Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Η «αναγκαστική άδεια» αδειάζει τις προσφυγικές δομές από γιατρούς και νοσηλευτές

EUROKINISSI
Η «αναγκαστική άδεια» αδειάζει τις προσφυγικές δομές από γιατρούς και νοσηλευτές
«Παραλύει» το ήδη υποστελεχωμένο πρόγραμμα PHILOS ● Για ψυχολογική βία κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έπειτα από το τελεσίγραφο του ΕΟΔΥ υποχρεούνται να εξαντλήσουν την κανονική τους άδεια από χθες έως τις 30 Απριλίου, οπότε λήγουν οι συμβάσεις τους.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε προσφυγικές δομές και νοσοκομεία το ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ, με το οποίο ζητούσε από τους εργαζομένους στο πρόγραμμα PHILOS (το πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης προσφύγων σε προσφυγικές δομές και παρακείμενα νοσοκομεία) να δηλώσουν μέσα σε δύο ημέρες, μέχρι χθες, Παρασκευή 5 Απριλίου, το υπόλοιπο της άδειας που δικαιούνται για το 2024, καθώς στο τέλος Απριλίου λήγει η σύμβασή τους και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

«Το υπόλοιπο της κανονικής σας άδειας πρέπει να προγραμματιστεί και εξαντληθεί μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης 30/04/2024», ενημερώνει ο ΕΟΔΥ και προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση που δεν ληφθεί η κανονική άδεια μέχρι το τέλος της σύμβασης, ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την κανονική άδεια ακόμα και αν ο υπάλληλος δεν την έχει ζητήσει (αναγκαστική άδεια)».
Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει φέτος άδεια και δικαιούνται από 25 εργάσιμες ημέρες ή, ανάλογα την περίπτωση, μέχρι και 35 εργάσιμες ημέρες, η αναγκαστική άδεια των περίπου 200 εργαζομένων του προγράμματος στις προσφυγικές δομές αναμένεται να δημιουργήσει κενό μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς να μπορούν να παρασχεθούν ούτε οι στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες που παρείχε το σοβαρά υποστελεχωμένο πρόγραμμα.


Αναστάτωση έχει προκληθεί και στα νοσοκομεία όπου εργάζονται περίπου 380 εργαζόμενοι του προγράμματος, κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς οι βάρδιες του Απριλίου έχουν ήδη προγραμματιστεί από τα τέλη Μαρτίου και πρέπει τώρα να ξαναπρογραμματιστούν και μάλιστα με μειωμένο προσωπικό.
Αμηχανία

Oι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα βρίσκονται σε πρωτοφανή αμηχανία, καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση, επίσημη ή ανεπίσημη, για παράταση του PHILOS, αλλά ούτε για την έναρξη λειτουργίας του νέου προγράμματος ιατρικής περίθαλψης προσφύγων που περνά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό υπερταμείο ΤΑΜΕΥ και έχει αναλάβει να το διαχειριστεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, με φορείς υλοποίησης οργανώσεις σε συνεργασία με ιδιωτικούς ιατρικούς ομίλους.

Πρόκειται για το πρόγραμμα ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ που θα έχει την ευθύνη της πρωτοβάθμιας υγείας και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των προσφύγων μέχρι το τέλος του 2029, με προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΕΟΔΥ αναμένεται να διατηρήσει μέσω του προγράμματος ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 2 την επιδημιολογική επιτήρηση του προσφυγικού πληθυσμού, απασχολώντας για τον σκοπό αυτό λίγες δεκάδες εργαζόμενους.

Πριν από μερικές ημέρες η διοίκηση του ΕΟΔΥ μετέφερε στους εργαζόμενους του PHILOS αίτημα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να συναινέσουν μέχρι την Παρασκευή, 5 Απριλίου, για να δοθούν τα ατομικά στοιχεία των ενεργών υπαλλήλων του PHILOS «για τους σκοπούς της στελέχωσης του επερχόμενου προγράμματος Ιπποκράτης Ι».

Ωστόσο, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε νέα προθεσμία υποβολής προτάσεων στις 30 Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση της πρότασης χρηματοδότησης. Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται αδύνατο να τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα «Ιπποκράτης» πριν περάσει τουλάχιστον άλλο ένα δίμηνο, κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση.

Μπροστά στις θολές εξελίξεις, το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στον ΕΟΔΥ μιλά για την «αγωνία που βιώνουμε εκ νέου οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων Philos II με την επικείμενη λήξη των συμβάσεων εργασίας» και σημειώνει ότι «η επισφάλεια των θέσεων εργασίας είναι πολιτική απόφαση» που θέτει τους εργαζομένους σε ομηρία και αποτελεί εκβιασμό και ψυχολογική βία.

«Είναι εξευτελισμός η αναμονή του περίφημου email δήλωσης ενδιαφέροντος συνεργασίας σε άλλο από το υπεύθυνο υπουργείο (υπ. Μετανάστευσης) με άγνωστο ανάδοχο και με άγνωστους εργασιακούς όρους. Το να αναδεικνύεται ως λύση το “γουρούνι στο σακί” για εξειδικευμένους εργαζόμενους με επιστημονική εμπειρία σε έναν τόσο κρίσιμο εργασιακό τομέα όπως η Υγεία είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, τη Δημόσια Υγεία και το επιστημονικό δυναμικό που τη στηρίζει τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια. Η δυσκολία να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τον ΔΟΜ και την κάθε ΜΚΟ ή τον κάθε μεγαλοκλινικάρχη που στοχεύει στο να αυξήσει τον τζίρο του στις πλάτες των ωφελούμενών μας και στις δικές μας πλάτες, των εργαζόμενων δηλαδή, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: τη σοβαρότητα και την αντιξοότητα του έργου που παράγουμε και την ασοβαρότητα με την οποία σχεδιάζουν αυτά τα προγράμματα, με γνώμονα πάντα το ελάχιστο κόστος», σημειώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου