Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Η κλιματική κρίση θα μειώσει το μέσο εισόδημα σχεδόν 20% ως το 2050


Φωτογραφία αρχείου | AP PHOTO
Η κλιματική κρίση θα μειώσει το μέσο εισόδημα σχεδόν 20% ως το 2050
efsyn.gr
Ηχηρό καμπανάκι «χτυπά» επιστημονική έρευνα • Εφιαλτικές προβλέψεις, εάν δεν αλλάξει κάτι, μέχρι το 2100.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι συχνότερες και έντονες ακραίες καιρικές συνθήκες αναμένεται να προκαλέσουν καταστροφικές απώλειες που υπολογίζονται σε 38 τρισ. δολαρίων κάθε χρόνο, μέχρι τα μέσα του τρέχοντος αιώνα.


Το παραπάνω προβλέπει επιστιμονική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό NATURE, και η οποία «χτυπά» ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για τις ηγεσίες των κρατών, αλλά και για κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο παγκόσμιο εισόδημα θα μειωθεί σχεδόν κατά το ένα πέμπτο μέσα στα επόμενα 26 χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, με το κόστος των ζημιών να είναι έξι φορές υψηλότερο από το κόστος του περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό πλήγμα που προβλέπει η εν λόγω έρευνα είναι υπερδιπλάσιο από οποιαδήποτε προηγούμενη ανάλυση.
Απώλειες 60% μέχρι το 2100

Συγκεκριμένα, η μελέτη εκτιμά πως η μόνιμη μέση απώλεια εισοδήματος, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα αγγίξει το 19% έως το 2049. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη η μείωση θα είναι περίπου 11%, ενώ στην Αφρική και τη Νότια Ασία θα ανέλθει στο 22% – με ορισμένες χώρες να φτάνουν σε ακόμα πιο υψηλά ποσοστά.

Η μελέτη εξέτασε επίσης το τι θα συμβεί κατά το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα, καθώς οι ενέργειες στις οποίες θα προβούν σήμερα οι ηγεσίες των κρατών, μπορούν ακόμα να διαφοροποιήσουν δραματικά την κατάσταση στο μέλλον. Εάν λοιπόν συνεχιστεί η συνήθης σημερινή πρακτική, οι ερευνητές προβλέπουν μέσες απώλειες εισοδήματος άνω του 60% έως το 2100. Αν όμως οι εκπομπές πέσουν στο «μηδέν» μέχρι τα μέσα του αιώνα, η μείωση του εισοδήματος θα σταθεροποιηθεί περίπου στο 20%.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ακόμα μια επιστημονική έρευνα που καλεί τα κράτη να λάβουν επείγουσα δράση, προτού οι συνέπειες για την ανθρωπότητα να είναι δραματικές και δύσκολα αναστρέψιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου