Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί, πλέον, σε κόλαση

Σφοδρές συγκρούσεις ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιων ανταρτών σε ολόκληρη τη Γάζα

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται στην γκρεμισμένη Γάζα, αγνοώντας τις εκκλήσεις ολόκληρης της ανθρωπότητας για τον τερματισμό της ανείπωτης ανθρωπιστικής τραγωδίας που συντελείται στη Γάζα. Πάνω και κάτω από τα χαλάσματα ο τραγικός απολογισμός είναι 46034 νεκροί παλαιστίνιοι όπου συμπεριλαμβάνονται 11.000 αγνοούμενοι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια με ελάχιστες, σχεδόν, πιθανότητες ανεύρεσης τους καθώς οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας έχουν καταρρεύσει- και 78755 συνολικά τραυματίες. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 620 στρατιώτες από την έναρξη των φονικών επιχειρήσεων και από την επίθεση των παλαιστίνων ανταρτών της 7ης Οκτωβρίου 1200 πολίτες και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους.

Ο Μπ.Νετανιάχου είχε δηλώσει στον ακροδεξιό εξτρεμιστή υπουργό του, Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ: «Όχι σε μια “ριψοκίνδυνη” συμφωνία. Ναι στη Ράφα». Και οι επιχειρήσεις του στρατού κατοχής συνεχίζονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση στην ανατολική Ράφα. Τουλάχιστον 300.000 κάτοικοι έως τώρα , ήδη πολλές φορές εκτοπισμένοι, εξαναγκάστηκαν να εκκενώσουν την πόλη προς την νέα διευρυμένη «ανθρωπιστική ζώνη» του Χαν Γιούνις και αλ-Μαγάσι.

Οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Βόρεια Γάζα

Ταυτόχρονα όμως ο ισραηλινός στρατός εκ νέου κλιμακώνει τις επιθέσεις του και στη Βόρεια Γάζα, καθώς οι διακηρύξεις ότι οι θύλακες της παλαιστινιακής αντίστασης είχαν εξουδετερωθεί ήταν «πρώιμες» και καθαρά επικοινωνιακής υφής, προκειμένου να αναδείξουν εικόνες «νίκης» έναντι των παλαιστίνιων. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές οι αντάρτες της Παλαιστίνης δηλώνουν ότι ακόμα και αν πέσει ολοκληρωτικά η Ράφα, το αντάρτικο θα μεταφερθεί, προσωρινά, σε άλλες χερσαίες ζώνες του θύλακα.

Οι ισραηλινοί διαπιστώνουν ότι από κάθε εδαφική ζώνη της Λωρίδας της Γάζας οι ένοπλες ταξιαρχίες ανασυντάσσονται, καθώς όλο και περισσότεροι νεαροί παλαιστίνιοι εντάσσονται σε όλο το φάσμα των δυνάμεων της Αντίστασης. Την Κυριακή ο στρατός με χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις χτυπούσε οικισμούς στην ανατολική Ράφα, στη Ζειτούν στη νότια πλευρά της και στη βόρεια στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Μέχρι τo απόγευμα της Δευτέρας δεν μπόρεσαν να εισβάλλουν μέσα στον οικισμό, μετά από τη σθεναρή αντίσταση των παλαιστίνιων ανταρτών. Με δεκάδες βόμβες βομβάρδισαν καταφύγια που κρύβονταν κάτοικοι του καταυλισμού οι οποίοι προσπαθούσαν να φύγουν. Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σκότωσαν τον Ταλάλ Αμπού Ζαρίφα, ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Μέσα από τον προσφυγικό καταυλισμό σας μεταφέρουμε τι πραγματικά συνέβη σύμφωνα με τον παλαιστίνιο δημοσιογράφο Σοχαΐμπ Αλ-Μασαλμέχ : «Στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια αναδεικνύεται ότι η αντίσταση των παλαιστίνιων κορυφώνεται. Τα ισραηλινά τανκς έχουν ακινητοποιηθεί και γίνονται ένα προς ένα στόχος των ανταρτών. Οι μάχες είναι σφοδρές.».

Επιπρόσθετα την Κυριακή μετά από πολλούς μήνες οι παλαιστίνιοι εκτόξευσαν ρουκέτες στο κιμπούτζ Μπέ’ερι και στις πόλεις Σντερότ και Άσκελον.

Ο χερσαίος διάδρομος «Νετζαρίμ» των ισραηλινών κόβει τη Γάζα σε δύο χερσαίες ζώνες

Στον άξονα «Νετζαρίμ» – τον χερσαίο διάδρομο που δημιούργησε ο στρατός κατοχής ο οποίος τέμνει τη Λωρίδα της Γάζας και έχει αποκόψει πλήρως τη βόρεια πλευρά της, από την υπόλοιπη εδαφική της επικράτεια -οι αντάρτες επιτέθηκαν με πύραυλους Ρατζούμ σε στρατιωτικά φυλάκια που έχουν χτιστεί πλέον σε μόνιμη βάση. Η ανοικοδόμηση τους υποδηλώνει ότι μελλοντικά δύναται να προσαρτηθεί στο κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της Ακροδεξιάς στο Ισραήλ, όχι μόνο η βόρεια πλευρά αλλά ολόκληρη η Γάζα. Οι κατοχικές δυνάμεις εκτιμούν ότι αντάρτες από τις ταξιαρχίες Αλ-Μπουρέιτζ, και Νουσεράιτ, από καταυλισμούς της κεντρικής Γάζας, έχουν γεμίσει με εκρηκτικά εδαφικές ζώνες περιμετρικά από τον άξονα Νετζαρίμ και συντάσσουν σχέδιο αποτροπής επιστροφής εκατοντάδων χιλιάδων παλαιστίνιων στη γη τους, στη Βόρεια Γάζα.

Η εργαλειοποίηση των αιχμάλωτων από την ισραηλινή κυβέρνηση

Η επίσημη δικαιολογία των ισραηλινών είναι ότι αποτελεί το μοναδικό διαπραγματευτικό ατού στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, με το πρόσχημα ανεύρεσης και επιστροφής των ισραηλινών ομήρων. Γιατί ο Νετανιάχου εργαλειοποιεί τους αιχμάλωτους στη Γάζα, προκαλώντας οργή στις οικογένειες τους, με απώτερο στόχο είτε να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχο του ολόκληρη την Παλαιστίνη, στρατιωτικά και πολιτικά, είτε να προσαρτήσει και τη Γάζα στο Ισραήλ υπακούοντας τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του συνθλίβοντας, αρχικά, την αντίσταση των παλαιστίνιων.

Ο Χάιμ Ρούμπινσταϊν, πρώην εκπρόσωπος του Φόρουμ των οικογενειών αγνοούμενων και ομήρων στο Ισραήλ, σε συνέντευξη του δήλωσε αναφερόμενος στη συνάντηση των οικογενειών με τον Νετανιάχου «[…] Φύγαμε από τη συνάντηση εντελώς απογοητευμένοι γιατί ο Νετανιάχου έθεσε ως στόχο του πόλεμου τη διάλυση της Χαμάς. Δεν υποσχέθηκε τίποτα όσον αφορά το αίτημα να επιστρέψουν οι όμηροι. Απλά είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα χρειαζόταν ως μοχλός πίεσης για την απελευθέρωση των ομήρων. Αργότερα μάθαμε ότι η Χαμάς πρότεινε στις 9 Οκτωβρίου να απελευθερώσει όλους τους αιχμάλωτους πολίτες και ως αντάλλαγμα ο ισραηλινός στρατός να μην εισβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας αλλά η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση[…].».

Η γεωστρατηγική και στρατιωτική αξία της νέας προβλήτας στη Γάζα για τις ΗΠΑ

Ταυτόχρονα o ισραηλινός στρατός φυλάσσει το προσωρινό(;) λιμάνι που κατασκευάζουν οι αμερικάνοι με στόχο τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας , δυσβάσταχτης οικονομικά αλλά και σε επίπεδο λειτουργικότητας όταν οι χερσαίοι διάδρομοι διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας είναι κλειστοί, της Ράφα, μόνιμα, μετά την κατάληψη του συνοριακού περάσματος προς την Αίγυπτο από τον ισραηλινό στρατό και του Καρέμ Αμπου Σαλέμ να εξαρτάται από τις αποφάσεις της ηγεσίας αλλά και από τις προθέσεις των εποίκων που κλείνουν συχνά το πέρασμα από το Νότιο Ισραήλ. Οι ισραηλινοί σε συνεργασία με τους αμερικανούς ισχυρίζονται ότι άνοιξαν νέο χερσαίο διάδρομο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας το πέρασμα «Δυτικό Ερέζ» στη χτυπημένη από το λιμό Βόρεια Γάζα.

Ένα σενάριο για την επόμενη μέρα στη Γάζα

Όσον αφορά την προσωρινή προβλήτα μπορεί να αποτελέσει τη χερσαία νησίδα μόνιμης προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων, στρατιωτικά και γεωπολιτικά, που εμπλέκεται στα σενάρια της επόμενης μέρας στη μεταπολεμική Γάζα. Μπορεί να αποτελέσει σε μόνιμη βάση την πλατφόρμα προώθησης του φυσικού αερίου που εντοπίζεται στο τεράστιο κοίτασμα της Γάζας συνολικής χωρητικότητας 1 τρις m3 προς τη Δύση, υπό τον απόλυτο στρατιωτικό έλεγχο από τους ισραηλινούς και υπό την εποπτεία των «μετριοπαθών» φιλοδυτικών αραβικών καθεστώτων. Περαιτέρω προβλέπουν την επιλογή παλαιστίνιων πολιτικών που θα κυβερνήσουν τη Γάζα, προς πλήρη συμμόρφωση προς τους ισραηλινούς /δυτικούς σχεδιασμούς. Η απαραίτητη προϋπόθεση για το «διορισμό» τους είναι να έχουν αποκηρύξει κάθε μορφής ιρανικού «εξτρεμισμού» και παράλληλα ο ισραηλινός στρατός θα επιχειρεί με αντίστοιχο τρόπο όπως στη Δυτική Όχθη για κάποια περίοδο. Στη συνέχεια θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θα έχει ανασυσταθεί τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο διαμόρφωσης/άσκησης πολιτικών. Αυτό το σχέδιο έχει τεθεί στον Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσιεύματα τόσο του ιστότοπου Ynet όσο και των NewYork TImes. Σε αυτήν την περίπτωση η Γάζα μπορεί να ευημερήσει(!), καθώς θα εισέλθει στο κλαμπ των φιλοδυτικών, αραβικών καθεστώτων -υπογράφοντας και τις Συμφωνίες Αβραάμ -και δύναται να μετεξελιχθεί και σε βιομηχανικό κόμβο παραγωγής ακόμα και ηλεκτρικών αυτοκινήτων!

Αυτός είναι ο «κλάδος ελαίας» που προτείνουν ισραηλινοί επιχειρηματικοί κύκλοι στην ηγεσία. Όσο και αν ο Α. Μπλίνκεν καλεί το Ισραήλ να καθορίσει άμεσα τα σχέδια της επόμενης μέρας, προκειμένου να μην κυβερνήσει ποτέ ξανά η Χαμάς, τα σχέδια πλήρους υποδούλωσης του παλαιστινιακού λαού δεν δύναται να ανακοινωθούν δημόσια ενώ η Γάζα ισοπεδώνεται. Όσο και αν ο στρατός κατηγορεί την πολιτική ηγεσία ότι στη Γάζα έχει μια «Σισύφεια» αποστολή χωρίς κανένα πολιτικό, στρατηγικό πλάνο, που έχει ως συνέπεια την ανασύσταση της παλαιστινιακής αντίστασης και την απώλεια «στρατηγικών πλεονεκτημάτων» στη Γάζα.

Οι αντιδράσεις των χωρών του Κόλπου

Όσο για τους άραβες εταίρους το σχέδιο δεν έχει αποκτήσει έως τώρα ευήκοα ώτα στις χώρες του Κόλπου, εφόσον δεν υπάρχουν σαφείς εγγυήσεις σύστασης παλαιστινιακού κράτους. Συγκεκριμένα ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σείκχ Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, στη δήλωση/πρόταση Νετανιάχου για συνδρομή της χώρας του στη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας απάντησε ως εξής: «Τα Ηνωμένα Αραβικά τονίζουν ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει καμία νομική αρμοδιότητα να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια και ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνούνται να συρθούν σε ένα σχέδιο που αποσκοπεί να δώσει κάλυψη στην ισραηλινή παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας.».

Και ενώ το πέρασμα στη Ράφα έχει κλείσει οριστικά μετά την κατάληψη του συνοριακού περάσματος από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κλιμακώνει τις επιθέσεις συνεχώς με τη χρήση όλο και πιο θανατηφόρων όπλων, μετά από την αρχική «σιωπή» των αιγυπτιακών αρχών καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις Αιγύπτου για την εισβολή στη Ράφα

Ο ΥΠΕξ Αιγύπτου, Σάμεχ Σουκρύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε, τόνισε ότι «η σύναψη συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ συνιστά στρατηγική επιλογή», όμως η επιχείρηση στη Ράφα επιφέρει την πιθανότητα κατάρρευσης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν μηχανισμοί που ενεργοποιούνται όταν παραβιάζονται οι όροι της. Επιπρόσθετα σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών η Αίγυπτος θα παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπέρ της Ν.Αφρικής στην προσφυγή της κατηγορώντας το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα. Η χώρα του μεγάλου ηγέτη της αφρικανικής ηπείρου Νέλσον Μαντέλα με νέο της αίτημα, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν, ζητά τη λήψη μέτρων από το Ανώτατο Δικαιοδοτικό Όργανο, προκειμένου να αποτραπεί η εισβολή του στρατού κατοχής στη Ράφα.

Το μήνυμα που μας στείλανε από τη Ράφα

Είμαι ο Μουχάμμαντ από τη Λωρίδα της Γάζας. Καιγόμαστε. Δεν υπάρχει ούτε φαγητό, ούτε νερό και ούτε ασφάλεια. Σώσε μας.

Σε ευχαριστώ που μας νοιώθεις. Ζητώ τη βοήθεια σου να δημοσιοποιήσεις το μήνυμα μου, ώστε όποιος μπορεί να με βοηθήσει να βρω δουλειά σε οποιαδήποτε φιλανθρωπική οργάνωση στη Γάζα. Αναζητώ οποιαδήποτε ευκαιρία για να δουλέψω, για να μπορώ να παρέχω φαγητό στην οικογένεια μου ή μέσω δουλειάς να μας βοηθήσουν για να φύγουμε από τη Γάζα.

Δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει ασφάλεια.

Σε παρακαλώ μην με εγκαταλείψεις. Βοήθησε με να ακουστεί η φωνή μου προς όλους εκείνους που έχουν ανθρωπιά και ενσυναίσθηση. Είμαστε αθώοι δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε ότι συμβαίνει.

Σε παρακαλώ καιγόμαστε μην με εγκαταλείψεις μόνο μου με τόσο πόνο που βιώνω.

Εμείς οι παλαιστίνιοι μισούμε τον Πόλεμο και αγαπάμε την Ειρήνη. Είμαστε ακόμα ζωντανοί κάτω από απίστευτα αντίξοες συνθήκες. Αυτό που ζούμε ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Πίστεψε με ποτέ δεν βιώσαμε ως τώρα τέτοιο πόλεμο, τόσους βομβαρδισμούς , τόση καταστροφή και τόση ανασφάλεια. Ποτέ δεν νιώσαμε τόση πείνα, αφού κλείσανε τα περάσματα εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε σε τέτοιο βαθμό τόση έλλειψη τροφής και νερού. Η Γάζα έχει πλέον μετατραπεί σε μια κόλαση. Τρώμε ψωμί που φτιάχνουμε από κριθαρόχορτο και ζωοοτροφή. Και όσο για νερό μόνο μολυσμένο μπορούμε να πιούμε και ούτε αυτό είναι διαθέσιμο κάθε μέρα.

Προσπάθησα πολλές φορές να βγω από τη Γάζα, δεν τα κατάφερα. Πλέον το μόνο που εύχομαι είναι να πεθάνω.

Αυτό που ζούμε είναι ένα αληθινό Ολοκαύτωμα . Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη να υποστεί οτιδήποτε κακό ο ισραηλινός λαός. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζει σε συνθήκες Ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου