Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

«Ανθρώπινη κόλαση» η Γάζα, νέος ομαδικός τάφος μπροστά από το αλ Σίφα


(AP Photo/Fatima Shbair)
«Ανθρώπινη κόλαση» η Γάζα, νέος ομαδικός τάφος μπροστά από το αλ Σίφα
efsyn.gr
Ανασύρθηκαν τουλάχιστον 30 πτώματα από το νοσοκομείο, που πολιορκούνταν επί μακρόν •Κατεστραμμένα τα δύο τρίτα των σπιτιών λέει η Unicef •Συζήτηση στο Σ.Α. για την Παλαιστίνη •Μελανά χρώματα και έκκληση από Γκουτέρες.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ανέσυραν τουλάχιστον 30 πτώματα που ήταν θαμμένα μπροστά από το νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, δήλωσε ο Σαλάμα Μααρούφ, επικεφαλής του Κυβερνητικού Γραφείου Μέσων Ενημέρωσης της Λωρίδας.

Ο Μααρούφ κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι έκρυψε σκόπιμα τα πτώματα, θάβοντάς τα κάτω από σκουπίδια και άμμο.
Ο αξιωματούχος είπε ότι 12 από τα πτώματα ταυτοποιήθηκαν και μεταξύ αυτών που θάφτηκαν περιλαμβάνονται γυναίκες και τραυματίες.

«Μερικοί τους πέρασαν χειροπέδες και τους έβγαλαν τα ρούχα, υποδεικνύοντας ότι είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ», κατήγγειλε.

Αυτός είναι ο δεύτερος ομαδικός τάφος που ανακαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα μπροστά από το νοσοκομείο, που για καιρό πολιορκούνταν απ' τον ισραηλινό στρατό.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera περισσότερα πτώματα αναμένεται να βρεθούν τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρήκαν καταφύγιο σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Τον Δεκέμβριο, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο νοσοκομείο, υποστηρίζοντας ότι η εγκατάσταση χρησίμευε ως αρχηγείο για στελέχη της Χαμάς, αλλά απέτυχε να παράσχει ουσιαστικά στοιχεία που να δικαιολογούν την επίθεση.

Τον Μάρτιο, ο στρατός εισέβαλε ξανά στο νοσοκομείο με άρματα μάχης και σφοδρά πυρά για 10 ημέρες, κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του και σκότωσε δεκάδες αμάχους που υποστήριξε ότι συνδέονταν με τη Χαμάς ή άλλες ένοπλες ομάδες.

Ωστόσο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα πτώματα που ανακαλύφθηκαν εξακολουθούσαν να είχαν ιατρικούς επιδέσμους στο σώμα τους, κάτι που υποδηλώνει ότι ήταν ασθενείς του νοσοκομείου, τονίζει το Al Jazeera.
Κατεστραμμένα τα δύο τρίτα των σπιτιών

Τα δύο τρίτα των σπιτιών στη Γάζα έχουν καταστραφεί, ανέφερε η UNICEF.

«Βλέπεις ερείπια. Και το βλέπω όσο φτάνει το μάτι μου. Αλλά μια οικογένεια βλέπει αυτό που ήταν το σπίτι της», είπε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X καθώς περπατούσε μέσα από κατεστραμμένες υποδομές στη Γάζα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιθυμία των γονιών είναι να δώσουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο σπίτι, ένα όνειρο που έχει μετατραπεί σε «εφιάλτη» στην πολιορκημένη λωρίδα, είπε ο Έλντερ. «Πώς ξαναρχίζουν αυτοί οι άνθρωποι;» διερωτάται.

Παράλληλα, σε άλλο βίντεο που δημοσίευσε σήμερα η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, επισημαίνει το βαρύ τίμημα που πληρώνει από τον πόλεμο ο παιδικός πληθυσμός.
«Ανθρώπινη κόλαση»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε σήμερα ότι η εξάμηνη και πλέον επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει δημιουργήσει μια «ανθρώπινη κόλαση» και έχει κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις.

«Ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Γάζα θα εκτονώσει σημαντικά τις εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Γκουτέρες απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Επαναλαμβάνω τις εκκλήσεις μου για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα».

Επίσης, κατήγγειλε ότι παρά το γεγονός πως το Ισραήλ έλεγε – μετά τον θάνατο αρκετών εθελοντών στο World Central Kitchen – ότι επρόκειτο να επιτρέψουν περισσότερη βοήθεια, αυτό δεν συμβαίνει. Ο Γκουτέρες είπε ότι την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ αρνήθηκε το 40% του αιτήματος του ΟΗΕ για μεταφορά φορτηγών βοήθειας στη Γάζα.
Άλλες εξελίξειςΣτον ΟΗΕ ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος είπε ότι η παραχώρηση στους Παλαιστίνιους ενός κυρίαρχου κράτους θα ανοίξει το δρόμο για «αληθινή ειρήνη που βασίζεται στη δικαιοσύνη». «Μια τέτοια απόφαση για την πλήρη ένταξη θα ήταν ένας σημαντικός πυλώνας για την επίτευξη ειρήνης, επειδή η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση υπερβαίνει πλέον τα σύνορα της Παλαιστίνης και του Ισραήλ και επηρεάζει άλλες περιοχές στη Μέση Ανατολή και τον κόσμο, τόνισε.
Ο Γκιλάντ Ερντάν, ο εκπρόσωπος του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέρριψε κατηγορηματικά το ψήφισμα για τη χορήγηση πλήρους μέλους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Αυτό το ψήφισμα «θα είχε μηδενικό θετικό αντίκτυπο για οποιοδήποτε μέρος, θα προκαλούσε μόνο καταστροφές για τα επόμενα χρόνια και θα έβλαπτε κάθε ευκαιρία για μελλοντικό διάλογο», είπε.
Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν μια βιντεοδιάσκεψη σήμερα σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ για την πόλη Ράφα, μετέδωσε το Reuters επικαλέστηκε έναν Αμερικανό αξιωματούχο.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα είπε ότι αυτοκινητοπομπές τροφίμων πέρασαν στη βόρεια Γάζα αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από το Μπέιτ Χανούν του Ισραήλ.
Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα σκότωσαν 11, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά στη Ράφα.
Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από τον προσφυγικό καταυλισμό Νουζεϊράτ, αφήνοντας πίσω του καταστροφή.
Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου έφτασε τους 33.970, ενώ άλλοι 76.770 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου