Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Υπουργείο Εργασίας: Στο δρόμο πετά η ΝΔ τους ΕΠ.ΟΠ. στα 50 τους χρόνια και Πλήρη σύνταξη στα 67

Οι Ευρωεκλογές τελείωσαν, η ώρα της αλήθειας έφτασε....
Παρά τα παραμύθια του γνωστού άγνωστου φιλοκυβερνητικού μιλιταριστικού σαιτ, για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι η Ανεργία περιμένει τους ΕΠ.ΟΠ. στα 50 τους χρόνια.
Πότε θα πάρουν σύνταξη;
Στα 67 τους χρόνια.
Αλήθεια, τι θα κάνει για να ζήσει την οικογένεια ο κάθε ΕΠ.ΟΠ. από τα 50 μέχρι τα 67 του χρόνια;
Καλούμε την νεολαία να μείνει μακριά από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Κανένας να μην καταταγεί Μισθοφόρος Στρατιώτης ΕΠΟΠ. και ΟΒΑ.

Υπουργείο Εργασίας: Πλήρης σύνταξη στα 67 για τους ΕΠΟΠ ή μειωμένη στα 62, όπως ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους
Το υπουργείο εργασίας δεν συζητά τροποποίηση του συνταξιοδοτικού νόμου και συνεπώς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που που ασφαλίζονται στο πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως από την υπηρεσία τους δεν θεμελιώνουν άμεσα δικαίωμα σύνταξης, υποστηρίζει ο υφυπουργός εργασίας Παναγιώτης Τσαλκόγλου.

Ο υφυπουργός απαντά σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι οι στρατιωτικοί που ασφαλίστηκαν στι ΙΚΑ, δεν μπορεί να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό εργαζομένων και έτσι δεν τίθεται θέμα συνταξιοότησης μετά την αποστρατεία τους.

Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζει:

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπίπτουν στη συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας,

ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 20 του ν.3865/2010 και απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως, εκτός των περιπτώσεων επιβολής καταστατικής ποινής που συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος καταβολής σύνταξης, η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του χρόνου που αντιστοιχεί στα τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας ή με τη συμπλήρωση του εξηκοστού (60ού) έτους της ηλικίας.

Επίσης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ασφαλίζονται στο πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και
θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 01.01.2013 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον
συμπληρώνουν:α. το 67° έτος της ηλικίας με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 η.α.) ή το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης (ή 12.000 η.α.) για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος,
β. το 62ο έτος της ηλικίας, με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 η.α.) για την λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται επιπλέον η συμπλήρωση:α. τουλάχιστον 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία πριν από το έτος που υποβάλλεται η αίτηση για σύνταξη για τους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους
β. τουλάχιστον 750 ημερών ασφάλισης συνολικά την τελευταία πενταετία πριν από το έτος που υποβάλλεται η αίτηση για σύνταξη για τους από 1.1.1993 ασφαλισμένους.

Σημειώνεται ότι, το θέμα της αυτεπάγγελτης αποστρατείας, αφορά την διαγραφή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων των στρατιωτικών έπειτα από την συμπλήρωση του
προβλεπόμενου ηλικιακού ορίου αποστρατείας και ρυθμίζεται σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις της νομοθεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αντίθετα, η συνταξιοδότηση κάθε ασφαλισμένου, η οποία αποτελεί θεμελιώδες και απαράγραπτο συνταγματικό δικαίωμα, ασκείται με αίτηση του ίδιου και ικανοποιείται εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

Ως εκ τούτου, η διαγραφή από τις τάξεις των Ε.Δ. δεν συνεπάγεται και υποχρεωτική συνταξιοδότηση, αλλά μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ισχύουσας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και υποβάλλεται από τον ασφαλισμένο σχετικό αίτημα.

Τυχόν τροποποίηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ δεν αντιμετωπίζεται επί του παρόντος από το Υπουργείο μας, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010

5 σχόλια:

  1. Κανένας υπουργός δεν πήγε στο στρατό,έτσι και αλλιώς βαριά 15 μέρες που τα θεωρούν εύκολα και δεν το βλέπω απίθανο να λένε τα ανώτερα κλιμάκια ότι κάθονται όλοι και ότι μόνο αυτή τρέχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας το κάνουν και σε 5-6 χρόνια κλείνουν τα μεγαλύτερα στρατόπεδα,φυσικά κάποιοι θα μείνουν αλλά θα είναι πάρα πολύ λίγη και θα είναι δύσκολα όταν πρόκειται για μονάδα που έχει αποκλειστικά στελέχη.
    Δεν πειράζει εφόσον η έξυπνη ξέρουν θα τα δούνε όλα μπροστά τους θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν με το φινλανδικό μοντέλο που θα έχει βάψιμο κτιρίων-οχηματων (που λένε ότι είναι ένα Ψιτ. και τελείωσε) - τουαλέτες ( δεν υπάρχουν στρατιώτες σε μονάδες με στελέχη άρα κάποιος που δεν έκανε ποτέ θα κλάψει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να φύγουν όλοι στα 50 που δεν ειναι από σχολή και άφησε τους μόνους τους και την θητεία στα 18 με 24 μήνες σκλαβιάς ( φινλανδικό μοντέλου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ειδαμε και τους δημοσιους υπαλληλους που ειχε ποσα χρονια αναρωτικη και δεν πατησε τα ποδια του στα μεγαρα εδω και χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να μην μιλαει ο υφυπουργος που βγαινει σε συνταξει στα 8 χρονια συνολικα και καθονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή