Αβντιίβκα, στο ανατολικό μέτωπο, στις 17 Φεβρουαρίου. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν έκτοτε αποκτήσει τον έλεγχο αρκετών κοντινών χωριών. Όπως αναφέρει ο Economist οι Ουκρανοί στρατιώτες υπερασπίζονται το Ρομπότιν με μόλις 20 με 30 οβίδες την ημέρα. Η δύναμη πυρός της Ρωσίας της δίνει σαφές πλεονέκτημα. Αλλά έχει αρκετά όπλα για να τη διατηρήσει;
Τον Φεβρουάριο η Ρωσία είχε κάτι λιγότερο από 5.000 μεγάλα πυροβόλα στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με το Royal United Services Institute. Παράγει περίπου 50 κάννες αρμάτων πυροβολικού ετησίως, σύμφωνα με το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Η αύξηση της παραγωγής θα ήταν δύσκολη: απαιτούνται εξειδικευμένα μηχανήματα που χρησιμοποιούν χάλυβα υψηλής ποιότητας. Στο ξέσπασμα του πολέμου μόνο δύο ρωσικά εργοστάσια είχαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Economist, τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να τα κατασκευάσουν.
Πυροβόλα που αφέθηκαν να… σκουριάσουν
Λίγες χώρες εξάγουν κάννες αρμάτων πυροβολικού και λιγότερες ακόμη θα πουλούσαν στη Ρωσία: H Βόρεια Κορέα είναι μια πιθανή πηγή, έχοντας ήδη προμηθεύσει οβίδες. Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία αντικαθιστά ένα μεγάλο μέρος των μεγάλων όπλων που χάνει από ένα απόθεμα που είναι αποθηκευμένο στην ύπαιθρο.
Στην αρχή της σύγκρουσης η Ρωσία είχε περίπου 19.000 όπλα πυροβολικού σε ακάλυπτες εγκαταστάσεις. Μάλιστα κάποια εξ αυτών… σκούριασαν. Στρατιωτικός αναλυτής που φέρει το ψευδώνυμο «Ben» στο X, χρησιμοποιώντας εργαλείο ανοιχτού κώδικα νοημοσύνης (osint) υπολόγισε ότι μόνο 2.000 αυτοκινούμενα πυροβόλα και 2.400 ρυμουλκούμενα πυροβόλα είναι πλέον αξιοποιήσιμα από το αρχικό απόθεμα.
Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, σημειώνει ο Economist. Eίναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσα από τα παλαιότερα όπλα της Ρωσίας, d-1 και m-30, που χρονολογούνται από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν — ή πόσα πυρομαχικά διαθέτει η Ρωσία για αυτά. Αλλά η φθίνουσα προσφορά πυροβολικού, και ειδικότερα καννών όπλων, είναι ένα σαφές πρόβλημα.
Προηγμένα ραντάρ και drones- καμικάζι στη φαρέτρα των Ουκρανών
Η Oryx, ομάδα αναλυτών στην Ολλανδία, της οποίας οι υπολογισμοί συχνά συμπίπτουν με εκείνες κρατικών φορέων, υπολογίζει ότι οι Ουκρανοί έχουν καταστρέψει 5.500 ρωσικά μεγάλα όπλα. Η Ρωσία θα μπορούσε να ξεμείνει από κάννες αρμάτων πυροβολικού έως το 2025, λέει στον Economist ενημερωμένος αναλυτής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στηριχθεί περισσότερο σε πυραύλους.
Τον περασμένο χρόνο η Ουκρανία έγινε πολύ καλύτερη στην καταστροφή του ρωσικού πυροβολικού (και το αντίστροφο). Τα συστήματα ανίχνευσης έχουν βελτιωθεί: ραντάρ που παρέχεται από τους συμμάχους «ακολουθεί» τα ρωσικά βλήματα πίσω στην πηγή τους. Εκατοντάδες μικρά drones – καμικάζι, που εκτοξεύονται έως και 20 χιλιόμετρα από τον στόχο τους, μπορούν να καταστρέψουν τα ρωσικά όπλα.
«Οι εισβολείς θα μπορούσαν να προστατεύσουν το πυροβολικό τους μετακινώντας το πιο πίσω από τις γραμμές του μετώπου ή αποσύροντας μερικά άρματα εντελώς. Αλλά αυτό θα εμπόδιζε την ικανότητά τους να χτυπήσουν τους Ουκρανούς. Για τους υπερασπιστές, αυτό θα ήταν μία ευπρόσδεκτη ανακούφιση» καταλήγει ο Economist.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου