Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Πάνω από 60 συλλήψεις στην Τουρκία μετά από ρατσιστικές επιθέσεις σε σπίτια και επιχειρήσεις Σύρων προσφύγων


Footage circulating on social media of attacks on businesses owned by Syrian refugees in Kayseri on June 30, 2024 - Twitter/X: HaberΟ Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τις ταραχές “απαράδεκτες” προτού επιρρίψει την ευθύνη για αυτές στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 60 ανθρώπους μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν στην κεντρική Τουρκία, όπου έβαλαν φωτιά σε σπίτια και επιχειρήσεις και βανδάλισαν οχήματα Σύρων μεταναστών κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής, έπειτα από καταγγελίες ότι ένας Σύρος κακοποίησε έναν ανήλικο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλικαγιά δήλωσε ότι 67 άνθρωποι συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στις ταραχές στην επαρχία Καϊσέρι της κεντρικής Ανατολίας της Τουρκίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε επίσης τις ταραχές “απαράδεκτες”.
”Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, το να βάζουν φωτιά σε σπίτια και αυτοκίνητα ανθρώπων, να διαπράττουν βανδαλισμούς και να βάζουν φωτιές στους δρόμους είναι απαράδεκτο”, δήλωσε ο Ερντογάν στα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σε τηλεοπτικό διάγγελμα στην Άγκυρα.
Ο Γερλικαγιά δήλωσε ότι οι ταραξίες ενήργησαν “παράνομα, καταστρέφοντας σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα που ανήκουν σε Σύρους υπηκόους”. Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια Σύρους, οι οποίοι διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011. Περίπου 80.000 από αυτούς ζουν στο Καϊσερί.

Ο Γερλικαγιά δήλωσε ότι ο Σύρος υπήκοος, ο οποίος αναγνωρίστηκε μόνο με τα αρχικά του I.A., παραδόθηκε από την κοινότητα αφού κακοποίησε ένα ανήλικο κορίτσι από τη Συρία, συγγενή του.
Βίντεο που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν φωτιές σε όλη την επαρχία και ταραξίες που βανδάλιζαν οχήματα, ενώ άλλοι φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών και κατά της κυβέρνησης.
Οι τοπικές αρχές έσπευσαν να περιορίσουν τις διαδηλώσεις. Το γραφείο του κυβερνήτη του Καϊσέρι εξέδωσε αρχικά ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο άνδρας που κατηγορείται για την κακοποίηση της ανήλικης Σύριας συνελήφθη και ότι το παιδί τέθηκε υπό προστατευτική φύλαξη. Νωρίς τη Δευτέρα, ο κυβερνήτης Γκοκμέν Τσιτσέκ πήγε στην περιοχή όπου ξέσπασαν τα επεισόδια για να πείσει το πλήθος να διαλυθεί.

“Λάβαμε το μήνυμά σας”, δήλωσε ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι οι αρχές λαμβάνουν όλα τα δυνατά μέτρα για να μην επαναληφθεί το περιστατικό. “Τώρα όλοι πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους”, είπε, αλλά οι προσπάθειές του να ηρεμήσει το πλήθος απέτυχαν.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει το πλήθος. Ορισμένοι ταραχοποιοί έβγαλαν επίσης κραυγές κατά της κυβέρνησης, φωνάζοντας: “Ερντογάν παραιτήσου!”, ενώ άλλοι φώναζαν: “Δεν θέλουμε Σύρους στη χώρα μας”.

Οι ταραχές, οι οποίες έληξαν στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με τη δήλωση του Γερλικαγιά, αναζωπύρωσαν το ήδη υψηλό αντιμεταναστευτικό συναίσθημα σε ολόκληρη την Τουρκία. Χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέβηκαν σε διάφορες πλατφόρμες, αναρτώντας hashtags που έγραφαν: “Δεν θέλω Σύρους στη χώρα μου”.

Το Καϊσέρι είναι προπύργιο του AKP, με τον υποψήφιο δήμαρχο του κόμματος να κερδίζει την επαρχία εξασφαλίζοντας το 38,61% των ψήφων στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου. Ο Ερντογάν έλαβε πάνω από το 63% των ψήφων κατά την προεδρική εκλογή του Μαΐου 2023.

Επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις ταραχές στις αντιμεταναστευτικές αφηγήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν δήλωσε: “Ένας από τους λόγους για τα θλιβερά γεγονότα από μια μικρή ομάδα στο Καϊσέρι χθες είναι η δηλητηριώδης ρητορική της αντιπολίτευσης”.

Μιλώντας αργότερα σήμερα Δευτέρα, ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκούρ Οζέλ ζήτησε ηρεμία, αλλά πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στη Συρία. “Τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να συμβαίνουν, αλλά για να αποφευχθούν, πρέπει να λυθεί το προσφυγικό πρόβλημα”.

Η Σέλμα Καν, τοπική δημοσιογράφος από το Καϊσέρι, δήλωσε ότι η ζωή στην επαρχία ομαλοποιήθηκε από τις αρχές της Δευτέρας, αλλά πολλοί Σύροι επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους, κρατώντας κλειστές τις επιχειρήσεις τους από φόβο για νέες επιθέσεις. “Δεν ακούσαμε για τραυματισμούς μεταξύ των Σύρων- οι περισσότεροι έμειναν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των ταραχών”, δήλωσε στο Al-Monitor. “Δεκάδες οχήματα και επιχειρήσεις που ανήκουν σε Σύρους υπέστησαν ζημιές. Είμαι βαθιά θλιμμένη από αυτό που συνέβη”.

Πηγή: Al Monitor


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου