Το Παρίσι κερδίζει το χρυσό στην αστυνομοκρατία, ενώ υπάρχει ισχυρή παρουσία και του στρατού, καθώς και κάθε είδους κάμερας, drone και μηχανής επιτήρησης και καταγραφής. Μετάλλιο όμως διεκδικεί και στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και τη μαύρη εργασία, παρά τις υπογραφές διακηρύξεων για εργασιακή προστασία, καθώς και στα υψηλά κέρδη για τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται το ολυμπιακό σόου.
Οι Αγώνες πάνω από την εντολή του λαού
Σε ένα οξύμωρο πολιτικό σκηνικό καλούνται να διαδραματιστούν οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι. Από τη μία, η χώρα βρίσκεται σε έκρυθμη και μεταβατική φάση καθώς τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών έφεραν ανατροπές. Από την άλλη, όμως, το επικείμενο οικονομικό όφελος για τη Γαλλική και μη βιομηχανία του αθλητισμού, του θεάματος και του τουρισμού, βάζει την πολιτική στο «περιθώριο».
Ο Μακρόν -χωρίς περιστροφές- διέταξε: «Σχηματισμός νέας κυβέρνησης μετά τους Ολυμπιακούς» και ξεκαθάρισε πως δεν θα μπει στη διαδικασία να ορίσει πρωθυπουργό γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε… «αναταραχή». Η κίνηση αυτή από πλευράς Μακρόν, εκτιμάται ως «άδειασμα» του Νέου Λαϊκού Μετώπου το οποίο ελάχιστα πιο πριν είχε προτείνει –μετά από «αιματηρές» διαβουλεύσεις- ως πρωθυπουργό τη Λουσί Καστέ. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό… Ο πυρήνας της λογικής που θέλει τη Γαλλία να παραμένει υπό μία υπηρεσιακή -μη εκλεγμένη- κυβέρνηση για ένα μήνα είναι δομικά προβληματικός. Φυσικά τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά, αλλά η διεξαγωγή των Ολυμπιακών με διορισμένη κυβέρνηση σφύζει από αντιδημοκρατικότητα (ακόμα και για την αστική δημοκρατία)!
Το γεγονός, μάλιστα, πως η συνθήκη αυτή δεν έχει εγείρει το αίσθημα διαμαρτυρίας των Γάλλων πολιτών, τουλάχιστον κινηματικά, καταδεικνύει την αναβαθμισμένη επίδραση που μπορεί να έχουν τα ιδεολογήματα περί εθνικής ενότητας. Έτσι, λοιπόν, οι Γάλλοι εμφανίζεται να υποδέχονται τους φετινούς Ολυμπιακούς «μονιασμένοι», όσο ο Μακρόν γευματίζει ως «αδιαφιλονίκητος ηγέτης» με 100 αρχηγούς κρατών στο Λούβρο και το γαλλικό (κι όχι μόνο) κεφάλαιο βάζει «χέρι» στα δεκάδες δισ. εσόδων που αναμένονται!
Ξέφρενο φαγοπότι πάνω από τον Σηκουάνα
Οσο οι «τρύπες» του γαλλικού πολιτικού συστήματος «μπαλώνονται» άρον- άρον, οι βιομηχανίες του αθλητισμού, του τουρισμού, των ακινήτων και των κατασκευών ετοιμάζονται για ένα ξέφρενο… φαγοπότι! Μόνο στο Παρίσι, η φετινή διοργάνωση εκτιμάται πως θα αφήσει κέρδη από 12-14 δισ. δολάρια, την ίδια ώρα που το κόστος υπολογίζεται σε 8 με 10 δισ., εκ των οποίων 2,5 με τέσσερα θα καταβληθούν από το γαλλικό κράτος.
Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών, φυσικά, «ταξιδεύει» προς τις τσέπες των μεγάλων πολυεθνικών. Το γαλλικό κατεστημένο προσπαθεί να υπερ-προβάλλει τα «οφέλη» που θα περάσουν στον λαό… Πράγματι, σίγουρα από τα 2,8 δισ. που αναμένεται να «ακουμπήσουν» οι τουρίστες στη γαλλική πρωτεύουσα κάτι θα «περισσέψει» και για τους μικρούς ιδιοκτήτες εστίασης, ενώ δεν είναι λίγοι οι Παριζιάνοι που αποχωρούν από την πόλη τους προκειμένου να υπενοικιάσουν – ως Airbnb – τις οικίες τους. Παρόλα αυτά, τα «κέρδη» που αναμένονται για τον απλό κόσμο, δεν παύουν να είναι «ψίχουλα» μπροστά στα δισεκατομμύρια που προορίζονται για το κεφάλαιο. Η βιομηχανία του τουρισμού έχει βάλει στο «μάτι» της το Παρίσι, αμέσως μετά την ανάληψη των Αγώνων, και έχει αγοράσει ακίνητα ή επιχειρήσεις-«φιλέτα» πλησίον των χώρων που θα λάβουν χώρα τα αγωνίσματα.
Ανόμοια είναι, επίσης, και τα «οφέλη» του γαλλικού λαού από τις περιβόητες θέσεις εργασίας που ανοίγουν κατά την προετοιμασία και διεξαγωγή της διοργάνωσης. Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τις 180.000 νέες θέσεις, όμως αναπάντητα μένουν τα όσα καταγγέλλονται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν εκείνοι που στήνουν και δουλεύουν στα υπερπολυτελή αθλητικά θέρετρα! Στον απόηχο των διαμαρτυριών για τα όσα διαδραματίστηκαν στις τελευταίες μεγάλες αθλητικής διοργανώσεις (βλ. Κατάρ και Βραζιλία), το Παρίσι είχε υποσχεθεί πως θα αποτελέσει εξαίρεση. Σωματεία, Δήμος και Οργανωτική Επιτροπή είχαν υπογράψει σύμφωνο με βάση το οποίο, όσοι/όσες απασχολούντο σε έργα των Ολυμπιακών θα δούλευαν υπό καθεστώς απόλυτης νομιμότητας. Μάλιστα, η κυβέρνηση προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν στις κατασκευαστικές εργασίες μετανάστες χωρίς χαρτιά, επέτρεψε προ μηνών τη νομιμοποίηση όσων μεταναστών βρίσκονται στη Γαλλία για τρία τουλάχιστον χρόνια και εργάζονται επί 12 συναπτούς μήνες σε κλάδο με ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Και πάλι, όμως, παρά τη ρατσιστική αυτή μεταρρύθμιση, το κατασκευαστικό κεφάλαιο αξιοποίησε –για ακόμη μία φορά– τη μαύρη και κακοπληρωμένη εργασία.
Όπως καταγγέλλεται, χιλιάδες εργαζόμενοι χωρίς χαρτιά και ασφάλιση εργάστηκαν για την κατασκευή ή ανακατασκευή γηπέδων του Παρισιού, συχνά αναγκαζόμενοι να δουλεύουν πολλές ώρες υπερωρίας. Όπως έγινε γνωστό, οι μεγάλοι κολοσσοί που ανέλαβαν τα οικοδομικά έργα, χρησιμοποίησαν υπεργολάβους, οι οποίοι με τη σειρά τους προσέλαβαν εργαζομένους (κυρίως από την Αφρική) προσδίδοντάς τους πλαστά χαρτιά.
Έξω οι άστεγοι και οι φτωχοί, μέσα οι μπάτσοι και το Ισραήλ
Το Παρίσι, σύμβολο της δυτικής Αναγέννησης και πολιτισμού, δεν έχει αστέγους! Τουλάχιστον, δεν πρέπει να έχει όσο υποδέχεται το «θαύμα» των Ολυμπιακών Αγώνων. Εξ’ ου και μια σειρά από αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν βάλει στόχο να «καθαρίσουν» την πρωτεύουσα από αυτούς και να τους μεταφέρουν σε διπλανές πόλεις.
Ομοίως, το Παρίσι δεν έχει δικαιώματα! Και πάλι, τουλάχιστον όσο διαρκούν οι Ολυμπιακοί. Εξ’ ου και 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, από κοινού με 10.000 στρατιώτες, περιπολούν τους δρόμους, ενώ μαχητικά τζετ και drones με λογισμικά παρακολούθησης τεχνητής νοημοσύνης «σκίζουν» τους ουρανούς. Οι Παριζιάνοι δεν μπορούν να μπουν σε ορισμένες περιοχές χωρίς κάρτα με barcode, ενώ συχνά συνωστίζονται σε ουρές εξαιτίας μπαρών ελέγχου.
Έκτακτη συγκυρία; Μπορεί… Το ζήτημα, όμως, που ανοίγεται για ακόμη μία φορά είναι για ποιο λόγο; Γίνονται όλα αυτά, για να τιμήσουμε τον κόπο των αθλητών/τριων που τόσα θυσιάζουν για το ιδεώδες του αθλητισμού; Γίνονται για να γιορτάσουμε την ειρηνική συνύπαρξη και συνεύρεση διαφορετικών λαών;
Όπως δείχνει η πρόσφατη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, δυστυχώς, όχι! Η διοργάνωση αποτελεί επιτομή του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, ειδικά όσον αφορά τα ατομικά αγωνίσματα. Τα σκάνδαλα ντόπινγκ, τα αμύθητα ποσά για διαφημιστικά συμβόλαια και, φυσικά, η πλήρης οικονομική εκμετάλλευση κάθε πτυχής της διοργάνωσης, σφραγίζουν ανεξίτηλα τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ας σημειωθεί ακόμα πως στο Παρίσι 2024 θα συμμετέχει κανονικά η αποστολή του Ισραήλ! Ενώ υποτίθεται πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνδέονται διακηρυκτικά (και υποκριτικά) με την ειρήνευση ή έστω με την ανακωχή, οι απεσταλμένοι του Ισραήλ, που εδώ και μήνες κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στη σφαγή αμάχων θα συμμετέχουν κανονικά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου