Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Γαλλική ακροδεξιά: Πιστή και χρήσιμη στο σύστημα το οποίο τη θρέφει

Γιώργος Παυλόπουλος

Δηλώσεις πίστης και νομιμοφροσύνης προς το σύστημα σπεύδουν να καταθέσουν οι επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς. Βλέποντας ότι οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν σαφές προβάδισμα (το οποίο μοιάζει να διευρύνεται όσο περνούν οι μέρες) και καθιστούν την Εθνική Συσπείρωση φαβορί για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, έστω και μειοψηφικής, η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρντελά – το πολιτικό της «τέκνο» που φιλοδοξεί να είναι ο νέος πρωθυπουργός – διαβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία ότι η αστική τάξη και το κεφάλαιο της Γαλλίας, όπως και οι διεθνείς εταίροι τους, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από αυτούς.

«Οι αγορές δεν κατανοούν ουσιαστικά το σχέδιο της Εθνικής Συσπείρωσης. Ό,τι έχουν ακούσει είναι απλώς μια καρικατούρα του. Όταν το διαβάσουν εμπεριστατωμένα, θα ανακαλύψουν ότι στην πραγματικότητα είναι λογικό», είπε χαρακτηριστικά η Λεπέν, μιλώντας στην κυριακάτικη le Figaro. «Έχω μια κόκκινη γραμμή. Δεν σχεδιάζω να αμφισβητήσω τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Γαλλία σε διεθνές επίπεδο, διότι υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπαρντελά σε μια έκθεση στα προάστια του Παρισιού. Ταυτόχρονα, αμφότεροι έχουν βάλει ήδη «νερό στο κρασί» τους όσον αφορά στην υλοποίηση μέτρων που έχουν εξαγγείλει και φοβίζουν, όπως η κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν και τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει «σε δεύτερο χρόνο».
Δεν θα μπορούσε, φυσικά, κανείς να περιμένει κάτι διαφορετικό από την «κυβερνώσα Ακροδεξιά», ειδικά μετά τις επιτυχημένες εξετάσεις που έχει δώσει, απέναντι σε ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και την αστική τάξη της χώρας της, η Τζόρτζια Μελόνι στη γειτονική Ιταλία. Επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως πολιτικής «εφεδρείας» του συστήματος, έχει έρθει η ώρα να αποδείξει τι μπορεί να του προσφέρει.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (22.6.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου