Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Τι συμβαίνει στα έργα του ΓΕΣ; Θα επανέλθει ο εισαγγελέας;

Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi

Τι συμβαίνει με τα έργα του ΓΕΣ; Φαινόμενα αδιαφάνειας που επανεμφανίζονται προκαλούν απορίες – Θα επανέλθει ο εισαγγελέας;

Πρόσφατα το armyvoice.gr ασχολήθηκε με την περίπτωση αποστράτου ο οποίος έδινε κανονικά το παρών στην «Υπηρεσία του» αν και είχε διαγραφεί από τα μητρώα, προκειμένου να ελέγχει (και πιθανώς καταστρέφει) δικαιολογητικά δαπανών.

Αν και με παρέμβαση Δένδια το θέμα της παρουσίας «επιλύθηκε», διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει ίδια εξέλιξη προς την κατεύθυνση των ελέγχων που να διασφαλίζουν τη διαφάνεια.
Στο ενδιάμεσο φαίνεται ότι άρχισαν να ανοίγουν στόματα….

Πριν από δύο χρόνια το armyvoice είχε αποκαλύψει με δύο άρθρα του 2022 για «Πάρτι εργολάβων με κάλυψη Αντιστρατήγου» που ενέπλεκαν το ΓΕΣ, καθώς και λεπτομέρειες για το «Πώς στήνεται το πάρτι», το οποίο φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά πλέον μαθαίνονται και λεπτομέρειες σιγά, σιγά.

Πληροφορούμαστε ότι υπάρχει ανώτατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς με «πολυετή παραμονή» στη θέση, ο οποίος προωθεί την πρόταση για Προεδρικό Διάταγμα που να του παρέχει ελεγκτικές υπερεξουσίες, δίχως ο ίδιος να ελέγχεται από κανέναν.

Πόσο περίεργη σύμπτωση είναι μια τέτοια ενέργεια να προωθείται την ίδια περίοδο με τους ελέγχους του αποστράτου.

Όσον αφορά τις αναθέσεις, πληροφορούμαστε για τέσσερις συγκεκριμένους εργολάβους που επαναλαμβάνονται ίσως πιο συχνά από όσο θα ανέμενε κανείς.

Για τον έναν από αυτόν υπάρχει η πληροφορία ότι έχει υπάρξει συμμαθητής με άλλον ανώτατο αξιωματικό του Στρατού Ξηράς, ο οποίος βρίσκεται επίσης σε θέση-κλειδί.

Οι συγκεκριμένοι 4 εργολάβοι φέρονται να «πήραν» έργα συνολικής αξίας 1.700.000 € μέσα από 40 αναθέσεις, για τις οποίες φέρονται να υπάρχουν υπόνοιες κατατμήσεως. Ιδίως για τον έναν εξ αυτών υπάρχει η πληροφορία ότι έχει λάβει 13 έργα επί 60.000 έκαστο (δίχως να συνυπολογίζεται ο ΦΠΑ).

Σύμφωνα με τις πηγές μας, το Νοέμβριο 2022 έγινε καταγγελία που προκάλεσε τον έλεγχο από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του ΥΠΕΘΑ στις διαδικασίες που ακολούθησε το ΓΕΣ σχετικά με τη διαχείριση συγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του και συγκεκριμένα στις Διευθύνσεις Γ2, Γ3 και ΔΟΙ.

Βρέθηκε πλήθος απευθείας αναθέσεων έργων και δαπανών ανάμεσα στα έτη 2018-2022, ενώ το ποσό που σχετιζόταν με τα έργα ανερχόταν σε 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Στρατοδικείο Αθηνών, το οποίο διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Και κάπου εδώ το έργο τελειώνει, μιας και έκτοτε δεν υπάρχει εξέλιξη.

Το πρώτο πολύ ενδιαφέρον σημείο της υπόθεσης είναι ότι η έρευνα ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, δηλαδή αυτή διενέργησε τον έλεγχο μετά από την αρχική καταγγελία.

Βάσει λογικής, οι διενεργούντες την έρευνα κάποια στιγμή θα πρέπει να καλέσουν τους εαυτούς τους για να λάβουν καταθέσεις ως προς τα ευρήματα που βρήκαν κατά τον αρχικό έλεγχο.

Μήπως κάτι δεν πάει καλά, ή μήπως έτσι ενισχύεται και το πάρτι αδιαφάνειας;

Εξ όσων γνωρίζουμε, πόρισμα δεν έχει κατατεθεί στο Στρατοδικείο, το οποίο μάλλον δεν ρωτάει και πολύ για την υπόθεση. Ίσως λόγω φόρτου εργασίας. Υπάρχει όμως και μια άλλη, παράλληλη εκδοχή…

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων φέρεται να παραμένει χωρίς Διευθυντή εδώ και μερικούς μήνες. Είναι δυνατόν να προχωρήσει μια τόσο σοβαρή διαδικασία όταν η Υπηρεσία που διενεργεί την έρευνα είναι ακέφαλη;

Φυσικά το γεγονός ότι στο ενδιάμεσο «τρέχουν» τα χρονικά όρια για τυχόν παραγραφή αδικημάτων (εφόσον όντως υφίστανται) ή ότι τυχόν εμπλεκόμενοι να μπορεί να αποστρατευθούν υπό ομαλές συνθήκες δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια διαβολική σύμπτωση.

Και μια τελευταία «σύμπτωση»: ο ίδιος Ανώτατος που φέρεται να προωθεί το ΠΔ για υπερεξουσίες, φέρεται να άλλαξε το Νοέμβριο 2023 και εσωτερική Διαταγή βάσει της οποίας υποδεικνύεται η καταστροφή των δικαιολογητικών των απορρήτων δαπανών του ΓΕΕΘΑ.

Το armyvoice.gr θα επανέλθει σίγουρα στο θέμα. Το ερώτημα είναι αν θα επανέλθει και εισαγγελέας.

1 σχόλιο:

  1. Με οτι διαβασα δεν απορω καθολου για τα μαυρα λεφτα που δωσανε αριστερα και δεξια το 2022 εως και 2024 που εφτσαν τα 250.000 για VIP λεωφορεία,τραπεζια,σουσι και οτι αλλο μπορεις να φανταστείς στην Μεραρχια Μυτιλήνης που εως και τωρα εχει αορατους ανθρώπους σε πολλα θεματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή