Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Μνημείο Αθανάτων: Ο Στρατηγός Δεκαβάλας ξεπέζεψε

Armyvoice News
To Μνημείο Αθανάτων, το μεγαλειώδες έργο παρακαταθήκη του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού: Ο Στρατηγός Δεκαβάλας ξεπέζεψε

Γράφει ο Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους, Ταξιάρχος ε.α. και συγγραφέας
Αν σήμερα το πρωί κάποιος ανίδεος κάνει μια βόλτα στον περίβολο του Υπουργείου Άμυνας, με έκπληξη θα ανακαλύψει την απουσία του περίφημου Μνημείου Αθανάτων, αυτού του μεγαλειώδους έργου που άφησε παρακαταθήκη ο απελθών Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρος.

Όλα εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού ένα έργο που θα τιμούσε κατά τα λεγόμενα του απόστρατου «στρατηλάτη» τους πεσόντες υπέρ πατρίδος στο διηνεκές, έκανε φτερά.

Πριν από 2-3 χρόνια την περίοδο της παντοκρατορίας του απελθόντος, γνωστού και με το προσωνύμιο 519c που του απέδωσαν κακεντρεχείς λόγω της παρακολούθησης του ως στόχου από την ΕΥΠ, κάποια «ανυπόστατα» δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μια αγορά μεζονέτας στου Παπάγου με αμφίβολης προέλευσης χρήματα.

Κάποιοι ακόμα πιο κακόβουλοι έκαναν συνδέσεις με το λόγο της παρακολούθησης του από την ΕΥΠ αλλά και με ένα ποσό δωρεάς για την ανακαίνιση του γραφείου του από τον μακαρίτη ευεργέτη εφοπλιστή Ιάκωβο Τσούνη.

Γνωστά όλα αυτά και ας μην τα επαναλαμβάνουμε μια και ουδέποτε απαντήθηκαν από τα χείλη του Αρχηγού που επέλεξε σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενά του αντί να ξοδέψει τα χρήματα της δωρεάς για το γραφείο του να φτιάξει το Μνημείο Αθανάτων.

Βέβαια και εδώ υπήρχαν αυτοί που επεσήμαναν πως το Μνημείο φτιάχτηκε με αδιαφανείς διαδικασίες, με χρήματα από «κρυφά» κονδύλια, πως ουσιαστικά ποτέ δε μάθαμε πόσο κόστισε όλη αυτή η φιέστα και άλλα ευφάνταστα.

Προσωπικά δε γνωρίζω και δεν υιοθετώ κανένα από τα επιχειρήματα των 2 προηγουμένων παραγράφων αλλά γεγονός είναι πως έχουν γραφτεί και πως έχουν μείνει μεγαλειωδώς αναπάντητα.

Ο Στρατηγός Δεκαβάλας στον κινηματογράφο έμεινε χωρίς ρεύμα να κοιτά το φωτισμένο του Μνημείο φωταγωγημένο. Σε αυτό το παραμύθι, ο Στρατηγός ξεπέζεψε. Άοπλος πια κοιτά το κενό που άφησε το άφαντο Μνημείο του από τη φωταγωγημένη του μεζονέτα στου Παπάγου. Άλλες εποχές άλλα ήθη.

Σημασία για μένα προσωπικά δεν έχει τι έγινε ακριβώς αλλά τι κόστισε. Ποιο είναι τελικά το κόστος στο θεσμό του Α/ΓΕΕΘΑ όλων αυτών των ενεργειών. Ένα κόστος δυσβάσταχτο για την προσωπική μου ηθική που θα κουβαλά για πάντα ο απελθών και θα σημαδεύει την ιστορία του.

Ποιο το κόστος για το θεσμό του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων από τα πρόσφατα δημοσιεύματα πως συναντά το σημερινό Α/ΓΕΕΘΑ και του επιτίθεται; Αν μάλιστα διαβάσει κανείς και τους διαλόγους, το μένος του επιτιθέμενου πρώην στον νυν και την απαράμιλλή «παιδεία» που εξέπεμψε, είναι να απορεί αν αυτοί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν.

Υπάρχει κανένας θεσμός στο ελληνικό κράτος δικαίου που να ελέγξει πόσο κόστισε σε χρήματα το Μνημείο, από που πραγματικά προήλθαν αυτά τα χρήματα και αν τελικά υπήρξε κακοδιαχείριση και σπατάλη κατά το ελάχιστο, για να μην υιοθετήσουμε κανένα βαρύτερο αδίκημα;

Αρκεί απλά η απομάκρυνσή του και η νέα δαπάνη χρημάτων για εκ νέου στολισμούς για να ξεπλύνει τις οσμές που το συνόδεψαν;

Διαβάζω πως η βάση εισαγωγής στη Σχολή Ευελπίδων είναι κοντά στο 12. Πως οι μαθητές των Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών παίρνουν λιγότερα χρήματα από τους αντίστοιχους μαθητές των Αστυνομικών Σχολών, πως πληρώνουν από την τσέπη τους τα χρήματα για να ράψουν τις πρώτες τους στολές.

Ασήμαντα ποσά σε σχέση με τα Μνημεία, τα ονομαστά και τα περίφημα. Αμφιβάλλω αν θα ήταν περήφανος σήμερα ο ευεργέτης που έδωσε τα χρήματά του, αγαπώντας το Στρατό, για την αξιοποίησή τους.

Πιστεύει κανείς πως πρόκειται για ασύνδετα μεταξύ τους θέματα; Πως η απαξίωση του στρατιωτικού επαγγέλματος δεν είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών; Πως οι κατώτεροι Αξιωματικοί οι Υπαξιωματικοί και το προσωπικό γενικότερα είναι τυφλό, μουγγό και κουφό και δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στα Ανώτατα κλιμάκια της Ιεραρχίας;

Αγαπητοί Ανώτατοι δεν διοικείτε πνευματικά αφελείς υφισταμένους ούτε ανθρώπους μειωμένης αντιλήψεως. Το στράτευμα βράζει υπογείως και όλα αυτά τα συζητά παντού δημόσια και ιδιωτικά. Για αυτούς και άλλους πολλούς λόγους παρατηρείται και η μειωμένη ζήτηση για τη Σχολή Ευελπίδων.

Τώρα όσο αφορά τον κ. Φλώρο και το Μνημείο του, θέλεις να λυπηθείς το λιοντάρι που ξεδοντιάστηκε και δε σε αφήνει.

Για το Μνημείο φυσικά μιλάω και το παρομοιάζω με ξεδοντιασμένο λιοντάρι, μην παρεξηγηθούμε κιόλας. Για τα «άλλα» θα χρησιμοποιούσα παρομοιώσεις με άλλα ζώα αλλά άσε καλύτερα.

2 σχόλια:

  1. Τελικα ο καθενας ζει στον δικο του κοσμο ομορφα και ροδινα,λες δεν εχουμε προβληματα και τα λυσαμε και πρεπει να φτιαξουν μνημεια με κοστος το οποιο θα μπορουσε να λυσει πολλα προβληματα σε μοναδες ειδικα σε Νησια.
    Για λογους καριερας δηλωνουν ομορφα και ωραια,διοτι εχουν μαθει να ριχνουν στους απο κατω οταν δεν υπαρχουν ελαστικα-ειδικα εργαλεια για λύσεις προβληματος κινητήρα ( για αυτους που ασχολούνται)- ανταλλακτικα οπως και να γινονται η αλλαγες στα Φρενα και στα 4 και οχι μονο στο 1.
    Τα λεφτα θα ειχανε λύσει κατα 70% τα προβληματα σε κινητικότητα για 290 και 240 και ελαστικα μαζι που δεν ειναι λιγα,αρκει καποιος να ειναι υπευθυνος στα λεφτα που δεν γινεται και πανε σε δωρα καθε χρονο σε εικονες κτλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην 88 Α/Κ ΜΒΠ/ΠΕΠ στη Λήμνο, δεν χρειάζονται ανταλλακτικά αφου απο την σηψη, προσεχως δεν θα υπαρχουν οχήματα.
    Αλλα οπως ειπες φιλε πιο πανω, οι αρμόδιοι διοικηταδες αντι να κανουν χαρτια, τα παρουσιαζουν ολα ροδινα.
    Μεχρι να γινει η στραβή και να τραβουν τα μαλια τους, λογω κινδύνου μπουζους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή