Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Στη Γαλλία ετοιμάζονται για πόλεμο!

Γαλλία: Προς μία πολεμική βιομηχανία

Γράφει ο Ανδρέας Καρατζής
Η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά ελαττώματα, αλλά όχι για τη μη διαφάνεια. Δεν μπορούσαν να το πουν πιο ξεκάθαρα. Έχουν ήδη βγάλει το στρατό στους δρόμους ώστε ο πληθυσμός να συνηθίσει τον πόλεμο ως μέρος του καθημερινού τους τοπίου.

Ακολουθούν και άλλα μέτρα που δεν προκαλούν σύγχυση, γιατί ορίζονται νομικά, όπως οι επιτάξεις, που είναι θεμελιώδες μέρος της στρατιωτικοποίησης της οικονομίας.

Ο πληθυσμός έχει ήδη προετοιμαστεί να παραμένει περιορισμένος στα σπίτια του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά αυτό το μέτρο πληρώθηκε, αφού υπήρχαν πολλοί που δεν τους ένοιαζε γιατί έπαιρναν τον ίδιο μισθό χωρίς να πηγαίνουν στην εργασία τους. Τώρα πρέπει να γίνει το ίδιο, αλλά πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα: ο πληθυσμός πρέπει να υπομείνει μια άμεση επίθεση εναντίον του, καθώς και εναντίον του πορτοφολιού του.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ το εξήγησε στις 19 Ιανουαρίου σε συνέντευξη Τύπου. Για να στηρίξει την Ουκρανία, η Γαλλία πρέπει να στραφεί σε μια πολεμική οικονομία. Η χώρα «έχει μια συνάντηση με την αμυντική της βιομηχανία», η οποία πρέπει να αποκτήσει ταχύτερη και πιο έντονη παραγωγική ικανότητα.

Ο υπουργός είπε ότι δεν αποκλείει «την επίταξη προσωπικού, αποθεμάτων ή εργαλείων παραγωγής» ή ακόμη και «την επιβολή στους βιομηχάνους να δίνουν προτεραιότητα στις στρατιωτικές ανάγκες». Ο νόμος επιτρέπει αυτό να γίνει μέσω κυβερνητικού διατάγματος.

Μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό είναι μακροπρόθεσμο, αλλά κάνουν και λάθος. Ο Λεκορνύ μίλησε για «τις επόμενες εβδομάδες», ακριβώς επειδή ο νόμος στρατιωτικού προγραμματισμού 2024-2030, ο οποίος εγκρίθηκε τον Αύγουστο, έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι «σε περίπτωση απειλής, τρέχουσας ή προβλέψιμης, που επηρεάζει δραστηριότητες βασικές για τη ζωή του Έθνους, την προστασία του πληθυσμού, την ακεραιότητα της επικράτειας ή τη μονιμότητα των θεσμών της Δημοκρατίας ή για να δικαιολογηθεί η τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων του Κράτους σε θέματα άμυνας, η επίταξη οποιουδήποτε προσώπου, φυσικού ή νομικού, και όλων των αγαθών και υπηρεσιών που απαιτούνται για την υλοποίησης τους μπορεί να αποφασίζεται με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου».

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Από την αρχή του ουκρανικού πολέμου, η Ρωσία αφιερώθηκε στην κατασκευή όπλων για δική της κατανάλωση, εγκαταλείποντας την παγκόσμια αγορά. Τη θέση της έχει πάρει η Γαλλία, η οποία πλέον εξάγει όπλα σε παραδοσιακούς πελάτες της Ρωσίας, όπως η Ινδία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο και η Γαλλία είναι δεύτερη, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση για τις πωλήσεις όπλων από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης. Το μερίδιο της Γαλλίας στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων έχει αυξηθεί από 34% σε 42%.

Η Γαλλία, ο πρωταθλητής Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αμυντική βιομηχανία, αύξησε σημαντικά το μερίδιο των εξαγωγών της στο 11% από 7,2% τα προηγούμενα πέντε χρόνια, χάρη στη διείσδυσή της σε αγορές που προηγουμένως κυριαρχούσε η Ρωσία.

Η Ρωσία έχει δει το μερίδιό της στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων να μειώνεται από 21% σε περίπου 11%, ακριβώς κάτω από τη Γαλλία.

Η πτώση στις εξαγωγές ρωσικών όπλων ξεκίνησε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Αυτή η πτώση ξεκινάει από το 2019, ενώ οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα φαίνεται να έχουν περαιτέρω στην αύξηση των γαλλικών εξαγωγών όπλων.

Η άνοδος της Γαλλίας στην κατάταξη οφείλεται σε σημαντικές συμφωνίες για το μαχητικό αεροσκάφος Rafale της Dassault Aviation με χώρες όπως το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Ινδία. Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία, η Αίγυπτος και η Ινδονησία επέλεξαν γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη σε διαγωνισμούς που περιλάμβαναν ρωσικές εναλλακτικές.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο. Το 33% των εισαγωγών της προέρχεται από τη Γαλλία, ενώ το 36% προέρχεται από τη Ρωσία. Πρόκειται για τη πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960 κατά την οποία η Ρωσία ή η Σοβιετική Ένωση δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των αγορών του Δελχί.

Η Γαλλία πούλησε 26 μαχητικά αεροσκάφη Rafale Marine και 3 στρατιωτικά υποβρύχια κλάσης Scorpène στο Νέο Δελχί το περασμένο καλοκαίρι.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες. Οι εισαγωγές όπλων ήταν 94% υψηλότερες το 2019-2023 σε σχέση με το 2014-2018. Η Ουκρανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων της ηπείρου.

Στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης υπογραμμίζουν επίσης την αυξανόμενη εξάρτηση της Ευρώπης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το 55% των εισαγωγών όπλων να προέρχεται από πέρα από τον Ατλαντικό τα τελευταία πέντε χρόνια, σε σύγκριση με 35% την προηγούμενη περίοδο.

Καθώς περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ πληρούν τον κανόνα για τις ελάχιστες δαπάνες της συμμαχίας για το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, υπάρχουν περισσότερα χρήματα για όπλα. Όμως, ενώ η Γαλλία τα πάει πολύ καλά σε μη ευρωπαϊκές αγορές, λιγότερο από το ένα δέκατο των εξαγωγών της κατευθύνθηκε σε αγοραστές στην Ευρώπη και περισσότερες από τις μισές από αυτές προήλθαν από την πώληση 24 αεροπλάνων Rafale στην Ελλάδα.


Τo geoeurope είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε από επιστήμονες και ειδικούς που έχουν ασχοληθεί με τη γεωπολιτική της Ευρώπης και έχουν διαπιστώσει συγκεκριμένα κενά στη ροή των πληροφοριών που διαμορφώνουν τις γεωπολιτικές συζητήσεις στην ήπειρό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου