Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Ιταλία: Μειώνει κι άλλο τις πολεμικές της δαπάνες και «απομακρύνεται» από τον στόχο του NATO

Η Ιταλία θα μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες μέσα στο 2024, γεγονός που την απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τον στόχο του ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ ως το 2028, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο.

Οι αμυντικές δαπάνες μειώνονται σταθερά από 1,59% του ΑΕΠ το 2020 σε 1,46% το 2023 και «πιθανότατα θα μειωθούν» και φέτος, είπε ο Κροσέτο κατά την διάρκεια της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Δεν είναι νέα που με κάνουν χαρούμενο», πρόσθεσε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ υφίστανται πίεση να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες.

Σε μια σύνοδο κορυφής το 2014, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα μέσα σε μια δεκαετία, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ιταλία, με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι, ανέβαλε τον στόχο κατά τέσσερα χρόνια.

Τον Νοέμβριο, ο Κροσέτο είπε στο κοινοβούλιο ότι ακόμη και η επίτευξη του λιγότερο φιλόδοξου στόχου του 2028 είναι «δύσκολη». Η Ιταλία αντιμετωπίζει αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, καθώς είναι η δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

Ο Ιταλός ΥΠΑΜ επανέλαβε την Τετάρτη τη δέσμευσή του να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της ρωσικής επιθετικότητας, αφού η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ένα 10ετές αμυντικό σύμφωνο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου