Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πρόθυμη για παραχώρηση των αντιαεροπορικών Crotale στη Γαλλία η κυβέρνηση

efsyn.gr
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας, έχει διατυπωθεί ήδη γαλλικό αίτημα για παροχή στρατιωτικής βοήθειας το οποίο εξετάζεται από τους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε αποδέκτη αιτημάτων για παροχή αντιαεροπορικών συστημάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για την αεράμυνα της Ουκρανίας είτε για την ασφάλεια της Γαλλίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, έχει μετατραπεί η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Μετά τις συμμαχικές πιέσεις για αποστολή μιας συστοιχίας Patriot ή S-300 στο Κίεβο, η γαλλική κυβέρνηση αιτείται την παροχή ενός συστήματος αντιαεροπορικών πυραύλων Crotale για τις ανάγκες τοπικής αεράμυνας κατά την περίοδο των Αγώνων. Τα γαλλικής κατασκευής Crotale είναι αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς τα οποία αποτελούνται από εκτοξευτήρες και ραντάρ και συνήθως χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αντιαεροπορικής ομπρέλας, ακτίνας περίπου 20 χιλιομέτρων, σε αεροδρόμια ή σε άλλες υποδομές στρατηγικής σημασίας.

«Εφόσον ζητηθεί από τους συμμάχους μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εν προκειμένω την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, κάποια συγκεκριμένη συνδρομή η οποία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την αμυντική ικανότητα της χώρας, θα δοθεί, αλλά πάντοτε κατόπιν συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλά μιλάμε πάντα, το ξεκαθαρίζω, για περιορισμένο, συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οταν υπάρχει κάτι περισσότερο, προφανώς θα ενημερωθείτε» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πάντως, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας, έχει διατυπωθεί ήδη γαλλικό αίτημα για παροχή στρατιωτικής βοήθειας το οποίο εξετάζεται από τους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας. Η ελληνική πολεμική αεροπορία διαθέτει στο οπλοστάσιό της συνολικά 11 συστήματα Crotale, ωστόσο η διαθεσιμότητά τους δεν ξεπερνά το 30%. Εντούτοις, η ελληνική κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει το γαλλικό αίτημα λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος δανεισμού του συστήματος Crotale.

Αντιθέτως, η Αθήνα εμφανίζεται αρνητική στην αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, καθώς ήδη έχει εκμισθώσει μια συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία θα έχει στη διάθεσή της τους ελληνικούς Patriot μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, μετά την παράταση που συμφωνήθηκε στα τέλη του 2023.

Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300 ή TOR M1, μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς αντίστοιχα, που διαθέτει η πολεμική αεροπορία, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να τους αποστείλει στο Κίεβο με την προϋπόθεση να αντικατασταθούν άμεσα από άλλα συστήματα. Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι ανάλογες πιστώσεις αλλά και να προσδιοριστεί ο χρόνος που απαιτείται για την προμήθεια και την επιχειρησιακή λειτουργία ενός νέου αντιαεροπορικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου