Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Θάνατος Ραΐσι: Τι έδειξε η προκαταρκτική έρευνα για τη συντριβή του ελικοπτέρου


Από την κηδεία του Εμπραχίμ Ραΐσι | Iranian Presidency Office via AP
efsyn.gr
Το Γενικό Επιτελείο του ιρανικού στρατού επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν στο κύτος του ελικοπτέρου σημάδια από σφαίρες ή άλλο παρόμοιο αντικείμενο και πως δεν πρέπει να δίνεται βάση σε ψευδείς πληροφορίες.

Δεν βρέθηκαν ίχνη από σφαίρες στο κύτος του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και το οποίο συνετρίβη την Κυριακή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την προκαταρκτική έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν βρέθηκαν ίχνη από σφαίρες ή παρόμοια αντικείμενα στο κύτος του ελικοπτέρου που συνετρίβη», ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, που πρόσθεσε ότι «μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι το ελικόπτερο που συνετρίβη πήρε φωτιά μόνο μετά από πρόσκρουση σε υψόμετρο».

Επίσης, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν μια έκκληση «να αγνοήσουμε τα αντιεπαγγελματικά διαδικτυακά σχόλια, τα οποία βασίζονται σε εικασίες, δεν λαμβάνουν υπόψη τα ακριβή γεγονότα και τα αίτια του περιστατικού και μερικές φορές δημοσιεύονται υπό την καθοδήγηση ξένων μέσων».

Σύμφωνα με το ιρανικό Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, «σημαντικό μέρος των πληροφοριών για τη συντριβή έχει ήδη συλλεχθεί, αλλά χρειάζεται χρόνος για να μελετηθούν ορισμένα έγγραφα» και επιπλέον πληροφορίες για το περιστατικό θα δημοσιευθούν μόνο μετά από «σύνθετες εργασίες εμπειρογνωμόνων».

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για το δυστύχημα είναι ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που είχαν υπηρεσία την ώρα του συμβάντος «δεν παρατήρησαν τίποτα ύποπτο κατά τις συνομιλίες τους με το πλήρωμα του ελικοπτέρου» και «περίπου ενάμιση λεπτό πριν από την τραγωδία, το ελικόπτερο ακολουθούσε ακόμη το καθορισμένο δρομολόγιο και δεν έχει παρεκκλίνει από την πορεία πτήσης».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ιρανικό στρατό, μετά τη συντριβή ο πιλότος κατάφερε να «αποκαταστήσει επαφή με τους πιλότους δύο ακόμη ελικοπτέρων», τα οποία μετέφεραν άλλα μέλη της προεδρικής αντιπροσωπείας.

Όσον αφορά τη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκε αφότου το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ, αναφέρθηκε ότι «συνεχίστηκε όλη τη νύχτα λόγω ομίχλης, κρύου καιρού και ανώμαλου εδάφους» και ο τόπος της συντριβής εντοπίστηκε «από ένα ιρανικό drone στις 5:00 π.μ. τοπική ώρα [3:30 π.μ. ώρα Ελλάδας] της Δευτέρας».

Η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος πραγματοποιήθηκε με εντολή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, υποστράτηγου Μοχάμαντ Μπαγκεί, τις 20 Μαΐου. Στο δυστύχημα, υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, σκοτώθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι.

Έως τις προεδρικές εκλογές, που έχουν οριστεί για τις 28 Ιουνίου, τον Ραΐσι αναπληρώνει ο πρώτος αντιπρόεδρός του, Μοχάμαντ Μοχμπέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου