Φώτο Αρχείου / Άσκηση Dynamic Mata του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο με συμμετοχή από Γαλλία. Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Καναδά, Ισπανία, Ηνωμένο βασίλειο, ΗΠΑ και Γερμανία / Μάρτιος 2022 / Πηγή: marcom
Σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΝΑΤΟ («Defence Expenditure of NATO Countries» 2014 – 2024), η Ελλάδα φιγουράρει στην 5η θέση μεταξύ των κρατών – μελών, στη σχετική λίστα με το ποια πιάνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα που ορίστηκε στη Σύνοδο της Ουαλίας το 2014, οι χώρες να δίνουν ετησίως τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες.
Συγκεκριμένα, στις 5 πρώτες θέσεις καταγράφονται: Πολωνία (με 4,12% του ΑΕΠ), Εσθονία (3,43%), ΗΠΑ (3,38%), Λετονία (3,15%), Ελλάδα (3,08%).
Να σημειωθεί βέβαια ότι στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και καθώς σύσσωμος ο ευρωατλαντικός άξονας περνά ταχέως σε φάση πολεμικής οικονομίας, από μόλις 3 χώρες που έπιαναν τη νόρμα το 2014, 7 το 2022 και 10 το 2023, το 2024 οι χώρες που «συμμορφώνονται» με τον κανόνα εκτοξεύονται στις 23.Πάνω από 21 δισ. ευρώ σε μια τριετία έχει δώσει η κυβέρνηση για τους ΝΑΤΟικούς σκοπούς
Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα πάντα με τους ΝΑΤΟικούς πίνακες, ο ελληνικός λαός πλήρωσε για στρατιωτικές δαπάνες (προσανατολισμένες όπως είναι στα πρότυπα και προτάγματα του ΝΑΤΟ) 8,054 δισ. ευρώ το 2022, 6,224 το 2023, ενώ προϋπολογίζεται να καταβάλει 7,126 δισ. ευρώ το 2024. Το αντίστοιχο ποσό το 2014 ήταν «μόλις» 3,939 δισ.
Στο ποσό των 7,126 δισ. ευρώ για το 2024, το 7,7% προγραμματίζεται να πάει για «επιχειρήσεις, συντήρηση κι άλλες δαπάνες» («Operations & maintenance and other expenditures») όπως η προαναφερόμενη «Aspides», ή η συμμετοχή στην επιχείρηση της ΕΕ «IRINI» στην Κεντρική Μεσόγειο, η UNIFIL στα ανοιχτά του Λιβάνου, οι αναπτύξεις χερσαίων τμημάτων σε Κόσοβο και Βοσνία – Ερζεγοβίνη κ.ο.κ.
Το 36,1% προϋπολογίζεται για «Δαπάνες εξοπλισμού» (περιλαμβάνουν τις δαπάνες για μείζονα συστήματα, π.χ. μαχητικά ή φρεγάτες, καθώς και για έρευνα που εστιάζει σε τέτοια όπλα). Μάλιστα, η Ελλάδα φιγουράρει στη 10η θέση, μεταξύ των 31 κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, σε ό,τι αφορά αυτές τις δαπάνες στο σύνολο των στρατιωτικών τους δαπανών.
Κι έπεται συνέχεια στο φαγοπότι
Με τέτοιες επιδόσεις στο «pay book» της εμπλοκής, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, θα έχει σήμερα, Τετάρτη, «δείπνο εργασίας» στο υπουργείο με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Thierry Breton, αρμόδιο μεταξύ άλλων για την ενδυνάμωση της τεχνολογικής ανεξαρτησίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της αμυντικής και διαστημικής τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ, καθώς και για την ανάπτυξη του Κοινού Ταμείου Αμυνας, ζήτημα που «καίει» όσο η ευρωένωση περνά σε φάση πολεμικής οικονομίας, στην κλιμάκωση της κόντρας με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Αλλωστε, στο …μενού του «δείπνου» θα είναι και θέματα σχετικά με τη Στρατηγική Αμυντικής Βιομηχανίας της ΕΕ, τομέας όπου η ντόπια αστική τάξη, ή έστω κομμάτια της, αναζητεί βασικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξ ου και η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα (μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «Σπαρτιάτες») νομοσχέδιο για την ίδρυση «Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας», ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει το φθινόπωρο τη διοργάνωση Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας.
alt.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου