Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Διάσκεψη στην Ελβετία για την Ειρήνη στην Ουκρανία


Δύσκολο διήμερο συζητήσεων για την Ουκρανία στην Ελβετία. | (AP Photo/Laurent Cipriani)
Διάσκεψη στην Ελβετία για την Ειρήνη στην Ουκρανία
Κοινό ανακοινωθέν με απουσίες και κάλεσμα στη Ρωσία για συνομιλίες
efsyn.gr
Δέκα χώρες δεν υπέγραψαν τα τελικά συμπεράσματα. Οι δυσκολίες, τα καλά λόγια για την Ουκρανία και οι δηλώσεις.

Με ένα κείμενο τελικών συμπερασμάτων που επαναβεβαιώνει την εδαφική ακεραιότητα τους Ουκρανίας, αλλά καλεί και σε εμπλοκή της Ρωσίας στις επόμενες συνομιλίες ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη στην Ελβετία για την Ειρήνη στην Ουκρανία.

Μετά από ένα διήμερο επαφών, παρασκηνιακών και επίσημων, μετά και από σοβαρούς αστερίσκους που έθεσαν κράτη του δυτικού κόσμου και όχι μόνο, το κοινό ανακοινωθέν υπογράφηκε από τις 80 από τις 90 χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη.

Κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής και δεν υπέγραψαν το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων. Το ίδιο έπραξε και η Βραζιλία που συμμετείχε ως «παρατηρητής», ενώ η Τουρκία που επιμένει στον ρόλο της ως μεσολαβητή μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, το υπέγραψε
(AP Photo/Laurent Cipriani)

Στη συμφωνία περιγράφεται η διαδρομή προκειμένου να μπει τέλος στην πολεμική σύγκρουση σχεδόν στην καρδιά της Ευρώπης, ενώ αναφέρεται πως στις συνομιλίες θα πρέπει να εμπλακεί και η Ρωσία χωρίς να τίθεται κάποιο χρονοδιάγραμμα για αυτό.

Το κείμενο επαναβεβαιώνει «τις αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας». Καταγγέλλει τη «στρατιωτικοποίηση της επισιτιστικής ασφάλειας» και καλεί για επιστροφή των παιδιών από την Ουκρανία που μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία.

Καλεί επίσης «σε εμπλοκή όλων των πλευρών» της σύγκρουσης προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Σημειώνεται ότι η Κίνα δεν έδωσε το «παρών» στη Διάσκεψη, ενώ η Ρωσία δεν είχε προσκληθεί, γεγονός που στηλιτεύτηκε από εκπροσώπους ορισμένων κρατών.
«Η ειρήνη θα είναι ένα ταξίδι»

Μιλώντας μετά το πέρας των συνομιλιών η απερχόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε ότι «ξέρουμε πως η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα επιτευχθεί σε ένα βήμα, θα είναι ένα ταξίδι. Δεν ήταν μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση επειδή ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν σκέπτεται σοβαρά να τελειώσει τον πόλεμο, επιμένει στη συνθηκολόγηση, επιμένει στην παραχώρηση ουκρανικών εδαφών -- ακόμη και εδαφών που δεν είναι σήμερα κατεχόμενα».
(AP Photo/Laurent Cipriani)
Δεύτερη σύνοδο βλέπει ο Ζελένσκι

Ένα από τα πρόσωπα του διημέρου ήταν, αναμενόμενα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκτιμά ότι με τη συνέχιση των επαφών στις ομάδες εργασίας μπορεί να προετοιμαστεί ο δρόμος για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής.

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε σε ειδικές μετά τη σύνοδο ομάδες πάνω σε συγκεκριμένες ιδέες, προτάσεις και αναπτύξεις που μπορούν να αποκαταστήσουν την ασφάλεια σε διάφορες πλευρές» δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε «όταν τα σχέδια δράσης για την ειρήνη ετοιμαστούν, θα ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερο σύνοδο κορυφής για την ειρήνη».

«Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατό", δήλωσε στην ολομέλεια. "Θα αποδείξουμε σε όλους πως ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ μπορεί να αποκατασταθεί με πλήρη αποτελεσματικότητα» κατέληξε.
Σημαντικές εξελίξεις με μια ματιά

Το κείμενο τελικών συμπερασμάτων ζητά, επίσης, απελευθέρωση των κρατουμένων πολέμου, αλλά και να επιστρέψουν στην Ουκρανία τα παιδιά που έχουν εκτοπιστεί από την πολεμική σύρραξη. Οι ομάδες εργασίας στην Σύνοδο τοποθετήθηκαν και για θέματα παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και την πυρηνική ασφάλεια, ζητώντας να αποκτήσει η Ουκρανία τον πλήρη έλεγχο του εργοστασίου στη Ζαπορίζια.

Ο Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν απέρριψε μια πρόταση για ειρήνευση που είχε καταθέσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζοντάς την «παράλογη». Ο Σάλιβαν υποστήριξε ότι το να γίνουν δεκτοί οι όροι που θέτει η Μόσχα θα σημαίνει αποδυνάμωση του Κιέβου απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα.

Ο Καναδάς προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει συνάντηση υπουργών Εξωτερικών τους επόμενους μήνες για να προχωρήσουν οι εργασίες σχετικά με το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου