Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ανάλυση Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα


Ο Ουκρανός πρόεδρος στα χαρακώματα στην περιοχή του Χάρκοβο. | (Ukrainian Presidential Press Office via AP)
Ανάλυση Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα
efsyn.gr
Η δυτική αποτυχία να στείλει όπλα στο Κίεβο βοηθά τον Πούτιν να κερδίσει τον πόλεμο.

Μια δραματική περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία επιχειρεί το Politico, παρουσιάζοντας την εφιαλτική εικόνα που επικρατεί για τα στρατεύματα του Κιέβου, εικόνα που η Δύση επιχειρεί με κάθε τρόπο να ωραιοποιήσει, ακόμη και να κρύψει.

Επικαλούμενη Ουκρανούς στρατιώτες στο πεδίο η ιστοσελίδα αναφέρει ότι έχουν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς τους συμμάχους, οι οποίοι αδυνατούν να παραδώσουν νέο οπλισμό, την ώρα που εδώ και τέσσερις εβδομάδες έχει ξεμείνει από πυρομαχικά για το πυροβολικό.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα όπλα λιγοστεύουν, αλλά και πως η καθυστέρηση των Δυτικών επιφέρει καίριο πλήγμα στο ηθικό των στρατιωτών που είναι στο πεδίο.

Τα στρατεύματα του Κιέβου έχουν καθηλωθεί από τους ανελέητους βομβαρδισμούς, την έλλειψη εξελιγμένων όπλων και τις απώλειες στο μέτωπο. Σε πόλεις αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα μέτωπα οι ουρές των νεαρών που έτρεχαν τους πρώτους μήνες του πολέμου να στρατολογηθούν έχουν εξαφανιστεί. Τώρα αρκετοί προσπαθούν να αποφύγουν τη στράτευση, ενώ άλλοι έχουν φύγει από τη χώρα.
Οδεύουμε προς την καταστροφή

Ο δημοσιογράφος Jamie Dettmer που υπογράφει την ανάλυση αναφέρει ότι τον τελευταίο μήνα η εικόνα που αναδύεται μέσα από συνεντεύξεις με πολιτικούς, στρατιωτικούς αξιωματούχους, αλλά και πολίτες είναι αυτή μιας χώρας που οδεύει προς την καταστροφή.

«Ακόμη κι εάν ο πρόεδρος Ζελένσκι προσπαθεί να βρει τρόπο να μην υποχωρήσει, στρατιωτικοί αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συνομιλίες προεξοφλούν ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες απώλειες. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο μεγάλες θα είναι αυτές. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αναμφισβήτητη πιο κοντά από ποτέ στο να πετύχει στον στόχο του» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ξέρουμε ότι ο κόσμος λιγοστεύει, το ακούμε από τοπικούς κυβερνήτες, αλλά και από πολίτες» λέει ο πανίσχυρος αξιωματούχος Αντρίι Γερμάκ, συμπληρώνοντας ότι ταξιδεύει μαζί με τον Ζελένσκι στις πιο επικίνδυνες περιοχές «για να ανεβάσουμε το ηθικό πολιτών και στρατιωτών. Λέμε στον κόσμο: Το όνομά σας θα μπει στα βιβλία της Ιστορίας».

Για έναν πόλεμο με τόσο ιστορική σημασία οι προσπάθειες των δυτικών να βοηθήσουν το Κίεβο είναι στην πράξη πολύ μικρότερες σε σχέση με τη ρητορική τους. Αυτή η απογοήτευση έχει καταρρακώσει το ηθικό των Ουκρανών, από τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής έως τους υπουργούς.

Το Politico ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, εάν νιώθει πως η Δύση έχει αφήσει την Ουκρανία να πολεμήσει με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη της, η απάντησή του ήταν: Ναι το πιστεύω.

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του έχει διαμηνύσει πως η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο εάν δεν λυθεί το αδιέξοδο στο Κογκρέσο και δεν δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια και βοήθεια.

Το στοίχημα του Πούτιν να εξασθενήσει την ουκρανική αντίσταση και την δυτική υποστήριξη δείχνει να πετυχαίνει.

Χωρίς κάποια πολύ μεγάλη αύξηση στην παροχή εξελιγμένων όπλων, αλλά και χρημάτων η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει τα εδάφη που έχει καταλάβει η Μόσχα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στον Πούτιν να φάει σιγά σιγά την πληρωμένη χώρα τους επόμενους μήνες ή και χρόνια. Ακόμη κι εάν η Ρωσία δεν μπορέσει να αποτελειώσει την Ουκρανία, μια μερική νίκη θα παγώσει τις όποιες ελπίδες του Κιέβου να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico οι επιπλοκές θα είναι σημαντικές για όλο τον πλανήτη. Ο Πούτιν θα μπορέσει να κηρύξει νίκη στο εσωτερικό και να αναδείξει την δυτική αναποτελεσματικότητα και χώρες όπως η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία θα αρχίσουν να αισθάνονται την απειλή. Παράλληλα, η Κίνα που ήδη έχει αυξανόμενη συνεργασία με τη Μόσχα δεν θα έχει κανέναν λόγο για να αλλάξει τη στάση της.
Ο μεγάλος στόχος είναι το Χάρκοβο

Στο πεδίο είναι ξεκάθαρο πως οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάζονται απεγνωσμένα βλήματα πυροβολικού, αλλά και πυραύλους Patriot προκειμένου να μπορέσουν να υπερασπιστούν το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η οποία βρίσκεται υπό ανελέητο σφυροκόπημα εδώ και εβδομάδες.

Οι φόβοι μεγαλώνουν πως η Ρωσία θα βάλεις στο στόχαστρο της χερσαίας επίθεσης το Χάρκοβο, με τον Ζελένσκι να έχει δηλώσει ήδη σε γερμανικά μέσα ότι «είναι συμβολικό γιατί το Χάρκοβο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ουκρανίας».
Μαύρα μαντάτα στο ανατολικό μέτωπο

Από την πλευρά του ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, Αλεξάντερ Σίρσκι, δηλώνει πως το ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες, με τον πρόεδρο να δηλώνει σε δραματικούς τόνους «ψάχνουν να βρούμε έναν τρόπο για να μην υποχωρήσουμε».

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι τον τελευταίο καιρό η ρωσική πολεμική μηχανή έχει εξαπολύσει ένα μεγάλο μπαράζ για να διαλύσει το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρισμού.

Σε πρόσφατες συναντήσεις με το Politico οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας παραδέχθηκαν ότι το ηθικό του λαού έχει αρχίσει να καταβαραθρώνεται, με την δυσαρέσκεια για τη Δύση να εμφανίζεται σε κάθε συζήτηση.

«Δώστε μας τους καταραμένους Patriots» δηλώνει ο Κουλέμπα, την ώρα που ετοιμαζόταν για μια συνέντευξη στο υπουργείο Εξωτερικών μη μπορώντας να κρύψει την ενόχλησή του για τις καθυστερήσεις, αλλά και για τους όρους που θέτει η Δύση, όπως να μην χτυπηθούν ρωσικές εγκαταστάσεις πετρελαίου.

Ο ΥΠΕΞ της χώρας έσπευσε να δηλώσει την ευγνωμοσύνη του για όλη την δυτική στήριξη, όπως προειδοποίησε ότι η χώρα του είναι παγιδευμένη σε έναν φαύλο κύκλο:

Τα όπλα που χρειάζεται είτε καθυστερούν είτε δεν παραδίδονται. Μετά δυτικοί σύμμαχοι παραπονιούνται πως το Κίεβο είναι σε υποχώρηση, κάτι που λιγοστεύει τις πιθανότητες να στείλουν περισσότερη βοήθεια στο μέλλον.
Θέλουν «κανονικότητα», δεν πάνε στα μέτωπα

Μάλιστα το κλίμα στο στρατιωτικό επιτελείο είναι ακόμη χειρότερο.

Αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί που μίλησαν στο Politico υπό καθεστώς ανωνυμίας προβλέπουν ακόμη και κατάρρευση του μετώπου το καλοκαίρι όταν η Ρωσία πραγματοποιήσει την αναμενόμενη μεγάλη επίθεσή της. Ίσως ακόμη χειρότερα εκφράζουν φόβους ότι η ίδια η αποφασιστικότητα της Ουκρανίας τίθεται εν αμφιβόλω με το ηθικό στις ένοπλες δυνάμεις να απειλείται από την απελπιστική έλλειψη σε προμήθειες.

Ουκρανοί αξιωματικοί ζητούν ακόμη περισσότερους μάχιμους στρατιώτες, με τον πρώην επικεφαλής Βαλερί Ζαλούζνι να είχε κάνει λόγο για ανάγκη περισσότερων από 500.000 ατόμων.

Ο Ζελένσκι και το ουκρανικό κοινοβούλιο είναι διστακτικοί για μια νέα μαζική επιστράτευση, με ανώτερους συμβούλους του προέδρου να διαμηνύουν ότι τέτοια κίνηση δεν θα έχει λαϊκή υποστήριξη.

Παράλληλα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι Ουκρανοί που ζουν στο Κίεβο και στα δυτικά της χώρας, μακριά από το μέτωπο εμφανίζονται έτοιμοι να ανεχθούν τον πόλεμο αρκεί να μπορέσουν να επιστρέψουν στις κανονικές ζωές τους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετοί που επιχειρούν να αποφύγουν τη στράτευση.

Από την πλευρά του ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος της πρωτεύουσας, υποστηρίζει ότι καταλαβαίνει γιατί οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, ισχυριζόμενος, όμως, ότι η στάση αυτή είναι μάλλον μια έκφραση περιφρόνησης απέναντι στην προσπάθεια του Πούτιν να τους ρίξει το ηθικό.

Ο Πούτιν μπορεί να περιμένει

Η Δύση έχει δώσει μεγάλη σημασία στις κυρώσεις, εκτιμώντας ότι θα γονατίσουν την Ρωσία. Παράλληλα, υπήρχε κι ένας κρυφός πόθος ότι οι Ρώσοι θα στραφούν κατά του Πούτιν, ακόμη και το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος. Αντιθέτως η οικονομία της χώρας έχει παραμείνει ανθεκτική και ο Πούτιν ισχυροποίησε ακόμη περισσότερο τη θέση του.

Στην πραγματικότητα πριν από την εισβολή του 2022 ο Ρώσος μπορεί να είχε λάθος πληροφόρηση και να περίμενε έναν μικρό πόλεμο και μια γρήγορη νίκη. Όμως ο Πούτιν μπορεί να περιμένει. Μόλις τον περασμένο μήνα κέρδισε ακόμη μια θητεία ως πρόεδρος και δεν έχει πρόβλημα με ένα αδιέξοδο. Το να κρατήσει την Ουκρανία μεταξύ νίκης και ήττας και να «παγώσει» τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. θα είναι για εκείνον νίκες.
Και ο ουκρανικός πατριωτισμός;

Τον πρώτο καιρό τα κέντρα γέμιζαν εθελοντές που ήθελαν να στηρίξουν την μάχη της αντίστασης. Οι εικόνες αυτές έχουν πλέον εξαφανιστεί. Υπολογίζεται ότι περίπου 650.000 άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας έχουν φύγει από τη χώρα, οι περισσότεροι με τρόπο παράνομο.

Πριν από δύο χρόνια τα τρένα που έφευγαν από την Ουκρανία μετέφεραν κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Αυτή την εβδομάδα το ένα τρίτο των επιβατών στο τρένο που μετέφερε και τον υπογράφοντα την ανάλυση του Politico είχε νεαρούς άνδρες, οι οποίοι με κάποιον τρόπο κατάφεραν να πάρουν άδεια για να φύγουν από τη χώρα.

Στο γραφείο του Ζελένσκι στην ουκρανική πρωτεύουσα ακόμη επιμένουν θετικά, όμως η δυτική βοήθεια, ιδιαίτερα τα 60 δισ. που έχει υποσχεθεί ο Μπάιντεν δεν μπορούν να καθυστερήσουν άλλο.

Και τι θα κάνει ο Πούτιν εάν η Ουκρανία δεν πάρει τη δυτική βοήθεια που χρειάζεται άμεσα; «Θα καταστρέψει τα πάντα. Οι πόλεις θα γίνουν συντρίμμια και εκατοντάδες χιλιάδες θα πεθάνουν» δηλώνει δραματικά ο Ζελένσκι και προσθέτει «οι άνθρωποι δεν θα φύγουν, οι περισσότεροι θα μείνουν και άρα θα σκοτώσει πολλούς. Θα χυθεί πολύ αίμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου