Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Υπό διαδηλώσεις οι τελετές αποφοίτησης στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Στιγμιότυπο από την τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Στάδιο του Μίσιγκαν, το Σάββατο 4 Μαΐου 2024. | Jacob Hamilton/Ann Arbor News via AP
Υπό διαδηλώσεις οι τελετές αποφοίτησης στα αμερικανικά πανεπιστήμια
efsyn.gr
Οι φετινές τελετές αποφοίτησης και λήξης του τρέχοντος φοιτητικού έτους στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και κολλέγια στις ΗΠΑ να βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω του πολέμου στη Γάζα και του κύματος διαμαρτυρίας κατά της υποστήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν στον Νετανιάχου και τα σχέδια του.

Σε αυτό το κλίμα οι διοικήσεις κάποιων πανεπιστημιάκων ιδρυμάτων έχουν λάβει μέτρα, με το Columbia, από όπου ξεκίνησε το κύμα διαδηλώσεων, να έχει κλειδώσει από το πρωί την κύρια πύλη της πανεπιστημιούπολης, περιορίζοντάς την πρόσβαση σε προπτυχιακούς φοιτητές που ζουν στην πανεπιστημιούπολη, στο προσωπικό ασφαλείας και σε άλλους βασικούς εργαζόμενους.

Αλλά και στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν η τελετή πραγματοποιήθηκε νωρίς το Σάββατο εν μέσω νέων διαδηλώσεων.

Διαδηλωτές φώναζαν αντιπολεμικά μηνύματα και κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες, ενώ ένα πανό έγραφε: «Δεν υπάρχουν πανεπιστήμια στη Γάζα». Δεν αναφέρθηκαν πάντως συλλήψεις και η διαμαρτυρία — από περίπου 50 άτομα, πολλά από τα οποία φορούσαν την παραδοσιακή αραβικά παλαιστινιακή μαντίλα μαζί με τα καπέλα της αποφοίτησης — δεν διέκοψε σοβαρά την σχεδόν δίωρη εκδήλωση στο Στάδιο Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Ο υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ Κάρλος Ντελ Τόρο σταμάτησε ωστόσο κατά την ορκωμοσία των αποφοίτων των σχολών των ενόπλων δυνάμεων σε ένα σημείο και είπε: «Ευχαριστώ, κυρίες και κύριοι, αν μπορείτε, παρακαλώ, επιστήστε την προσοχή σας ξανά στο βήμα».

Ο Ντελ Τόρο είπε ότι θα «προστάτευαν τις ελευθερίες που τόσο αγαπάμε», συμπεριλαμβανομένου του «δικαιώματος να διαδηλώνουμε ειρηνικά».

Οι διαδηλωτές απαιτούν από το Μίσιγκαν να διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με όλες τις εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ. Το πανεπιστήμιο επέτρεψε στους διαδηλωτές να δημιουργήσουν έναν καταυλισμό στη μέση της πανεπιστημιούπολης.

Η αστυνομία βοήθησε στη διάλυση μιας μεγάλης συγκέντρωσης την Παρασκευή το βράδυ έξω από ένα μουσείο τέχνης στην πανεπιστημιούπολη, όπου παρατέθηκε δείπνο για τους πτυχιούχους. Τουλάχιστον ένα άτομο συνελήφθη.

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας αυξάνει την ασφάλεια και αξιωματικοί της αστυνομίας του Λος Άντζελες θα παραμείνουν στην πανεπιστημιούπολη μέχρι την τελετή αποφοίτησης δήλωσε στο CNN το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του USC.

Αλλά και το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα έχει σχεδιάσει ζώνες διαμαρτυρίας έξω από τους χώρους αποφοίτησης πριν από την τελετή που έχει προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου. Μέτρα έχουν ληφθεί και στην πανεπιστημιούπολη του Μπλούμινγκτον, στην Ιντιάνα.
Διαδηλώσεις και στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία

Οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους συνεχίζονται σε πανεπιστημιουπόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Στην Ιρλανδία, φοιτητές στο διάσημο Trinity College του Δουβλίνου συσσώρευσαν παγκάκια για να αποκλείσουν την πρόσβαση σε ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, το Book of Kells. Πάνω από 40 σκηνές είχαν επίσης στηθεί, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης του πανεπιστημίου την Παρασκευή στο X.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου αποδέχτηκε τα αιτήματα των φοιτητών του, οι οποίοι έστησαν για λίγο καταυλισμό στη βιβλιοθήκη της σχολής, δήλωσε η «Goldsmiths for Palestine» σε ανάρτηση στο Χ την Παρασκευή.

Φοιτητές σε άλλα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο - συγκεκριμένα το Newcastle, το Warwick, το Leeds και το Bristol - έχουν επίσης δημιουργήσει καταυλισμούς στις πανεπιστημιουπόλεις τις τελευταίες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου