Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Οι ΗΠΑ έχουν το προβάδισμα στο διάστημα – Η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν να το διαταράξουν

AFP/Getty Images
Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις περνούσαν τα σύνορα της Ουκρανίας κατά τις πρώτες στιγμές της εισβολής τους, μια άλλη, λιγότερο ορατή επίθεση ήταν ήδη σε εξέλιξη – μια κυβερνοεπίθεση που κατέστρεψε το διαδίκτυο που συνδέεται με ένα δορυφορικό δίκτυο επικοινωνιών.

Αυτή η τεχνολογική επίθεση – που διεξήχθη από τη Ρωσία μια ώρα πριν ξεκινήσει η χερσαία επίθεσή της τον Φεβρουάριο του 2022 – είχε στόχο να διαταράξει τη διοίκηση και τον έλεγχο του Κιέβου στις κρίσιμες πρώτες στιγμές του πολέμου, λένε οι δυτικές κυβερνήσεις.

Η κυβερνοεπίθεση, η οποία έπληξε μόντεμ που συνδεόταν με δορυφόρο επικοινωνίας, είχε εκτεταμένες επιπτώσεις – σταμάτησε ανεμογεννήτριες στη Γερμανία και έκοψε το διαδίκτυο για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Μετά την επίθεση, η Ουκρανία προσπάθησε να βρει άλλους τρόπους να συνδεθεί στο διαδίκτυο.

Για τις κυβερνήσεις και τους αναλυτές ασφαλείας, η κυβερνοεπίθεση υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο οι δορυφόροι – οι οποίοι διαδραματίζουν ολοένα και πιο κρίσιμο ρόλο βοηθώντας τους στρατούς να τοποθετούν τα στρατεύματα, να διαχειρίζονται τις επικοινωνίες και να εκτοξεύουν ή να εντοπίζουν όπλα – μπορούν να γίνουν βασικός στόχος κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Καθώς οι χώρες και οι εταιρείες δημιουργούν δορυφορικούς αστερισμούς, ένας αυξανόμενος αριθμός κυβερνήσεων ανταγωνίζεται για τεχνολογία που θα μπορούσε να διαταράξει ή ακόμη και να καταστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία των αντιπάλων – όχι μόνο στη γη, όπως η φερόμενη ως κυβερνοεπίθεση της Ρωσίας – αλλά και στο διάστημα.

Παρεμβολές σήματος, λέιζερ υψηλής ισχύος για να θαμπώνουν τους αισθητήρες απεικόνισης, αντιδορυφορικούς πυραύλους και διαστημόπλοια με την ικανότητα να παρεμβαίνουν σε άλλα σε τροχιά – αντιδιαστημικές τεχνολογίες που, σύμφωνα με αναλυτές, κορυφαίες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να στοχεύουν ο ένας τους δορυφόρους του άλλου…

Ένα ακραίο παράδειγμα ενός πιθανού αντιδιαστημικού όπλου ήρθε στο προσκήνιο νωρίτερα φέτος, όταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πρότειναν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, ότι η Ρωσία προσπαθούσε να αναπτύξει ένα διαστημικό, αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο – έναν ισχυρισμό που η Μόσχα αρνήθηκε.

Μακριά από το να επηρεάζει μόνο τους δορυφόρους στρατιωτικής χρήσης, ένα τέτοιο όπλο θα μπορούσε να έχει ευρείες, καταστροφικές επιπτώσεις – για παράδειγμα, να ανατρέψει τους δορυφόρους στους οποίους βασίζεται ο κόσμος για την πρόβλεψη του καιρού και την αντιμετώπιση καταστροφών, ή ακόμη και να επηρεάσει δυνητικά τα παγκόσμια συστήματα πλοήγησης που χρησιμοποιούνται για τα πάντα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για την εκτόξευση ενός δορυφόρου «πιθανότατα ικανού να επιτεθεί σε άλλους σε χαμηλή γήινη τροχιά», με Αμερικανούς αξιωματούχους να λένε ότι ακολουθεί προηγούμενες ρωσικές εκτοξεύσεις δορυφόρων πιθανών «αντιδιαστημικών συστημάτων» το 2019 και το 2022.

Η παρακολούθηση της ανάπτυξης των αντιδιαστημικών δυνατοτήτων των χωρών είναι δύσκολη, δεδομένης της στενά φυλασσόμενης φύσης τους και της αμφισημίας της διπλής χρήσης πολλών διαστημικών τεχνολογιών.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τέτοιους σκοπούς τα τελευταία χρόνια, ενώ οι ΗΠΑ αναπτύσσουν σχετική διαστημική έρευνα και δυνατότητες, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

Η ανάπτυξη αντιδιαστημικών τεχνολογιών εξελίσσεται εν μέσω μιας νέας εποχής εστίασης στο διάστημα – όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα ανταγωνίζονται για να στείλουν αστροναύτες στο φεγγάρι και να κατασκευάσουν εκεί ερευνητικές βάσεις και οι εξελίξεις στην τεχνολογία εκτόξευσης δορυφόρων σημαίνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός φορέων, συμπεριλαμβανομένων αντιπάλων των ΗΠΑ όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, θέτουν περιουσιακά στοιχεία σε τροχιά.

Και καθώς οι γεωπολιτικές αντιπαλότητες αυξάνονται στη Γη, οι ειδικοί λένε ότι το Πεκίνο και η Μόσχα ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να βρουν τρόπους να στερήσουν από τις ΗΠΑ -ως τη χώρα με τις περισσότερες επίγειες δυνατότητες που συνδέονται με το διάστημα- τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουν.

Αγώνας με αντίπαλους

Η ιδέα των όπλων που στοχεύουν ή τοποθετούνται στο διάστημα παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, αλλά δεν είναι καινούργια.

Πριν από δεκαετίες, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση συναγωνίζονταν για τεχνολογίες που θα εξουδετέρωναν ο ένας τους δορυφόρους του άλλου, με την εκτόξευση του Σπούτνικ – του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στον κόσμο – από τη Ρωσία το 1957 να ακολουθείται γρήγορα από αμερικανικές δοκιμές αντιδιαστημικής προστασίας.

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Αμερική έχει γίνει η κατεξοχήν δύναμη όσον αφορά τις δυνατότητες στο διάστημα που συνδέονται με τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γη, λένε οι αναλυτές – μια δύναμη που η Ρωσία και η Κίνα ελπίζουν να στρέψουν εναντίον της για να εξομαλύνουν το πεδίο της μάχης.

«Η ανάπτυξη αντιδιαστημικών δυνατοτήτων, όπως (αντιδορυφορικά) όπλα, παρέχει ένα μέσο για να διαταράξετε τις διαστημικές δυνατότητες του αντιπάλου σας, είτε πρόκειται για επικοινωνία, είτε για πλοήγηση, είτε για συστήματα διοίκησης και ελέγχου και δίκτυα εφοδιασμού που βασίζονται σε διαστημικά συστήματα», δήλωσε ο Rajeswari Pillai Rajagopalan, διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια, τη Στρατηγική και την Τεχνολογία στο Ίδρυμα Ερευνών Observer στο Νέο Δελχί.

«Η άρνηση των ΗΠΑ κάθε πλεονεκτήματος που μπορεί να έχουν από τη χρήση του διαστήματος σε μια συμβατική στρατιωτική σύγκρουση είναι αυτό που οδηγεί τη Ρωσία και την Κίνα όσον αφορά την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους και των στρατηγικών τους», είπε.

Για το σκοπό αυτό, η Ρωσία πιστεύεται ότι έχει ανασύρει ερευνητικά προγράμματα κατά των δορυφόρων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όπως για την ανάπτυξη ενός «συστήματος λέιζερ με αεροσκάφος» για τη διακοπή της λειτουργίας δορυφόρων αναγνώρισης εικόνων, σύμφωνα με ετήσια έκθεση του ανεξάρτητου αμερικανικού Ιδρύματος Secure World Foundation (SWF) που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί επίσης να εργάζεται για να επεκτείνει τις επίγειες ικανότητές της στον ηλεκτρονικό πόλεμο με την ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας για την παρεμβολή δορυφορικών σημάτων σε τροχιά, αναφέρει η έκθεση.

Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει επίσης εκτοξεύσει διαστημόπλοια που φαίνεται να είναι σε θέση να παρακολουθούν ξένους δορυφόρους.

Η Κίνα ανακοίνωσε τις δικές της αντιδιαστημικές φιλοδοξίες το 2007, όταν εκτόξευσε έναν πύραυλο περίπου 500 μίλια στο διάστημα για να καταρρίψει έναν από τους δικούς της γερασμένους μετεωρολογικούς δορυφόρους. Η κίνηση αυτή έσπασε μια ύφεση δεκαετιών, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, σε τέτοιου είδους καταστροφικές δοκιμές αντιδορυφορικών πυραύλων «άμεσης ανόδου» και ακολουθήθηκε από παρόμοιες επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Ρωσία.

Έκτοτε, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές, μη καταστροφικές πυραυλικές δοκιμές που θα μπορούσαν να προωθήσουν την ικανότητά της να στοχεύει δορυφόρους. Η πιο πρόσφατη από αυτές ήταν τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με το SWF, αν και, όπως και άλλες, αυτή περιγράφηκε από το Πεκίνο ως δοκιμή τεχνολογίας αναχαίτισης πυραύλων.

Η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ πιστεύει επίσης ότι η Κίνα «αναπτύσσει παρεμβολείς που στοχεύουν ένα ευρύ φάσμα δορυφορικών επικοινωνιών» και ότι διαθέτει «πολλαπλά επίγεια συστήματα λέιζερ».

Άλλες κινεζικές επιχειρήσεις στο διάστημα είναι δύσκολο να χαρακτηριστούν ρητά ως έρευνα για όπλα, αλλά θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτικό σκοπό, λένε οι ειδικοί. Αυτές περιλαμβάνουν δορυφόρους που μπορούν να προσεγγίσουν ή να συναντηθούν με άλλους σε τροχιά, όπως για σκοπούς υποστήριξης και συντήρησης, όπως ο Shiyan-7, που εκτοξεύτηκε το 2013 και είναι πιθανό να είναι εξοπλισμένος με ρομποτικό βραχίονα.

Υπάρχει υπόνοια από το εσωτερικό της Κίνας για την πιθανή διπλή χρήση αυτής της τεχνολογίας. Σε μια συνέντευξη στα κρατικά μέσα ενημέρωσης το 2021, ο Zang Jihui, μηχανικός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), περιέγραψε τα πειράματα της Κίνας με έναν δορυφόρο «εξοπλισμένο με ρομποτικό βραχίονα, ικανό να αλλάζει τροχιά και να πραγματοποιεί ολόπλευρη ανίχνευση άλλων δορυφόρων» ως μέρος των «αντιδορυφορικών δυνατοτήτων» της.

Το Πεκίνο συμπεριέλαβε τη διαφύλαξη των «συμφερόντων ασφαλείας του στο διάστημα» ως έναν από τους εθνικούς αμυντικούς στόχους του το 2019, αλλά έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι υποστηρίζει «την ειρηνική χρήση του διαστήματος» και αντιτίθεται σε μια κούρσα εξοπλισμών εκεί. Η SWF αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες δημόσιες αποδείξεις ότι η Κίνα χρησιμοποιεί δυνατότητες αντιδιαστημικής δράσης εναντίον οποιουδήποτε στρατιωτικού στόχου.

Η Ρωσία έχει επίσης δηλώσει ότι αντιτίθεται στα όπλα στο διάστημα. Και οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει στρατιωτικές δυνάμεις με εξειδίκευση στο διάστημα, όπως και οι ΗΠΑ, οι οποίες εγκαινίασαν το 2019 τη Διαστημική τους Δύναμη ως τον πρώτο νέο στρατιωτικό κλάδο από το 1947.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει την Αμερική ως ηγέτη στην προώθηση της «υπεύθυνης και ειρηνικής χρήσης» του διαστήματος. Και δεδομένης της εξάρτησής της από το διάστημα για την άμυνά της, οι εμπειρογνώμονες λένε ότι ο στρατός των ΗΠΑ έχει το μεγαλύτερο διακύβευμα όταν πρόκειται να διασφαλίσει ότι οι χώρες δεν θα χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες εναντίον δορυφόρων εκεί – ένας λόγος για τον οποίο οι αναλυτές λένε ότι η πολιτική κοινότητα των ΗΠΑ αποφεύγει εδώ και καιρό την τοποθέτηση όπλων στο διάστημα.

Μεταξύ όλων των εθνών, μόνο μη καταστροφικές δυνατότητες, όπως η παρεμβολή σημάτων, έχουν χρησιμοποιηθεί ενεργά κατά δορυφόρων σε τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το SWF.

Από τότε που κατέρριψε έναν δικό της δυσλειτουργικό δορυφόρο με πύραυλο το 2008 μετά από δοκιμή της Κίνας, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να μην διεξάγει πλέον τέτοιες καταστροφικές δοκιμές αντιδορυφορικών πυραύλων άμεσης ανόδου, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνα διαστημικά συντρίμμια, και πιστεύεται ότι δεν διαθέτει επιχειρησιακό πρόγραμμα για τέτοιες δυνατότητες.

Επίσης, δεν έχει αναγνωρισμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη στόχευση δορυφόρων από την τροχιά τους με τη χρήση άλλων δορυφόρων ή διαστημοπλοίων, αν και πιθανότατα θα μπορούσε να αναπτύξει γρήγορα ένα τέτοιο πρόγραμμα στο μέλλον, σύμφωνα με το SWF.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει εκτεταμένες μη επιθετικές δοκιμές τεχνολογιών για την προσέγγιση και το ραντεβού με δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων των κοντινών προσεγγίσεων των δικών τους στρατιωτικών δορυφόρων και αρκετών ρωσικών και κινεζικών στρατιωτικών δορυφόρων, λέει η SWF.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο ένα αναγνωρισμένο, λειτουργικό σύστημα αντιδιαστημικής προστασίας – δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου για την παρεμβολή σε δορυφορικά σήματα – και ο στρατός τους θεωρείται ευρέως ότι διαθέτει προηγμένες ικανότητες παρεμβολής επικοινωνιών και δυνατότητες παρεμβολής σε ορισμένους δορυφόρους πλοήγησης. Έχουν επίσης σημαντική έρευνα για επίγεια λέιζερ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να θαμπώσουν ή να τυφλώσουν δορυφόρους απεικόνισης, σύμφωνα με το SWF, το οποίο λέει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτά έχουν γίνει λειτουργικά.

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο, ο επικεφαλής των διαστημικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, στρατηγός Chance Saltzman, εξήγησε γιατί οι ΗΠΑ θεωρούν ότι πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις διαστημικές δυνατότητες άλλων χωρών. Επισήμανε αυτό που περιέγραψε ως στρατηγική «kill web» που χρησιμοποιεί η PLA της Κίνας για να ενισχύσει το βεληνεκές και την ακρίβεια των όπλων της εντός της στρατηγικής σημασίας «δεύτερης νησιωτικής αλυσίδας», που εκτείνεται από την Ιαπωνία έως το Γκουάμ.

«Όλα αυτά είναι μια διαστημική ικανότητα», δήλωσε ο Saltzman.

Και αν το Πεκίνο αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα, «πρέπει να είμαστε σε θέση να αρνηθούμε (στην Κίνα) την πρόσβαση στις πληροφορίες για να σπάσουμε αυτή την αλυσίδα, έτσι ώστε οι κοινές μας δυνάμεις να μην είναι αμέσως στο στόχο και στην εμβέλεια εντός της δεύτερης νησιωτικής αλυσίδας», είπε.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες σχετικά με τις διαστημικές δραστηριότητες των δυνητικών αντιπάλων έχουν ωθήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Αυστραλίας, να αναζητήσουν αντιδιαστημικές ικανότητες – συχνά μη καταστρεπτικούς τρόπους παρέμβασης, γνωστές ως «soft-kill» ικανότητες, όπως λέιζερ για τη διακοπή της παρακολούθησης και παρεμβολές.

Το Ισραήλ έχει επίσης δηλώσει ότι χρησιμοποίησε παρεμβολές GPS στον πόλεμό του στη Γάζα για να «εξουδετερώσει» απειλές, πιθανόν επίγειες προσπάθειες για την αποτροπή πυραύλων που φτάνουν στο στόχο τους χρησιμοποιώντας εντοπισμό GPS.

Γενικότερα, υπάρχει μια τάση προς μέτρα με βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο, όπως παρεμβολές, παραποιήσεις και κυβερνοεπιθέσεις που δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη ή καταστροφή ενός στόχου, σύμφωνα με την Juliana Suess, ερευνήτρια για τη διαστημική ασφάλεια στο αμυντικό think tank RUSI με έδρα το Λονδίνο.

«Οι “παίκτες” δεν χρειάζεται να επενδύσουν πολλά χρήματα για την κατασκευή αυτών των μεγάλων αντιδορυφορικών όπλων που ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία – μπορούν απλώς να διαταράξουν ένα ολόκληρο δίκτυο μέσω μιας κυβερνοεπίθεσης», δήλωσε η ίδια.

Περισσότεροι από 7.500 λειτουργικοί δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων (UCS) τον Μάιο του 2023.

Από αυτούς τους δορυφόρους, περισσότεροι από 5.000 ανήκουν στις ΗΠΑ, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι εμπορικοί. Ο πλησιέστερος ανταγωνιστής, η Κίνα – η οποία έχει αυξήσει τις εκτοξεύσεις δορυφόρων της – είχε 628, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με λιγότερους από 200, σύμφωνα με την UCS.

Από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι χρησιμοποιεί εμπορικά δορυφορικά συστήματα για στρατιωτικούς σκοπούς και προειδοποίησε ότι «οι πολιτικές υποδομές μπορεί να γίνουν νόμιμος στόχος αντιποίνων».

Η Ρωσία έχει επίσης κατηγορηθεί για την πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων κατά του μεγαλύτερου εμπορικού δορυφορικού αστερισμού, του Starlink της αμερικανικής εταιρείας SpaceX, που αποτέλεσε πλεονέκτημα για τον ουκρανικό στρατό.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς για την ανάπτυξη πυρηνικού διαστημικού όπλου, η Μόσχα έχει καταγγείλει τη Δύση ότι προσπαθεί να μας «αναθέσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που δεν έχουμε».

Ένα πυρηνικό όπλο στο διάστημα θα αποτελούσε μια πιθανή επιλογή έσχατης ανάγκης για τη δυνατότητά του να εξαλείψει ένα ευρύ φάσμα δορυφόρων, έστω και αδιακρίτως.

Εάν η Ρωσία αναπτύσσει ένα τέτοιο όπλο, οι ανησυχίες της για αμερικανικούς αστερισμούς όπως το Starlink που έχουν δείξει στρατιωτική χρησιμότητα είναι «πιθανότατα ένας βασικός παράγοντας που την κινητοποιεί», σύμφωνα με τον Tong Zhao, ανώτερο συνεργάτη στον οργανισμό Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσινγκτον.

Ένας λόγος είναι ότι καθώς οι δορυφορικοί αστερισμοί πολλαπλασιάζονται -βοηθούμενοι από τις εξελίξεις που έχουν καταστήσει φθηνότερες και ευκολότερες τις εκτοξεύσεις σε χαμηλή γήινη τροχιά (όχι περισσότερο από 1.200 μίλια πάνω από τον πλανήτη) – θα μπορούσε να είναι δύσκολο για έναν επιτιθέμενο να προκαλέσει αντίκτυπο στοχεύοντας απλώς έναν μόνο δορυφόρο.

Αντίθετα, «η χρησιμοποίηση τέτοιων (πυρηνικών) όπλων στο διάστημα θα μπορούσε να εξαλείψει μεγάλους δορυφόρους, δημιουργώντας ενδεχομένως συντρίμμια μεγάλης διάρκειας και ραδιενεργά υπολείμματα που καθιστούν τις τροχιές άχρηστες για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε ο Zhao. Αυτό, πρόσθεσε, θα μπορούσε επίσης να επιφέρει «ένα αδιανόητο πισωγύρισμα στη διατήρηση του διαστήματος ως κοινού πεδίου για τη μελλοντική ανθρώπινη ανάπτυξη».

Οι Κινέζοι επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για έναν πιθανό κίνδυνο εθνικής ασφάλειας από το Starlink, με μια ομάδα να γράφει στην εγχώρια έκδοση «Modern Defense Technology» το 2022 ότι «θα πρέπει να υιοθετηθεί ένας συνδυασμός μεθόδων soft και hard kill για να αχρηστευθούν ορισμένοι δορυφόροι του Starlink που λειτουργούν ανώμαλα και να καταστραφεί το λειτουργικό σύστημα του αστερισμού».

Δεν είναι σαφές αν η άποψη αυτή αντικατοπτρίζει τη σκέψη εντός της κινεζικής κυβέρνησης.

Κινέζοι ερευνητές έχουν επίσης εξετάσει τις επιπτώσεις της πυρηνικής έκρηξης στο διάστημα, με μια ξεχωριστή ομάδα σε ένα ινστιτούτο πυρηνικής τεχνολογίας να δημοσιεύει πέρυσι έρευνα σχετικά με προσομοιώσεις στον υπολογιστή για τις επιπτώσεις τέτοιων εκρήξεων σε διαφορετικά ύψη, στην οποία σημείωναν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πιθανές επιπτώσεις σε δορυφόρους και άλλα αεροσκάφη.

Συνθήκη για το διάστημα

Τα πυρηνικά όπλα έχουν ήδη μια αμφιλεγόμενη ιστορία που συνδέεται με το διάστημα.

Η αμερικανική πυρηνική δοκιμή Starfish Prime του 1962, περίπου 250 μίλια πάνω από τη Γη, κατέστρεψε τουλάχιστον το ένα τρίτο των 24 δορυφόρων που λειτουργούσαν εκείνη την εποχή, σύμφωνα με στρατιωτικά έγγραφα. Επίσης, έβγαλε εκτός λειτουργίας τα ηλεκτροφόρα καλώδια στη Χαβάη και μετέτρεψε τον ουρανό από πάνω της σε μια βίαιη πορτοκαλί απόχρωση για ώρες. Η δοκιμή, που εκτοξεύθηκε από τη Γη, ήταν μέρος μιας σειράς για την αξιολόγηση των επιπτώσεων τέτοιων εκρήξεων, μεταξύ άλλων και κατά βαλλιστικών πυραύλων.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι χώρες που ανησυχούσαν για τις πυρηνικές αντιπαραθέσεις απαγόρευσαν τη στάθμευση όπλων μαζικής καταστροφής στο διάστημα με τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, η οποία δεν απαγορεύει ρητά τα συμβατικά όπλα σε τροχιά ή τους πυραύλους που εκτοξεύονται από τη Γη.

Αν και δεκαετιών, οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η εν λόγω συνθήκη – η οποία επιβεβαιώνει ότι το διάστημα πρέπει να χρησιμοποιείται προς όφελος όλων των χωρών και υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον, το Πεκίνο και τη Μόσχα – παραμένει θεμέλιος λίθος για έναν τομέα που στερείται εκτεταμένων διεθνών κανόνων για τη διασφάλιση της ειρήνης.

Οι αρχές της μπορεί να είναι πιο επίκαιρες από ποτέ – αλλά ενδεχομένως να απειλούνται περισσότερο εν μέσω μιας νέας εστίασης στον στρατό και το διάστημα.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία άσκησε βέτο σε μια προσπάθεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας να επαναβεβαιώσει τις αρχές της Συνθήκης για το Διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να μην τοποθετούνται πυρηνικά όπλα στο διάστημα. Το ψήφισμα θα ήταν το πρώτο του Συμβουλίου για το διάστημα και υποστηρίχθηκε από όλα τα άλλα μέλη εκτός από την Κίνα, η οποία απείχε.

Αντ’ αυτού, η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες έχουν συνεργαστεί επί μακρόν για τη διαμόρφωση κανόνων σχετικά με τα όπλα στο διάστημα, πίεσαν για τη διεύρυνση του εν λόγω ψηφίσματος ώστε να απαγορευτεί η τοποθέτηση οποιουδήποτε όπλου στο διάστημα.

Χρησιμοποιώντας γλώσσα που φαινόταν να στοχεύει τις ΗΠΑ, κάλεσε «όλα τα κράτη, και κυρίως εκείνα που διαθέτουν σημαντικές διαστημικές δυνατότητες» να αποτρέψουν την «απειλή ή τη χρήση βίας» στο διάστημα. Ένα δεύτερο σχέδιο ψηφίσματος που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία και περιλάμβανε αυτή την τροποποίηση, απορρίφθηκε από το Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, με τις ΗΠΑ να το χαρακτηρίζουν «ανειλικρινές».

Οποιεσδήποτε μελλοντικές προσπάθειες να συμφωνηθούν κανόνες για το διάστημα αντιμετωπίζουν περίπλοκες προοπτικές, λένε οι ειδικοί.

Για παράδειγμα, η τοποθέτηση στο διάστημα ενός πυρηνικού όπλου, όπως αυτό που φέρεται να εξετάζει η Ρωσία, θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις στον τρόπο χρήσης του διαστήματος – και στον τρόπο ελέγχου των όπλων, σύμφωνα με τον Suess του RUSI.

«Εάν η Συνθήκη για το Διάστημα παραβιαζόταν με τέτοιο τρόπο, θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς πού μπορούν να συνεχίσουν οι πολυμερείς προσπάθειες από εδώ και πέρα», δήλωσε.

Άρθρο στο CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου