Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Γεράκι του πολέμου στη Γάζα η Νίκι Χέιλι, έγραψε σε ισραηλινές οβίδες «τελειώστε τους»


H Νίκι Χέιλι στο Ισραήλ, με τον Ισραηλινό βουλευτή, Ντάνι Ντάνον | AP Photo/Maya Alleruzzo
Γεράκι του πολέμου στη Γάζα η Νίκι Χέιλι, έγραψε σε ισραηλινές οβίδες «τελειώστε τους»
efsyn.gr
Η Χέιλι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΟΗΕ, ισχυρίστηκε ότι «η Αμερική πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται το Ισραήλ και να σταματήσει να τους λέει πώς να πολεμήσουν αυτόν τον πόλεμο. Είτε είσαι φίλος είτε όχι φίλος».

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση της πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, και υποψήφιας των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, στο ταξίδι της στο Ισραήλ να γράψει πάνω σε οβίδες του ισραηλινού στρατού «Τελειώστε τους!», αναφερόμενοι στους Παλαιστίνιους που βομβαρδίζονται και σκοτώνονται αδιακρίτως στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Νίκι Χέιλι, πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, που έχασε την εκστρατεία για το προεδρικό χρίσμα από τον Ντόναλντ Τραμπ, επισκέφθηκε το Ισραήλ για τις εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης, συνοδεία του Ντάνι Ντάνον, πρώην πρεσβευτή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, διακεκριμένου στελέχους του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Εκεί συμμετείχε σε εκδήλωση για την υπογραφή οβίδων, προκαλώντας οργή. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ισραηλινό ακτιβιστή υπέρ της ειρήνης, τον Άλον-Λι Γκριν, η Νίκη Χέιλι επισκέφτηκε και οικισμούς στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Σε ανάρτησή του έγραψε: «Αγαπητοί Αμερικανοί, η Νίκι Χέιλι μας επισκέφτηκε σήμερα: πήγε στους οικισμούς της Δυτικής Όχθης και μετά υπέγραψε μια βόμβα γράφοντας “τελειώστε τους”. Απλά αηδιαστικό»

Και πρόσθεσε: «Μπορείτε να την πάρετε πίσω, σας παρακαλώ; Έχουμε ήδη τον Μπεν-Γκβιρ [υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ], δεν χρειαζόμαστε και τους βρόμικους πολιτικούς σας που προωθούν τον θάνατο. Ευχαριστώ!»

Ωστόσο, η Χέιλι αρνήθηκε να απολογηθεί για την ενέργειά της, την ώρα που από τα ισραηλινά όπλα έχουν σκοτωθεί πάνω από 37.000 άμαχοι, εκ των οποίων περισσότερα από 15.000 παιδιά, αλλά πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν για την προσωρινή αναστολή της αποστολής όπλων στο Τελ Αβίβ, ώστε να αποθαρρύνει την -εν εξελίξει τις τελευταίες ημέρες- σφαγή στη Ράφα. Επίσης, επιτέθηκε και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, εισαγγελέας του οποίου ζητά εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (Σ.σ. Εντάλματα σύλληψης ζητά και για τους τρεις ηγέτες της Χαμάς).

«Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Αμερική είναι, αν το Ισραήλ πολεμά τους εχθρούς μας, πώς μπορούμε να μην τους βοηθήσουμε;», είπε η Χέιλι και πρόσθεσε: «Ο σίγουρος τρόπος για να μη βοηθήσετε το Ισραήλ είναι να μη στείλετε όπλα. Ο σίγουρος τρόπος για να μη βοηθήσετε το Ισραήλ είναι να επαινείτε το ΔΠΔ, το ICJ ή οποιονδήποτε από αυτούς που καταδικάζουν το Ισραήλ αντί να καταδικάζουν αυτό που συμβαίνει».

Και κατέληξε: «Η Αμερική πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται το Ισραήλ και να σταματήσει να τους λέει πώς να πολεμήσουν αυτόν τον πόλεμο. Είτε είσαι φίλος είτε όχι φίλος».

Η Χέιλι, που στη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας είχε χαρακτηρίσει τον Ντόναλντ Τραμπ «επικίνδυνο» και ακατάλληλο να υπηρετήσει πλέον έχει αλλάξει στάση απέναντί του. Δήλωσε ότι θα τον ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ίσως φυσικά να έχει και περαιτέρω βλέψεις, καθώς το όνομά της είχε ακουστεί ως πιθανής υποψήφιας για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ και παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ το διέψευσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου