Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Η Αίγυπτος λέει ότι η διαπραγμάτευση για εκεχειρία συνεχίζεται, όρους θέτει η Χαμάς


Η γειτονιά Σιτζάιγια στη Λωρίδα της Γάζας | AP Photo/Adel Hana, File
Η Αίγυπτος λέει ότι η διαπραγμάτευση για εκεχειρία συνεχίζεται, όρους θέτει η Χαμάς
efsyn.gr
Οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας ανακωχής στη Γάζα δεν έχουν καταρρεύσει, όπως λεγόταν την Τρίτη, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές. Η αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι από τη διαπραγμάτευση δεν έχει αποχωρήσει κανείς, ούτε η Χαμάς ούτε κάποιο άλλο μέρος.

Ωστόσο, η παλαιστινιακή οργάνωση δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, με τον εκπρόσωπό της Οσάμα Χαμντάν, από τη Βηρυτό, να δηλώνει ότι η Χαμάς αντιμετώπισε «θετικά» τις προτάσεις του Κατάρ και της Αιγύπτου, αλλά κατηγόρησε το Ισραήλ πως «κωλυσιεργεί και ελίσσεται».
Ο Οσάμα Χαμντάν δήλωσε επίσης ότι «δεν θα επιτρέψουμε ο δρόμος των διαπραγματεύσεων να είναι ανοικτός, χωρίς ορίζοντα, καθώς ο πόλεμος λιμοκτονίας και εξόντωσης συνεχίζεται εναντίον του λαού μας», επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια του παλαιστινιακού λαού στον θύλακα θα εξασφαλιστεί μόνο αν τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ, κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός και αποσυρθούν πλήρως τα ισραηλινά στρατεύματα.

«Αυτό είναι προτεραιότητα και δεν θα υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων αν δεν επιτευχθεί», δήλωσε.

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας πριν από το Ραμαζάνι, που αρχίζει στις 10 Μαρτίου, φέρονται να βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία ακόμη λόγω «εσωτερικής διένεξης» στο Ισραήλ. Ωστόσο, οι πλευρές τείνουν να αντιμεταθέτουν τις ευθύνες για το κώλυμα στη διαπραγμάτευση.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ, ο βασικός και μεγαλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ, ρίχνει τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην παλαιστινιακή πλευρά. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη πως πιστεύει ότι είναι ανάγκη να κηρυχθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του ραμαζανιού.

«Αν αυτό συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού θα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο», είπε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η απόφαση για την κήρυξη ανακωχής και την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα παλαιστίνιους κρατούμενους βρίσκεται «στα χέρια της Χαμάς αυτήν τη στιγμή».

Από το Κάιρο, όπου πραγματοποιούνται οι συνομιλίες, παρουσία μεσολαβητών του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, που διαπραγματεύονται με τη Χαμάς, ενώ το Ισραήλ δεν συμμετέχει στις συνομιλίες, οι πληροφορίες που έρχονται είναι αντιφατικές.

Η Ουάσιγκτον, που ανησυχεί για ενδεχόμενη έξαρση της βίας το ραμαζάνι, ειδικά στην Ιερουσαλήμ, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ να «διευκολύνει την πρόσβαση» των «ειρηνικών πιστών» στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ, κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, που φέτος αναμένεται να αρχίσει το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου. Οι μουσουλμάνοι θα μπορούν να προσέρχονται για να προσευχηθούν στην πλατεία «κατά τον ίδιο αριθμό με τα προηγούμενα χρόνια», διαβεβαίωσε χθες η ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε πως η κατάσταση θα «επανεκτιμάται» διαρκώς με βάση κριτήρια ασφαλείας.

Για να αποτραπεί ανθρωπιστική καταστροφή έπειτα από πέντε μήνες πολέμου στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε επίσης να φθάσει «περισσότερη βοήθεια» στον παλαιστινιακό θύλακο επιμένοντας πως το Ισραήλ «δεν έχει δικαιολογίες» για τον περιορισμό της εισόδου φορτηγών που περιμένουν στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ο στρατός των ΗΠΑ έκανε χθες νέες αεροπορικές ρίψεις δεμάτων με βοήθεια.
Συνομιλίες και με τον Λίβανο

Στο μεταξύ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε ότι μέσα στο Ραμαζάνι θα ξεκινήσουν έμμεσες συνομιλίες για τερματισμό των εχθροπραξιών στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.

Μιλώντας στο λιβανέζικο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jadeed, ο Νατζίμπ Μικάτι είπε ότι οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι μελετούν μια προφορική πρόταση που έκανε ο Αμερικανός απεσταλμένος Άμος Χοκστάιν, ο οποίος βρισκόταν στη Βηρυτό τη Δευτέρα. Στόχος του ήταν να προωθήσει μια διπλωματική λύση στο θέμα της ανταλλαγής πυρών μεταξύ του ισχυρού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος δήλωσε ότι η διπλωματική λύση είναι «η μόνη διέξοδος» για να τεθεί τέλος στις διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. «Μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» δεν θα σημαίνει «αυτομάτως» τον τερματισμό της βίας στο μέτωπο του Λιβάνου, προειδοποίησε πριν μεταβεί στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ από τη δική της πλευρά έχει καταστήσει σαφές και επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ παρά μόνο αν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου