Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Guardian: Ισραηλινοί στρατιώτες πληροφορούν τις ομάδες που επιτίθενται σε φορτηγά βοήθειας


Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δυτική Όχθη | AP Photo/Mahmoud Illean
Guardian: Ισραηλινοί στρατιώτες πληροφορούν τις ομάδες που επιτίθενται σε φορτηγά βοήθειας
efsyn.gr
Οι έποικοι και ακροδεξιοί που επιτίθενται και καταστρέφουν τα φορτηγά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα έχουν πληροφοριοδότες μέσα στην αστυνομία και τον στρατό, αποκαλύπτει ο βρετανικός Guardian.

Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελθεί επιθέσεις ακροδεξιών ομάδων και ομάδων εποίκων εναντίον των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian, οι ομάδες αυτές πληροφορούνται για τα δρομολόγια και τα σημεία παράδοσης της βοήθειας από μεμονωμένα μέλη των Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Την πληροφορία έδωσε στον Guardian η εκπρόσωπος της ισραηλινής ΜΚΟ Tzav 9, Ρέιτσελ Τουιτού, η οποία είπε ότι η ομάδα της εμπόδιζε από τον Ιανουάριο την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας που περνούσε μέσα από το Ισραήλ στη Γάζα, καθώς θεωρούσε ότι την άρπαζε η Χαμάς. Πρόκειται για το σύνηθες επιχείρημα όσων μπλοκάρουν τα φορτηγά με τη βοήθεια που προορίζεται για τους αμάχους.

Ο Guardian έχει εξετάσει επίσης μηνύματα από «κλειστές» ομάδες συνομιλίας στο διαδίκτυο και από λογαριασμούς ακτιβιστών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Τουιτού επίσης δήλωσε πως «όταν η αποστολή ενός αστυνομικού ή στρατιώτη υποτίθεται ότι είναι να προστατεύει τους Ισραηλινούς και αντ' αυτού προστατεύσει τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας – γνωρίζοντας ότι θα καταλήξει στα χέρια της Χαμάς – δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε αυτούς ή τους πολίτες που παρατηρούν τα φορτηγά που περνούν από τις πόλεις τους, επειδή παρέχουν πληροφορίες σε ομάδες που προσπαθούν να εμποδίσουν αυτή τη βοήθεια. Ναι, ορισμένες από τις πληροφορίες μας προέρχονται από μεμονωμένα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων».


Αμετανόητοι...

Όταν ρωτήθηκε αν η οργάνωσή της ήταν μεταξύ αυτών που βανδάλισαν και έβαλαν φωτιά στα φορτηγά της βοήθειας στο σημείο ελέγχου στην Ταρκιμίγια, στη Δυτική Όχθη, συμβάν που καταδίκασαν και οι ΗΠΑ, η Τουιτού το αρνήθηκε. «Δεν ήταν η Tzav 9 που έκαψε τα φορτηγά… αυτή δεν ήταν η ενέργειά μας», αλλά πρόσθεσε ότι άλλες ομάδες ήταν υπεύθυνες για την εμπρηστική επίθεση.

«Σκοπός μας είναι να τονίσουμε ότι η τροφοδοσία του εχθρού, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Χαμάς, ειδικά σε περίοδο πολέμου, είναι ανήθικη», είπε η Τουιτού, ισχυριζόμενη ότι «το Ισραήλ έχει παραδώσει αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς να περιμένει τίποτα σε αντάλλαγμα. Και το 80% του πληθυσμού συμφωνεί με τη στάση μας. Η Χαμάς μεταπωλεί αυτή τη βοήθεια σε πολίτες, η οποία προορίζεται να διανεμηθεί δωρεάν. Θα συνεχίσουμε να εμποδίζουμε αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι να αποδείξουν ότι φτάνει στους αμάχους».

Παλαιστίνιοι οδηγοί φορτηγών που παραδίδουν βοήθεια στη Γάζα περιέγραψαν στον Guardian «βάρβαρες» σκηνές μετά την επίθεση που δέχτηκαν τα οχήματά τους, υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που συνόδευαν τη συνοδεία δεν έκαναν τίποτα για να παρέμβουν.

Σύμφωνα με τον Γιαζίντ Αλ-Ζούμπι, Παλαιστίνιο οδηγό φορτηγού που δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές την περασμένη εβδομάδα στην Ταρκιμίγια, «υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ των εποίκων και του στρατού. Είμαστε συγκλονισμένοι και έκπληκτοι που ο στρατός δεν μας παρείχε κανενός είδους προστασία. Κι ας ήταν παρόντες και παρακολουθούσαν τι γινόταν. Ο στρατός ήταν στην υπηρεσία των εποίκων».

Πλάνα από το περιστατικό που εξασφάλισε ο Guardian δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να συνοδεύουν την πομπή των οχημάτων, χωρίς να προβαίνουν σε καμία ενέργεια κατά των εποίκων.

Επίσης, είδε τα μηνύματα στα οποία άποικοι και ακροδεξιοί ακτιβιστές συχνά ειδοποιούν τα μέλη τους εκ των προτέρων για τις ώρες και τις τοποθεσίες στις οποίες κατευθύνονται τα φορτηγά με τη βοήθεια για τη Γάζα, αναφέροντας ότι λαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες από την ισραηλινή αστυνομία και στρατό. Σε ένα από αυτά τα μηνύματα, ακροδεξιοί ακτιβιστές ειδοποίησαν ότι «θα λάμβαναν προκαταρκτικές πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό των κινούμενων φορτηγών, από στρατιώτες και την αστυνομία στα σημεία διέλευσης στα σύνορα».

Σε άλλο μήνυμα, σε μια ομάδα εποίκων WhatsApp, ένα μέλος έγραψε: «Έλαβα πληροφορίες από έναν αξιωματικό του IDF ότι φέρνουν τα φορτηγά μπροστά από την Όφρα [οικισμός] στο Μπιτίν [παλαιστινιακό χωριό]».

Σύμφωνα με την Ισραηλινή δικηγόρο Σαπίρ Σλούσκερ Αμράν, ειδικευμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν επισκέφθηκε την Ταρκιμίγια για να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες για την επίθεση, δέχθηκε επίθεση και ξυλοκοπήθηκε από έποικο και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έκαναν τίποτα για τον σταματήσουν. «Οι έποικοι είχαν όπλα και μαχαίρια», είπε η δικηγόρος.

Τη συνεργασία μεταξύ στρατού και εποίκων την καταγγέλλουν πολλά χρόνια οι Παλαιστίνιοι και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά οι ισραηλινές αρχές τη διαψεύδουν.

Ακόμη και μετά το ρεπορτάζ του Guardian, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απέρριψαν τις καταγγελίες ως αβάσιμες, υποστηρίζοντας ότι «εργάζονται για να αποτρέπουν τέτοιου είδους γεγονότα».

Ωστόσο, την Κυριακή, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ πρότεινε η ίδια η ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τα φορτηγά βοήθειας προς τη Γάζα, αντί να το κάνουν αυτό οι ακτιβιστές, τους οποίους υπερασπίστηκε.

«Είμαστε σε δημοκρατική χώρα και είμαι υπέρ του δικαιώματος στη διαμαρτυρία. Τους επιτρέπεται να διαδηλώνουν». Και πρόσθεσε: «Είμαι ενάντια στο να επιτίθενται και να καίνε φορτηγά… Είναι το υπουργικό συμβούλιο που πρέπει να σταματήσει τα φορτηγά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου