Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων οι φοιτητές στις ΗΠΑ


(AP Photo/Damian Dovarganes)
Αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων οι φοιτητές στις ΗΠΑ
efsyn.gr
Δεν φεύγουν από τις καταλήψεις οι φοιτητές παρά τα τελεσίγραφα των διοικήσεων
 • Αναβρασμός και στο Παρίσι

Συνεχίζουν τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές των ΗΠΑ και ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Οι σπουδαστές προχώρησαν σε συνελεύσεις και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις καταλήψεις τους, ενώ αρκετές σχολές καταδίκασαν τους προέδρους πανεπιστημίων που ζητούσαν τις προηγούμενες ημέρες τη βίαιη απομάκρυνση των φοιτητών.

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους φοιτητές που μετέχουν στην κατάληψη της πανεπιστημιούπολης στη σχολή της Νέας Υόρκης. Το πανεπιστήμιο ανέστειλε τη διορία που είχε δώσει στους φοιτητές για να εκκενώσουν την σχολή. Την ίδια ώρα, η Σύγκλητος ενέκρινε ψήφισμα την Παρασκευή για τη δημιουργία ειδικής ομάδας προκειμένου να εξετάσει την ηγεσία της διοίκησης, η οποία την περασμένη εβδομάδα ζητούσε από την αστυνομία να επέμβει στις καταλήψεις, με αποτέλεσμα να καταγραφούν πολλές συμπλοκές και περισσότερες από 100 συλλήψεις.
(AP Photo/Damian Dovarganes)

Σε μία προσπάθεια να «πέσουν οι τόνοι» και να μειωθεί η ένταση, η διοίκηση έστειλε ένα email στους φοιτητές την Παρασκευή το βράδυ λέγοντας ότι η παρουσία της αστυνομίας «αυτή τη στιγμή» θα ήταν αντιπαραγωγική, προσθέτοντας παράλληλα πως ελπίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα δείξουν «συγκεκριμένα σημάδια προόδου». Στην επιστολή που εστάλη στους φοιτητές, η ηγεσία του πανεπιστημίου είπε ότι «υποστηρίζουμε τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους φοιτητές».

Οι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα απαιτούν να κοπούν οι οικονομικοί δεσμοί με το Ισραήλ και να αποχωρήσουν οι αμερικανικές εταιρείες που επιτρέπουν ή και χρηματοδοτούν τη σύγκρουση.

Το Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια Humboldt είχε δώσει τελεσίγραφο στους διαδηλωτές που βρίσκονται μέσα στο κτίριο από τη Δευτέρα να απομακρυνθούν έως την Παρασκευή. Η προθεσμία παρήλθε και ελάχιστοι από τους διαδηλωτές έφυγαν, με την πλειονότητα των σπουδαστών να παραμένουν στην κατάληψη.

Στο Κολοράντο, η αστυνομία «εισέβαλε» την Παρασκευή στην πανεπιστημιούπολη Auraria του Ντένβερ που φιλοξενεί τρία πανεπιστήμια και κολέγια, συλλαμβάνοντας περίπου 40 διαδηλωτές με κατηγορίες παραβίασης.
«Βράζει» και το Παρίσι, διαδήλωση και στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, το αντιπολεμικό κίνημα επεκτείνεται και στην Ευρώπη. Λίγες ώρες αφότου η αστυνομία επενέβη και διέλυσε κατάληψη στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι την Πέμπτη, δεκάδες φοιτητές προχώρησαν σε νέα κατάληψη κτιρίου της Πανεπιστημιούπολης.
Η κατάληψη έγινε στο κτίριο της οδού Σεν Γκιγιόμ, έπειτα από απόφαση συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου. Οι Γάλλοι σπουδαστές στέκονται αλληλέγγυοι στις κινητοποιήσεις των Αμερικανών φοιτητών και ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τερματισμό του πολέμου.

Αντιπολεμική πορεία και συγκέντρωση στήριξης στους φοιτητές των ΗΠΑ που διαμαρτύρονται πραγματοποίησαν την Παρασκευή φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. Ένα νέο αντιπολεμικό κίνημα μοιάζει να συγκροτείται από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη, ασκώντας πίεση στις δυτικές κυβερνήσεις που «κάνουν τα στραβά μάτια» σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου