Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Οταν εμπνευσμένοι πολίτες τα γυρίζουν όλα ανάποδα για να σταθούνε όρθια!


Οταν εμπνευσμένοι πολίτες τα γυρίζουν όλα ανάποδα για να σταθούνε όρθια!
Πρωτοβουλία και διεκδίκηση «από τα κάτω», με πρώτο τον Σύλλογο Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα που είχε την ιδέα και τον σχεδιασμό του αφιερωματικού έτους, οι δράσεις με κέντρο την «πεπρωμένη πόλη» του, Χαλκίδα, είναι εξαιρετικά πρωτότυπες και συμπεριλαμβάνουν τον σχεδιασμό μέχρι και πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που άρχισαν να υλοποιούνται.

Η ρήση «Τα γυρίζω ανάποδα για να σταθούνε όρθια», μία από τις γνωστότερες αποφάνσεις του Γιάννη Σκαρίμπα, φαίνεται ότι γνωρίζει συμβολικές... ενσαρκώσεις στο Ετος Γ. Σκαρίμπα, με το οποίο τιμώνται φέτος τα 40 χρόνια από τον θάνατό του (στις 21/1/1984), με κέντρο την «πεπρωμένη πόλη» του, τη Χαλκίδα, και με... εξακτινώσεις σε όλη τη χώρα!

Το 2024 κηρύχθηκε Ετος Γ. Σκαρίμπα ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδαίων, αλλά ήταν πρωτοβουλία και διεκδίκηση «από τα κάτω», αφού ο Σύλλογος Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα είχε την ιδέα και τον σχεδιασμό της διεκδίκησης. Και όπως συνήθως συμβαίνει, αμέσως ακολούθησαν κι άλλοι φορείς της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής κοινότητας και ομάδες της περιοχής αλλά και από όλη τη χώρα που ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ετσι στο δημοτικό συμβούλιο υποβλήθηκε «πάνδημο αίτημα» συνοδευόμενο από αναλυτικό «Επιχειρησιακό Σχέδιο» με διατυπωμένη επιδίωξη «να αναδειχτούν αξίες του σκαριμπικού έργου, οι οποίες είναι και δραματικά επίκαιρες, όπως της κριτικής προσέγγισης της πραγματικότητας, των αντιπολεμικών/φιλειρηνικών μηνυμάτων ή της λειτουργίας της τέχνης για τους πολλούς απλούς ανθρώπους και της αλληλεγγύης μεταξύ τους για τα μεγάλα και κρίσιμα κοινά συμφέροντά τους».

Η εκπαιδευτική κοινότητα «τα δίνει όλα»...

Οι δραστηριότητες άρχισαν πριν καν μπει το 2024 και, ανατρέποντας -για να σταθεί όρθιο το τιμητικό «Ετος»- πολλά από τα συνήθη τέτοιων «υποθέσεων», κλιμακώθηκαν με πρωτοφανή ποικιλία και πάντα «από τα κάτω»! Πόσο κάτω; Από τις παιδικές δομές και τα νήπια! Ο Σκαρίμπας θα είχε ξετρελαθεί! Παιδιά βγήκαν στις πλατείες της Χαλκίδας και έφτιαξαν τέχνη με τα πιο ευτελή υλικά, όπως ο Σκαρίμπας έφτιαχνε τις καραγκιοζοφιγούρες του, ενώ σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται μέχρι και ετήσια προγράμματα εκπαίδευσης πάνω στον Σκαρίμπα! Ξεκινούν από τα μαθητούδια στα Δημοτικά σχολεία, που είτε μελοποιούν ποίηση Σκαρίμπα (!) είτε κατασκευάζουν ταινία με τίτλο «Ο μπαρμπα-Γιάννης ξαγρυπνά στο Γριπονήσι» είτε φτιάχνουν την προτομή του με χαρτοπολτό είτε διασκευάζουν και παίζουν κάποιο από τα θεατρικά του είτε συνερευνούν με τον Σκαρίμπα και τον Καραγκιόζη του το φαινόμενο του Ευρίπου (!), προκειμένου να συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή δράση «Μαθαίνοντας την επιστήμη μέσα από το θέατρο», είτε εκπαιδεύονται σε πολύμηνο πρόγραμμα με τίτλο «Σκαριμπολογία πέρα από τα βιβλία» είτε παρακολουθούν δωρεάν καραγκιοζοπαραστάσεις με τον Σκαρίμπα εκ των πρωταγωνιστών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου