Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Το Κολούμπια απειλεί να αποβάλλει τους φοιτητές - διαδηλωτές


Και οι καθηγητές του Κολούμπια συντάσσονται με τον αγώνα των φοιτητών | AP Photo/Stefan Jeremiah
Το Κολούμπια απειλεί να αποβάλλει τους φοιτητές - διαδηλωτές
efsyn.gr
«Τελεσίγραφο» έδωσε η διοίκηση του Κολούμπια προς όσους φοιτητές του πανεπιστημίου συμμετέχουν στις διαδηλώσεις που ζητούν να σταματήσει η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του πανεπιστημίου Νεμάτ Μινούς Σαφίκ ανακοίνωσε καταρχάς ότι οι διαπραγματεύσεις με φοιτητές - διαδηλωτές (που άρχισαν να κατασκηνώνουν στην πανεπιστημιούπολη πριν από δύο εβδομάδες), δεν καρποφόρησαν. Στη συνέχεια, όμως, τους κάλεσε να διαλυθούν οικειοθελώς, αλλιώς θα αποβληθούν από το ίδρυμα. «Πιέζουμε εκείνους και εκείνες που βρίσκονται στον καταυλισμό να διαλυθούν εκουσίως», ανέφερε η ίδια σε μία μακροσκελή ανακοίνωση.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, η πρόεδρος του Κολούμπια –η διοίκηση της οποίας επικρίθηκε από εποπτική επιτροπή του πανεπιστημίου την Παρασκευή για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις κινητοποιήσεις– σημείωσε ότι οι διοργανωτές (φοιτητές) των κινητοποιήσεων και οι επικεφαλής του ακαδημαϊκού ιδρύματος δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, η οποία θα ήρε το αδιέξοδο για τον καταυλισμό που (σύμφωνα με τη διοίκηση) παραβιάζει τους κανονισμούς του πανεπιστημίου.

Ανέφερε επίσης ότι το Κολούμπια δεν θα εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία που στηρίζουν τον ισραηλινό στρατό (ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών), ενώ το πανεπιστήμιο θα επενδύσει στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης στη Λωρίδα της Γάζα, καθώς και θα καταστήσει τις άμεσες επενδύσεις του ιδρύματος πιο διαφανείς.

Τα αιτήματα των φοιτητών, οι συλλήψεις και οι αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλωτές έχουν δεσμευθεί πως θα διατηρήσουν τον καταυλισμό τους μέχρι να ικανοποιηθούν τρία αιτήματά τους: αποεπενδύσεις, διαφάνεια στα οικονομικά του Κολούμπια και αμνηστία στους φοιτητές και το προσωπικό που τιμωρήθηκαν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι η Σαφίκ επικρίθηκε σφόδρα από πολλούς φοιτητές, μέλη του προσωπικού και εξωτερικούς παρατηρητές επειδή κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης για να αποξηλώσει τον καταυλισμό, με αποτέλεσμα να λάβουν χώρα περισσότερες από 100 συλλήψεις. Οι προσπάθειες για την απομάκρυνση του καταυλισμού, τον οποίο φοιτητές έστησαν εκ νέου σε διάστημα ημερών μετά την αστυνομική επέμβαση της 18ης Απριλίου, πυροδότησε παρόμοιες κινητοποιήσεις σε πανεπιστήμια από την Καλιφόρνια έως τη Βοστόνη. Την περασμένη εβδομάδα, δύο προθεσμίες που είχε θέσει το Κολούμπια στους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, προκειμένου να απομακρύνουν τις σκηνές τους, έληξαν χωρίς την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, κλιμακώνονται στις ΗΠΑ οι διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια ενάντια στην εγκληματική δράση του Ισραήλ, ενώ οι αντιδράσεις έχουν ήδη... περάσει τον Ατλαντικό και πλέον φοιτητές κινητοποιούνται και στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τη Δευτέρα, μάλιστα, η αστυνομία επενέβη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι, για να απομακρύνει δεκάδες διαδηλωτές (που πραγματοποιούσαν μια κινητοποίηση υπέρ του παλαιστινιακού λαού), οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει σε προαύλιο χώρο στο εσωτερικό του ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου