Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν: άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για ιρανική επίθεση


AP Photo/Ariel Schalit, File
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν: άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για ιρανική επίθεση
efsyn.gr
Το τέλος του Ραμαζανιού ήταν η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για τα αντίποινα της Τεχεράνης για τον θάνατο αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης, έπειτα από ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη για την επίθεση της 1ης Απριλίου, αλλά αναφορές Ισραηλινών αξιωματούχων που έγιναν τις επόμενες μέρες καθιστούσαν σαφές ότι πίσω από την πυραυλική επίθεση βρίσκονταν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις

Με την προειδοποίηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συμφωνούν και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας δυτικών χωρών, ενώ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το «σατανικό καθεστώς θα τιμωρηθεί». Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μυρίζει όλο και πιο έντονα μπαρούτι.
Η Τεχεράνη διέψευσε πληροφορίες ότι έχει κλείσει τον εναέριο χώρο του Ιράν, με ανακοίνωση στο πρακτορείο Mehr, ωστόσο η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa είχε ήδη αναστείλει προληπτικά τις πτήσεις από και προς το Ιράν.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, και εν μέσω πολέμου στη Γάζα, για τη φερόμενη ως επικείμενη ιρανική επίθεση, είπε ότι θα γίνει με την εκτόξευση πυραύλων υψηλής ακριβείας ή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με βάση είτε στο έδαφος του Ιράν είτε από τις σιιτικές πολιτοφυλακές στη Συρία, ή στο Ιράκ ή στον Λίβανο ή στην Υεμένη.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι αυτή η επίθεση «θα μπορούσε να γίνει τις επόμενες μέρες», ενώ ως πιθανοί στόχοι αναφέρονται «οι στρατιωτικές ή κυβερνητικές δομές του Ισραήλ». Από τη πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε μια δήλωση, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε επίθεση, αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και σε άλλες περιοχές εκτός της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή (CENTCOM), στρατηγό Μάικλ Κουρίλα, που σύμφωνα με πληροφορίες έφθασε στο Ισραήλ για να συζητήσει την ιρανική απειλή.

«Βρισκόμαστε σε δύσκολους καιρούς. Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου στη Γάζα που συνεχίζεται με πλήρη ισχύ. Επιπλέον, συνεχίζουμε τις αδιάκοπες προσπάθειες για την απελευθέρωσης των ομήρων μας, αλλά προετοιμαζόμαστε επίσης για προκλήσεις από άλλα μέτωπα», είπε ο Νετανιάχου επισκεπτόμενος βάση της αεροπορίας.

Πάντως, παρά τις δηλώσεις αυτοπεποίθησης από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι ΗΠΑ ανησυχούν, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν τις τελευταίες ώρες συνομίλησε με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, των Εμιράτων και του Κατάρ. Πιστή στη συμμαχική της σχέση με το Τελ Αβίβ η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι θα παράσχει στήριξη στο Ισραήλ. «Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ατσάλινη, θα κάνουμε τα πάντα για να την υπερασπιστούμε», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου