Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο 80% των θερμοηλεκτρικών σταθμών


REUTERS/Gleb Garanich
Τι αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας
Στο 80% των ουκρανικών θερμοηλεκτρικών σταθμών έχει προκληθεί πλήγμα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, καθώς και στους μισούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Αυτό γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας , καταγγέλλοντας «τη μεγαλύτερη επίθεση» κατά του ενεργειακού τομέα της χώρας.

«Μπορούμε να πούμε ότι έως και το 80% των θερμοηλεκτρικών σταθμών δέχθηκαν επίθεση, πάνω από τους μισούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Και ένας μεγάλος αριθμός υποσταθμών» ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Χέρμαν Χαλουσένκο σε συνέντευξη Τύπου.
REUTERS/Gleb Garanich

Η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί είχαν «καταστραφεί» από αυτές τις απεργίες χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσει το επίπεδο των ζημιών που προκλήθηκαν.
Η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον του ουκρανικού ενεργειακού τομέα

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον του ουκρανικού ενεργειακού τομέα», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε αυτό το κύμα επιδρομών που συνεχίζεται σχεδόν καθημερινά και έχει κυρίως προκαλέσει μεγάλες διακοπές ηλεκτροδότησης στο Χάρκιβ, τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η κλίμακα και ο αντίκτυπος» αυτού του νέου κύματος επιθέσεων «είναι πολύ μεγαλύτερος» από εκείνον της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας τον προηγούμενο χειμώνα, όταν εκατομμύρια Ουκρανοί έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.REUTERS/Gleb Garanich

Ο Χαλουσένκο παράλληλα τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός είχε τροποποιήσει τα drones και τους πυραύλους που χρησιμοποιεί για αυτούς τους βομβαρδισμούς, καθιστώντας τα «ακόμα πιο επικίνδυνα».

Πριν από τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία ήταν σχετικά ισορροπημένη μεταξύ των θερμοηλεκτρικών σταθμών που λειτουργούσαν με άνθρακα και αέριο και των πυρηνικών σταθμών, με χαμηλότερο ποσοστό υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ουκρανικός πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια (νότια), που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου και δεν παράγει πλέον ηλεκτρική ενέργεια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου