Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Το Στεφανοβίκειο, η νέα Αεροπορία Στρατού και οι ευρωεκλογές

Armyvoice News
Το Στεφανοβίκειο, οι ευρωεκλογές και οι νέες βάσεις που σχεδιάζει να εγκατασταθεί η Αεροπορία Στρατού, μετά την κακοκαιρία Daniel

Ορόσημο για τις εξελίξεις στην Αεροπορία Στρατού είναι οι ευρωεκλογές, καθώς οι όποιες ανακοινώσεις και κινήσεις αναμένεται να γίνουν μετά από αυτές, ώστε να μην προκαλέσουν αντιδράσεις. Η Αεροπορία Στρατού πάντως σχεδιάζει ριζική αναδιάρθρωση των βάσεών της, μετά την καταστροφή του αεροδρομίου στο Στεφανοβίκειο.

Ποια είναι τα σχέδια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αεροπορία προσανατολίζεται στη χρήση τεσσάρων αεροδρομίων ως βάσεις για όλα τα ελικόπτερα.

Οι κύριες βάσεις θα βρίσκονται στα Μέγαρα και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου θα συγκεντρωθεί ο κύριος όγκος των ελικοπτέρων, συμπεριλαμβανομένων των νέων Black Hawk.

Στην Αλεξάνδρεια θα εδρεύουν τα περισσότερα Black Hawk, ενώ στα Μέγαρα θα φιλοξενούνται τα ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων, τα NH-90 και τα Chinook.

Νέες Βάσεις σε Ηράκλειο και Χρυσούπολη

Επιπλέον, η Αεροπορία Στρατού σχεδιάζει τη δημιουργία δύο νέων βάσεων σε:
Ηράκλειο Κρήτης: Στόχος είναι η υποστήριξη της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΚΡΗΤΩΝ» με ελικόπτερα Chinook, ενισχύοντας την αμυντική ικανότητα της περιοχής και ανταποκρινόμενη στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Χρυσούπολη Καβάλας: Η βάση αυτή θα φιλοξενεί τα UAV Patroller, τα οποία θα χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης στη Θράκη και το Αιγαίο, ενισχύοντας την επιτήρηση των συνόρων και την ασφάλεια των νησιών.

Εναλλακτική λύση η Λάρισα

Μια εναλλακτική πρόταση που εξετάζεται είναι η μόνιμη χρήση της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα ως βάση για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache.

Μετά τις ευρωεκλογές οι τελικές αποφάσεις για το Στεφανοβίκειο

Οι ευρωεκλογές είναι μάλλον το κομβικό σημείο για την ανακοίνωση των αποφάσεων, καθώς φορείς της Μαγνησίας απαιτούν όλο και πιο συχνά να παραμείνει ενεργό το Στεφανοβίκειο.

Σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε Κοινοβουλευτικό έλεγχο, «η τελική απόφαση για την οριστική θέση της θα ληφθεί κατόπιν εξέτασης όλων των παραμέτρων και των διαθέσιμων επιλογών που θα εξασφαλίζουν πρωτίστως την ασφάλεια του προσωπικού και των αεροπορικών μέσων, ικανοποιώντας παράλληλα στο ακέραιο τις επιχειρησιακές απαιτήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου