Η παραχάραξη της ιστορίας και η αξιοποίηση ιστορικών επετείων για την εξυπηρέτηση τρέχοντων πολιτικών στόχων δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. Ιδιαίτερα στα πλαίσια της αντικομμουνιστικής σταυροφορίας που έχει εξαπολύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη δεκαετία του ’90 και μετά, τα παραδείγματα είναι πολλά. Το πλέον πρόσφατο είναι η μη πρόσκληση του Βλάντιμιρ Πούτιν και της ρωσικής διπλωματίας στην τελετή τιμής για τα 80 χρόνια από τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία.
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι στην τελετή που λαμβάνει χώρα κάθε πενταετία, οι Γάλλοι διοργανωτές είχαν καλέσει τον Πούτιν και το 2004 αλλά και το 2014, λίγο αφότου η Ρωσία είχε αποσπάσει την Κριμαία από την Ουκρανία. Φέτος όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι κάκιστες γαλλο-ρωσικές σχέσεις αντικατοπτρίστηκαν και σε αυτό το επίπεδο. Αν και λίγες ημέρες πριν την επέτειο της 6ης Ιούνη διάφορα ΜΜΕ διέρρεαν ότι θα προσκληθούν Ρώσοι διπλωμάτες αλλά όχι ο ίδιος ο Πούτιν, τελικά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε και η Ρωσία, παρά την τεράστια συμβολή της ΕΣΣΔ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, παρέμεινε αποκλεισμένη από τους εορτασμούς για την D-Day.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο των εορτασμών, ο Μακρόν έκλεινε συμφωνία με τον προσκεκλημένο Ζελένσκι για πώληση γαλλικών αεροσκαφών Mirage και την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε εμφατικά ότι ναι μεν θα επιτραπεί στα όπλα με τα οποία θα προμηθεύσει την Ουκρανία να βάλλουν κατά της Ρωσίας, αλλά μόνο σε συνοριακά εδάφη όπου είναι εγκατεστημένος ρωσικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στον πόλεμο. Απαντώντας, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας και νούμερο δύο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα νιώσουν την επίδραση της απευθείας χρήσης ρωσικών όπλων από άλλους. Ταυτόχρονα, Ρώσοι διπλωμάτες τόνιζαν τις παραδοσιακές σχέσεις με τη Γαλλία από την εποχή του ντε Γκολ, με τον Πούτιν να υπογραμμίζει πως ήταν ο Στάλιν αυτός χάρη στον οποίο η Γαλλία συμμετείχε στις συμφωνίες παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας.
Θύμα σε έναν τέτοιο χειρισμό δεν θα μπορούσε και να μην πέσει η ιστορική αλήθεια. Τόσο ο Μακρόν όσο και ο Μπάιντεν έκαναν σαφείς παραλληλισμούς μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας του Πολέμου και της σημερινής Ρωσίας. Την ίδια ώρα δε, οι ρωσικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωναν τη σύλληψη ενός Γάλλου πολίτη στη Μόσχα, με την κατηγορία της κατασκοπείας…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (8.6.24)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου