Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν την ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ


AP Photo/Richard Drew
Οι ΗΠΑ μπλόκαραν την ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
efsyn.gr
Όπως αναμενόταν, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο για την πλήρη ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη.

Το ψήφισμα ήταν πρωτοβουλία της Αλγερίας. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν 12 ψήφοι υπέρ, 1 κατά (ΗΠΑ) και 2 αποχές.

Το ψήφισμα θα συνιστούσε στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών του Οργανισμού –όπου δεν υπάρχουν βέτο– να δώσει την έγκριση για να γίνει η Παλαιστίνη το 194ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Περίπου 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, επομένως το ψήφισμα ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα είχε εγκριθεί εάν περνούσε από το Σ.Α.

Πριν από την ψηφοφορία, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν ξεκαθαρίσει» ότι οι «πρόωρες ενέργειες στη Νέα Υόρκη —ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις— δεν θα επιτύχουν τη δημιουργία κράτους για τον παλαιστινιακό λαό».

Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ και έρχεται καθώς ο πόλεμος στη Γάζα έχει θέσει στο επίκεντρο την (άνω των 75 ετών) ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου