A girl plays in Al-Jufaina camp for displaced people in Marib, Yemen. © WFP/Mehedi Rahman
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη, μια συνεχιζόμενη πολυμερής σύγκρουση που ξεκίνησε στα τέλη του 2014, συνεχίζει να καταστρέφει το έθνος, προκαλώντας τεράστια δεινά και καταστροφές. Η σύγκρουση αυτή όχι μόνο έχει αποσταθεροποιήσει πολιτικά τη χώρα, αλλά έχει επίσης οδηγήσει σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Από την έναρξη του πολέμου, η Υεμένη αντιμετωπίζει μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση. Περίπου 23,4 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από λιμό και χολέρα, έχοντας επειγόντως ανάγκη ιατρικής βοήθειας. Η οικονομική κατάρρευση έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια, με 17,4 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται σήμερα σε επισιτιστική ανασφάλεια και 1,6 εκατομμύρια στα πρόθυρα επείγοντος επιπέδου πείνας, όπως εκτιμούν τα Ηνωμένα Έθνη.
Εκθέσεις από το 2015 ανέφεραν ότι πάνω από 10 εκατομμύρια Υεμενίτες στερούνταν βασικών υπηρεσιών όπως το νερό, τα τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή η τρομερή κατάσταση οδήγησε σε εκτοπισμό περίπου 100.000 ανθρώπους μέσα σε μόλις 15 ημέρες. Η Oxfam ανέφερε ότι πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν επαρκή τροφή και 850.000 παιδιά ήταν μισοπεθαμένα. Επιπλέον, 13 εκατομμύρια πολίτες δεν είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Παρόλο που κάποια ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε στην Υεμένη, όπως ιατρικές προμήθειες που παραδόθηκαν από την UNICEF, η βοήθεια ήταν ανεπαρκής για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού.
Καθώς η σύγκρουση συνεχιζόταν, οι φυσικές καταστροφές επιδείνωσαν την κρίση. Τον Νοέμβριο του 2015, ο κυκλώνας Τσαπάλα έπληξε την Υεμένη, καταστρέφοντας περαιτέρω τις ήδη εύθραυστες υποδομές. Ο πόλεμος αποδεκάτισε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οδηγώντας σε θανάτους που θα μπορούσαν να προληφθούν. Η οργάνωση Save the Children εκτιμά ότι περίπου 10.000 παιδιά πεθαίνουν ετησίως λόγω της κατάρρευσης των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. Πριν από τον πόλεμο, η Υεμένη είχε ήδη υψηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας, αλλά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά, με περίπου 1.000 παιδιά να πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από καταστάσεις όπως η διάρροια, ο υποσιτισμός και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Το 2017, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέφερε ότι το 60% του πληθυσμού της Υεμένης, δηλαδή περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονταν σε κατάσταση κρίσης ή έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια. Την ίδια χρονιά, μια επιδημία χολέρας επανεμφανίστηκε, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους και επηρεάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες. Μέχρι τον Ιούνιο του 2017, υπήρχαν πάνω από 200.000 κρούσματα χολέρας και 1.300 θάνατοι, κυρίως σε περιοχές που ελέγχονταν από ένα από τα εμπόλεμα μέρη.
Η σύγκρουση οδήγησε επίσης σε σημαντική επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας για τις διεθνείς οργανώσεις παροχής βοήθειας. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) αναγκάστηκε να αποσύρει 71 μέλη του προσωπικού της από την Υεμένη το 2018 μετά από μια σειρά στοχευμένων απειλών και επιθέσεων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ασφαλή λειτουργία τους.
Ο πόλεμος έχει αφήσει την Υεμένη στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιεί το 2019 ότι η Υεμένη θα μπορούσε να γίνει η φτωχότερη χώρα στον κόσμο εάν συνεχιστεί η σύγκρουση. Μέχρι το 2020, πάνω από 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί και 24 εκατομμύρια είχαν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Το χρηματοδοτικό κενό για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις παρέμενε σημαντικό, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες για την παροχή βασικής βοήθειας.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε το 2020 ότι οι κρατούμενοι σε άτυπα κέντρα κράτησης αντιμετώπιζαν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους από την πανδημία COVID-19. Ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης επιδείνωσαν την κατάσταση. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προέβλεψε το 2021 ότι, εάν ο αποκλεισμός και ο πόλεμος συνεχίζονταν, περισσότερα από 400.000 παιδιά της Υεμένης κάτω των πέντε ετών θα μπορούσαν να πεθάνουν από οξύ υποσιτισμό πριν από το τέλος του έτους.
Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη είναι μια καταστροφική συνέπεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, με εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από πείνα, ασθένειες και έλλειψη βασικών υπηρεσιών. Χρειάζεται επείγουσα διεθνής προσοχή και δράση για να ανακουφιστεί ο πόνος και να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Πηγή: Modern Diplomacy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου