Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Ο Νετανιάχου προχωρά σε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης: Ο IDF δημιουργεί τεράστιες αποθήκες τροφίμων και αναπτύσσει δυνάμεις σε Γκολάν και Λίβανο

Ο Νετανιάχου προχωρά σε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης: Ο IDF δημιουργεί τεράστιες αποθήκες τροφίμων και αναπτύσσει δυνάμεις σε Γκολάν και Λίβανο
Η Ιορδανία αναπτύσσει και αυτή δυνάμεις στα σύνορά της με το Ισραήλ
Αλέξανδρος Μπούφεσης info@warnews247.gr 
Ισραηλινά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και δυνάμεις πυροβολικού αναπτύσσονται στα σύνορα με το Λίβανο αλλά και στο μέτωπο του Γκολάν του Νοτίου Λιβάνου καθώς πλησιάζει η έναρξη των επιχειρήσεων.

Το Ισραήλ, φοβούμενο γενική ανάφλεξη με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων σιιτών και φιλοιρανικών πολιτοφυλακών απ όλη τη Μέση Ανατολή που θα σπεύσουν να συνδράμουν τη Χεζμπολάχ, δημιουργεί τεράστιες αποθήκες έκτακτης ανάγκης για προμήθειες τροφίμων εν καιρώ πολέμου.

Τα πακέτα περιέχουν τρόφιμα για 72 ώρες για 4μελή οικογένεια, τα οποία θα παραδοθούν από τον IDF σε Ισραηλινούς που δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους σε περίπτωση πολέμου εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μ. Νετανιάχου συναντήθηκε νωρίτερα με έφεδρους στρατιώτες του Ισραήλ στο βόρειο Ισραήλ όπου τόνισε ότι “με τη βοήθεια των μαχητών μας, θα πετύχουμε όλους τους στόχους μας – μέχρι τη νίκη”.

Η Ιορδανία αναπτύσσει και αυτή δυνάμεις στα σύνορά της με το Ισραήλ, λόγω αυξημένης απειλής από την Δυτική Όχθη. ΤΟΜΑ YPR-765 αναπτύσσονται στα σύνορα από την Ιορδανία.

Δείτε βίντεο

Η Χεζμπολάχ προχώρησε σε μεταφορά μαχητών της από την Deir Ezzor της Συρίας (η αναφορά κάνει λόγο για απέλαση), από τους τομείς Mayadir και Albukamal (ανατολικά της Deir Ezzor), στον Λίβανο, εν αναμονή φυσικά του επερχόμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Ταυτόχρονα, ο Qais al-Khazali, ο Γενικός Γραμματέας της Ιρακινής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν, Asa’ib Ahl al-Haq απείλησε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθήσουν σε μια ισραηλινή εισβολή στον Νότιο Λίβανο και τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, θα στοχοποιηθούν οι βάσεις, το προσωπικό και τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλη την περιοχή, αλλά πιο συγκεκριμένα στο Ιράκ.

Ο Asa’ib Ahl al-Haq είναι μέλος της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ που συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας drones μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλους Cruise, αλλά είναι επίσης μέρος της 41ης, 42ης και 43ης ταξιαρχίας της Λαϊκής Κινητοποίησης Δυνάμεις (PMF) που υπάγεται στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράκ.

Δείτε βίντεο

Το Ισραήλ προσαρτά την Δυτική Όχθη

Εν τω μεταξύ φωτιά βάζουν οι δηλώσεις του ακροδεξιού Υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ, καθώς και επίσης Υπουργού στο ΥΠΑΜ, Bezalel Smotrich. Ο Smotrich διατηρεί κυβέρνηση συνασπισμού στηρίζοντας τις επίσης ακραίες απόψεις του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Κατά τα λεγόμενα του, μιλώντας σε συνάντηση του κόμματός του, “Θρησκευτικού Σιωνισμού” (Religious Zionism), είπε “τεκμηριώνω τα γεγονότα, προκειμένου να κάνω την Ιουδαία και την Σαμάρια {Δυτική Όχθη}, αναπόσπαστο κομμάτι του κράτους του Ισραήλ”.

“Θα εδραιώσουμε κυριαρχία”, προσέθεσε, “πρώτα στο έδαφος και μετά νομοθετική. Σκοπεύω να νομιμοποιήσω τους νέους εποικισμούς {Παράνομα φυλάκια}…Αποστολή μου αποτελεί η ανατροπή του κατεστημένου ενός Παλαιστινιακού Κράτους”.

Εν τω μεταξύ η προσάρτηση και η απόκτηση περιοχών μέσω στρατιωτικών μέσων απαγορεύεται από το καταστατικό του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian της περασμένης εβδομάδας, ο Ισραηλινός στρατός παρέδωσε σημαντικές νομικές εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε φιλο-εποικιστικούς δημοσίους υπαλλήλους, θέτοντας τις βάσεις για ανάληψη του πλήρους ελέγχου της πολιτικής διαχείρισης από τους Ισραηλινούς.

Η πολιτική διαχείριση της Δυτικής Όχθης είναι υπεύθυνη για την σχεδίαση και κατασκευή στον τομέα C, δηλαδή το 60% των κατεχομένων παλαιστινιακών περιοχών υπάγεται ήδη στην πλήρη πολιτική διαχείριση του Ισραήλ. Εξάλλου, αφού εκλέχθηκε, ο Smotrich, ενέκρινε χιλιάδες νέα σπίτια εποίκων, ενώ παράλληλα δυσκόλεψε κατά πολύ τα πράγματα για τους Παλαιστινίους που ήθελαν να χτίσουν σπίτια και να κυκλοφορούν.

Πάντως οι Ισραηλινοί δείχνουν αηδιασμένοι με τον Smotrich και τις πρακτικές του, αφού σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Haaretz, ο Smotrich δεν μπαίνει καν στην Κνέσετ, αν γίνουν τώρα εκλογές.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η Haaretz, εξαπολύουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον Νετανιάχου μιλώντας για “προσάρτηση της Δυτικής Όχθης γεγονός που θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για το Ισραήλ”.

Ποιες δυνάμεις παραμένουν στη Γάζα

Θέμα ημερών είναι πλέον το πέρας των επιχειρήσεων στην Γάζα και της ήττας της Ταξιαρχίας Ράφα της Χαμάς. Αυτό σημαίνει πως το Ισραήλ περνά στην φάση C των επιχειρήσεων, που θα δεσμεύσει τουλάχιστον δύο μεραρχίες στην Γάζα, προκειμένου να διενεργούνται συνεχόμενες επιδρομές.

Μέχρι στιγμής η Μεραρχία 162, του Ισραηλινού στρατού, έχει εξοντώσει 750 τρομοκράτες, από την έναρξη των επιχειρήσεων στην Ράφα. Αξιωματούχοι του IDF κάνουν λόγο για χιλιάδες μαχητές της Χαμάς, που έχουν εγκαταλείψει την Ράφα, με μόνο το 1/4 των αρχικών τους δυνάμεων να παραμένει και να πολεμά τον Ισραηλινό στρατό.

Συγκεκριμένα κάποιες από τις δυνάμεις της Χαμάς που απομένουν συγκροτούν τα τάγματα Tel Sultan και Shabora, που συνεχίζουν να πολεμούν τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ μανιασμένα.

Αξιωματούχος του IDF δηλώνει πως “Καταφέρνουμε με μια μεραρχία, αυτό που στην αρχή νομίζαμε πως χρειάζεται δύο μεραρχίες”. Η εν εξελίξει επιχείρηση στην Ράφα περιλαμβάνει την καταστροφή των τούνελ κατά μήκος της λεγόμενης “Διαδρομής Philadelphi”.

Οι εκτιμήσεις υπαγορεύουν να παραμείνουν δυνάμεις στην διαδρομή Philadelphi ακόμα και όταν οι κύριες δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού αποσυρθούν, προκειμένου να ασκούν έλεγχο. Οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μήνες έως ότου εντοπιστούν όλα τα τούνελ που οδηγούν στην Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου