Τους ελληνικούς Patriot και τους S-300 έβαλαν στο «μάτι» οι Σύμμαχοι για να δώσουμε στην Ουκρανία. Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι Ελλάδα και Ισπανία αναμένεται να δεχτούν έντονες πιέσεις στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, τη Δευτέρα (22/4).
Όπως σημειώνεται, Ελλάδα και Ισπανία διαθέτουν μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών συστημάτων, που μπορεί να αξιοποιήσει το Κίεβο για προστατεύσει τις ουκρανικές πόλεις από τις κλιμακούμενες επιθέσεις της Ρωσίας. Η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον επτά συστήματα Patriot, τα οποία θα «σώσουν πολλές ζωές», όπως έχει δηλώσει ο Ζελένσκι.
Σημειώνεται ότι μετά τη διαδικτυακή σύνοδο του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στην Ουκρανία πρόσθετα συστήματα αεράμυνας.
Σημειώνεται δε, ότι ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στους Financial Times πως τα κράτη μέλη αναμένεται να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς τα μπροστά και να προσφέρουν στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.
Προσωπική πίεση στον Μητσοτάκη για τους Patriot
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προέτρεψαν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσες και Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα να δωρίσουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που είναι γνώστες των συνομιλιών», αναφέρουν οι Financial Times. Σημειώνουν επίσης:
«Στους δύο ηγέτες, των οποίων οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν περισσότερα από 12 συστήματα Patriot, αλλά και κάποια ακόμη συστήματα, όπως τα S-300, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τους επισήμαναν ότι οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία επικείμενη απειλή». «Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει (σ.σ. τα συστήματα αεράμυνας), όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει πραγματικά ανάγκη», δήλωσε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές στους FT.
Η Γερμανία ήταν από τις πρώτες που υποσχέθηκε ένα επιπλέον σύστημα αεράμυνας Patriot και ακολούθησε η Ολλανδία, η οποία ανακοίνωσε πως θα διαθέσει επιπλέον περίπου 210 εκατομμύρια δολάρια για πυρομαχικά αεράμυνας και πυροβολικού για το Κίεβο.
Το Κίεβο χρησιμοποιεί επίσης μεγάλου βεληνεκούς πυραυλικά συστήματα εδάφους αέρος που αναπτύχθηκαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των S-300 και των S-200. Η Ουκρανία φαίνεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα εν λόγω συστήματα, ιδιαίτερα για τα S-300 που διαθέτει η Ελλάδα, καθώς παραμένουν αποτελεσματικά και ο ουκρανικός στρατός γνωρίζει πως να τα χρησιμοποιεί, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω εκπαίδευση.
«Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη των συστημάτων αεράμυνάς τους, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινής», όπως ανέφερε ένας διπλωμάτης της Ε.Ε. που συμμετείχε στις προετοιμασίες της Συνόδου, στην οποία θα συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και ο υπουργός Αμυνας Ρούστεμ Ουμέροφ. «Η πιο σημαντική συζήτηση αφορά στο τι μπορούν να κάνουν τα κράτη-μέλη ώστε να στηρίξουν την ουκρανική αεράμυνα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε.
Στόλτενμπεργκ: Έρχονται ανακοινώσεις
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό διαθέσιμων συστημάτων αεράμυνας από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας, ανέφερε: «Από αυτή τη χαρτογράφηση επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν συστήματα, όπως οι Patriot, σε χώρες που είναι διαθέσιμα για να δοθούν στην Ουκρανία».
«Αναμένω νέες ανακοινώσεις για την ενίσχυση αεράμυνας στην Ουκρανία σύντομα… Αναμένω συγκεκριμένες ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον με βάση τις πληροφορίες που μοιράστηκαν μαζί μας» τα κράτη μέλη της Συμμαχίας για τα διαθέσιμα συστήματα αεράμυνας, ανέφερε και πρόσθεσε: «Πολλοί σύμμαχοι που δεν έχουν διαθέσιμα συστήματα έχουν δεσμευτεί να παράσχουν οικονομική υποστήριξη για να τα αγοράσουν για την Ουκρανία».
Τελειώνουν τα ανταλλακτικά σε αυτά ,ας τα στείλουμε να γίνουν και αυτά στάχτη μιας και δεν υπάρχει συντονισμός ,εάν είχαν θα είχε τελειώσει εδώ και καιρός ο πόλεμος και όλα τα παλαιά και σύγχρονα που έστειλαν έγιναν στάχτη
ΑπάντησηΔιαγραφή