Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Στρατηγός Petraeus: Τι γυρεύει το KKR fund σε ΣΣΕ και ΥΠΕΘΑ

Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi

Στρατηγός Petraeus: Τι γυρεύει το KKR fund στην ΣΣΕ και την εθνική άμυνα – Το άνοιγμα του ΥΠΕΘΑ στον πρώην διοικητή της CIA

Μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη, τόσο στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων όσο και στο ΓΕΕΘΑ έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο αμερικάνος στρατηγός και πρώην διοικητής της CIA David Perteaus.

O David Perteaus, συγγραφέας του «Conflict, The Evolution of Warfare from 1945 to Ukraine», που διάβαζε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας τα Χριστούγεννα του 2023, λίγο πριν τον συναντήσει στις εργασίες του 14ου Sir Bani Yas Forum, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν είναι ένας ακόμα αμερικάντος στρατηγός που επισκέφθηκε την Ελλάδα.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο στρατηγός Petraeus ανακηρύχθηκε ως μια από τις 25 ισχυρές προσωπικότητες των ΗΠΑ από το US News and World Report, ενώ ήταν επιλαχών για το Πρόσωπο της Χρονιάς του περιοδικού Time.

Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό πρόσωπο σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς εκπροσώπησε στο Φόρουμ των Δελφών την εταιρεία KKR, το hyper fund που ιδρύθηκε το 1976 και σήμερα ανήκει στα πλέον εμβληματικά αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 150 δισ. δολ.

Η KKR έγινε ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα, ως το fund που εξαγόρασε την «Ελαΐς» – Unilever με το εργοστάσιο, καθώς και τα σήματα των μαργαρινών που παράγονται στην Ελλάδα.

H KKR, ως εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων, δεν υποχρεούται να δημοσιοποιεί λεπτομερείς πληροφορίες για τα χαρτοφυλάκιά της. Βρήκαμε όμως γενικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες της KKR στην Ελλάδα, οι οποίες ξεκινούν από τη δεκαετία του 1990.

Η KKR έχει επενδύσει σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της ενέργειας, των ακινήτων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της βιομηχανίας.

Είναι γνωστή για την πραγματοποίηση “strategic investments“. Πρόσφατα, η KKR πραγματοποίησε μια σημαντική επένδυση στην Catalio Capital Management, μια ελληνική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων.

Η KKR έχει επενδύσει σε εταιρείες ασφαλείας όπως η Optiv Security, η οποία παρέχει υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας και έχει στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της σε παγκόσμιο επίπεδο​. Κι εδώ αρχίζει να γίνετια το πράγμα πιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Ο στρατηγός David Petraeus είναι επίσης μέλος των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών Optiv και OneStream, σύμφωνα με το βιογραφικό του στο Φόρουμ των Δελφών.

Δεδομένου της ιδιαίτερα υψηλής παρασκηιακής δραστηριότητας του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια ενόψει της ανακοινωθείσας κατάθεσης νομοσχεδίου για την Καινοτομία στην εθνική άμυνα, είναι προφανές ότι η επίσκεψη Petraeus δεν είναι καθόλου τυχαία.

Ο David Petraeus σύμφωνα με το βιογραφικό του ασχολείται με θέματα Καινοτομίας και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο οποίος συμπτωματικά περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την υποτυπώδη παρουσίαση που είχε κάνει το ΥΠΕΘΑ.
Σε αυτήν μάλιστα γίνεται λόγος για προσέλκυση capital ventures και ιδιωτικών κεφαλαίων στην εθνική άμυνα. Η KKR ταιριάζει γάντι σε αυτές τις προδιαγραφές.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο αμερικάνος στρατηγός είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στο υπουργείο πέρυσι, όπου συνάντησε τον προηγούμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Φλώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου