Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Η «καινοτομία» με τα Σώματα Πληροφορικής στο Στρατό Ξηράς και στην Πολεμική Αεροπορία

Militaire News
Η «καινοτομία» με τα Σώματα Πληροφορικής στο Στρατό Ξηράς και στην Πολεμική Αεροπορία
Πρωτοφανείς πρακτικές ακολουθούνται στο ΥΠΕΘΑ τους τελευταίους μήνες, υπό τη νέα ηγεσία που προέκυψε μετά τις εθνικές εκλογές του 2023. Θέλεις το 41% (το οποίο κατακρημνίστηκε εκκωφαντικά στις πρόσφατες ευρωεκλογές), θέλεις το «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν…», που μοιάζει να είναι η αγαπημένη τακτική της νέας πολιτικής ηγεσίας, θέλεις η σιωπή της στρατιωτικής ηγεσίας σε οτιδήποτε διατάσσεται να κάνει και η τυφλή, άνευ ενστάσεων υπακοή; Όλα αυτά, και ίσως και άλλα που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, έχουν οδηγήσει σε πράξεις που αντίκεινται ακόμα και στους νόμους που η ίδια η πολιτική ηγεσία πρόσφατα έχει ψηφίσει. Μικρά γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν έλλειψη οργάνωσης και εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά. Δεν θα αναφερθούμε στο ράβε – ξήλωνε του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους του προηγούμενου ΑΓΕΕΘΑ, που θα αντικατασταθεί σε λίγους μήνες από τη δαπανηρή εγκατάστασή του, από νέο μνημείο του νυν ΥΕΘΑ. Θα επικεντρωθούμε σε κάτι πολύ σοβαρότερο και νομικά μάλλον αβάσιμο.

Πριν από λίγους μήνες, τον Μάιο του 2024, ψηφίστηκε ο ν. 5110/2024 με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις». Στον συγκεκριμένο νόμο προβλέπεται η άμεση κατάργηση των Σωμάτων Πληροφορικής του ΣΞ και της ΠΑ, καθώς και όλων των συναφών ειδικοτήτων και η δημιουργία ενός νέου Κοινού Σώματος υπό το ΓΕΕΘΑ. Διαβάζοντας τον σχετικό νόμο, εύκολα διαπιστώνουμε ότι η ημερομηνία εφαρμογής του είναι η 24/5/2024, δηλαδή η ημερομηνία δημοσίευσης του στο ΦΕΚ. Επίσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα Σώματα Πληροφορικής τόσο του ΣΞ όσο και της ΠΑ καταργούνται την ημερομηνία δημοσίευσης, όπως και οι ειδικότητες οι οποίες αναγράφονται σε αυτόν. Αυτό δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση, καθώς στις μεταβατικές διατάξεις δεν υπάρχει καμία διαφορετική πρόνοια. Εύκολα λοιπόν συμπεραίνει κάποιος ότι σήμερα, τόσο στις τάξεις του ΣΞ όσο και σε αυτές της ΠΑ, δεν υπηρετεί κανένα στέλεχος με κάποια από τις καταργημένες ειδικότητες, όπως και ότι τα δύο παλαιά Σώματα πλέον δεν υφίστανται, ακολουθώντας το πρόσταγμα του γράμματος του νόμου.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική από αυτό που ο νόμος περιγράφει, καθώς μετά από δύο μήνες, τα δύο Σώματα Πληροφορικής ζουν και βασιλεύουν. Το προσωπικό το οποίο υπηρετεί με τις συγκεκριμένες ειδικότητες, τόσο στον ΣΞ όσο και στην ΠΑ, εξακολουθεί και έχει τις ίδιες, καταργημένες βάσει νόμου ειδικότητες, και το νέο Κοινό Σώμα, όπως και όλα όσα ο νόμος περιγράφει, παραμένουν ιδέες στο μυαλό του Υπουργού και του νομοθέτη. Ως εδώ, ας δεχτούμε ότι αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν τόσο άμεσα, αν και όταν έχεις ένα νομοσχέδιο τόσους μήνες σε επεξεργασία, κατά δήλωση του ίδιου του ΥΕΘΑ στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, θα έπρεπε να έχεις έτοιμα όλα τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την εφαρμογή του νόμου την ίδια ημέρα δημοσίευσής του, αφού αυτή είναι η πρόβλεψή σου.
Πέραν όσων παραπάνω αναφέραμε και σίγουρα θα βρουν εκατοντάδες δικαιολογίες οι επιτελείς του ΥΠΕΘΑ και των επιτελείων για να μας πείσουν ότι όλα γίνονται σύννομα, υπάρχει μία αδιαμφισβήτητη παρανομία. Με άρθρο μας στις 24 Μαΐου 2024 με τίτλο «Πανελλαδικές Εξετάσεις και οδηγός προς υποψηφίους των Σχολών Υπαξιωματικών μετά από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ», είχαμε θέσει ένα βασικό ερώτημα: με ποιόν τρόπο ο Αρχηγός ΓΕΑ θα ονομάσει Μόνιμους Λοχίες τους μαθητές της ΣΜΥΑ με ειδικότητα πληροφορικής και θα τους αποδώσει στο Κοινό Σώμα, όταν βάσει του Π.Δ. 45/2017 – ΦΕΚ Α 70/19.05.2017 (Οργανισμός Λειτουργίας ΣΜΥΑ) δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Μάλλον οι επιτελείς τόσο του ΓΕΑ όσο και του ΥΠΕΘΑ είναι τακτικοί αναγνώστες μας. Η λύση όμως που εμπνεύστηκαν τους οδήγησε σε σοβαρότατη παρατυπία, που πραγματικά χρήζει απάντησης από τους αρμόδιους. Στις 4 Ιουλίου 2024 έγινε η τελετή ορκωμοσίας της 5ης Σειράς ΣΜΥΑ, με ένα πρωτοφανές παράδοξο! Ορκίστηκαν Σμηνίες στους οποίους αποδόθηκε η ειδικότητα Έρευνας Πληροφορικής, εντασσόμενοι στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης. Φυσικά, η προαγωγή των μαθητών στον βαθμό του Σμηνία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησής τους είναι νόμιμη. Η απόδοση όμως καταργούμενης ειδικότητας αποτελεί πρωτοτυπία άνευ προηγουμένου στις ΕΔ. Με μία απλή ανάγνωση του ν. 51102/2024 στις καταργούμενες διατάξεις αναγράφεται επακριβώς: «ιβ) η υπό στοιχεία Φ.900/ΑΔ.677373/Σ.132/11.4.2012 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (Β’ 1264), περί Συγκρότησης νέας ειδικότητας Πληροφορικής Υπαξιωματικών Ανθυπασπιστών της Πολεμικής Αεροπορίας». Συνεπώς, στους νέους Σμηνίες αποδόθηκε μία ειδικότητα η οποία έχει καταργηθεί τόσο για Αξιωματικούς όσο και για Υπαξιωματικούς.

Εν κατακλείδι, κύριε Υπουργέ, κύριοι Αρχηγοί, με το τελευταίο σας νομοσχέδιο πραγματικά μας ταράξατε στην ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου