Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

ΓΑΛΛΙΑ: Η δεξιά προτείνει συνεργασία με την ακροδεξία!

Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Les Republicains Ερίκ Σιοτί υποστηρίζει την συγκρότηση συμμαχίας με την γαλλική ακροδεξιά και πρότεινε ευρεία συμμαχία σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των υποψηφίων του γκωλικού κόμματός του με τους υποψήφιους του Εθνικού Συναγερμού στις επικείμενες εκλογές.

«Λέμε τα ίδια πράγματα, άρα ας σταματήσουμε να κάνουμε μία φανταστική αντιπολίτευση», δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ο Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με την Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.

«Εχουμε ανάγκη από μία συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, (…) με τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποψηφίους του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TFI ο Ερίκ Σιοτί υιοθετώντας μία επιεικώς επίμαχη στάση και στο εσωτερικό του κόμματός του που θεωρείται κληρονόμος του γκωλισμού.

Ο Σιοτί δήλωσε ότι η δεξιά έχει ανάγκη την συμφωνία αυτή για να διαφυλάξει την εκπροσώπησή της στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Les Republicains αριθμεί σήμερα 61 βουλευτές, πολλοί από τους οποίους δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του προέδρου Ερίκ Σιοτί. Προς το παρόν, έχει κερδίσει την επιδοκιμασία της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που έσπευσε να χαιρετίσει την «θαρραλέα επιλογή» του.

«Σαράντα χρόνια ψευδοκαραντίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα σε πολλές εκλογές, εξαφανίζεται», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.

Ομως στις τάξεις του γκωλικού κόμματος, πολλές είναι οι φωνές που υψώθηκαν κατά της συμμαχίας αυτής: ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ, ο οποίος υπήρξε πάντα αντίθετος στην προσέγγιση με την ακροδεξιά, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επικυρώσει μία συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό».

Καλώντας τον Ερίκ Σιοτί να παραιτηθεί έγραψε στο Χ: «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι πλέον πρόεδρος του κινήματός μας»

Ο πρόεδρος των γερουσιαστών του κόμματος Les Republicains, ο Μπρουνό Ρεταγιό, κατήγγειλε «μία προσωπική γραμμή», η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του γκωλικού κόμματος στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση Ολιβιέ Μαρλέ, «δεν δεσμεύει κανέναν».

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση των προθέσεων του επικεφαλής του κόμματος Les Republicains, πολλά στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους ο Λοράν Βοκιέ, που υποστηρίχθηκε από τον Σιοτί ως υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς για την προεδρία το 2027, απέρριψαν κατηγορηματικά την απόφαση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση του Σιοτί.

Το ενδεχόμενο επικράτησης της ακροδεξιάς στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη

Το ενδεχόμενο να κληθεί να αναλάβει την πρωθυπουργία στη Γαλλία, μετά τις βουλευτικές εκλογές, το «πουλέν» της Μαριν Λεπέν, ο 29χρόνος πρόεδρος του κόμματος της Ζορντάν Μπαρντελά, ανησυχεί την Ευρώπη και εν πάση περιπτώσει αποδυναμώνει προς το παρόν το βάρος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην ευρωπαϊκή σκηνή. Όπως αναφέρει στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο Μπερνάρ Γκουετά, ευρωβουλευτής της παράταξης Μακρόν, ο αντίκτυπος στην περίπτωση της επικράτησης της ακροδεξιάς στην Γαλλία θα ήταν «γιγαντιαίος και τραγικός», ενώ ένας άλλος κυβερνητικός ευρωβουλευτής, ο Πασκάλ Κανφέν αναγνωρίζει το ότι η Γαλλία εξήλθε αποδυναμωμένη από τις ευρωεκλογές αρχής γενομένης από τις δύο συναντήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιουνίου και όπου το βασικό ζητούμενο θα είναι η συμφωνία επί των προσώπων που θα αναλάβουν για τα επόμενα χρόνια τα ηγετικά ευρωπαϊκά πόστα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο Γερμανός καγκελάριος θα είναι σχετικά αποδυναμωμένοι λόγω των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Για «σοκ στους εταίρους και τους συμμάχους της Γαλλίας από την πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε από τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την ιστορική ανάκαμψη της Ακροδεξιάς» κάνει εξάλλου λόγο η εφημερίδα Le Monde όπου, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Τομά Γκομάρ, «αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να χαρεί από τα τρέχοντα γεγονότα, αυτός είναι ο Πούτιν λόγω της δυναμικής του στη Γαλλία – και της αναταραχής που προκαλείται από την απόφαση διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης, η οποία συνιστά παραδοχή μπλοκαρίσματος στο γαλλικό πολιτικό σύστημα» Κατά τον ίδιον, η απόφαση του Γάλλου προέδρου, «κινδυνεύει να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην εικόνα της Γαλλίας, λίγο σαν την επιλογή του πρώην πρωθυπουργού Κάμερον για τους Βρετανούς να οργανώσουν το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο στη συνέχεια έχασε».

Πέραν των άλλων η εφημερίδα κάνει λόγο και για «αισθητή» αμηχανία στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, «με όλους να αναρωτιούνται για τις συνέπειες της προεδρικής επιλογής στον ρόλο και το βάρος της Γαλλίας». Επίσης, συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, ανησυχίες υπάρχουν και για την εφεξής διαθεσιμότητα του υπουργού, Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος ως γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος θα είναι στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας, με διπλωμάτη –υπό τον όρο της ανωνυμίας– να αναφέρει στην εφημερίδα: «Θα είναι δύσκολο γι’ αυτόν να φύγει στο εξωτερικό και το πρόγραμμά του θα πρέπει να ελαφρύνει, ενώ υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ισραηλινό-παλαιστινιακής σύγκρουσης».

Στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται, τέλος, ότι, σε περίπτωση νίκης του ακροδεξιού κόμματος στις 7 Ιουλίου, ή αν δεν βρεθεί πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να πάει χωρίς να έχει πρωθυπουργό στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, από τις 9 έως 11 Ιουλίου, αλλά τότε η επιρροή του θα μειωνόταν πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου