Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Νεκρά παιδιά και βολές στο ψαχνό: Ο «πιο ηθικός στρατός του κόσμου»

του Ανδρέα Κοσιάρη
Nεκρά παιδιά με «τέλειες» βολές από ελεύθερους σκοπευτές, στρατιώτες που πυροβολούν στο ψαχνό επειδή βαριούνται και μπουλντόζες που θάβουν πτώματα σε αποσύνθεση — αυτός είναι ο «πιο ηθικός στρατός του κόσμου» όπως περιγράφεται από μαρτυρίες γιατρών και αυτοπτών μαρτύρων στη Γάζα, αλλά και από τους ίδιους τους ισραηλινούς στρατιώτες.
«Απόλυτη ελευθερία»

«Υπήρχε απόλυτη ελευθερία δράσης. Αν υπάρχει [έστω] μια αίσθηση απειλής, δεν υπάρχει ανάγκη για εξηγήσεις — απλά πυροβολείς. Επιτρέπεται να πυροβολήσεις στο κέντρο της μάζας τους [το σώμα], όχι στον αέρα. Επιτρέπεται να πυροβολήσεις οποιονδήποτε, ένα νεαρό κορίτσι, μια γριά γυναίκα». Τα λόγια ανήκουν στον Μπ., Ισραηλινό στρατιώτη που υπηρέτησε στη Γάζα και κατέθεσε τη μαρτυρία του στα ανεξάρτητα συνεργαζόμενα μέσα +972 Magazine και Last Call.

Η μαρτυρία του, όπως και άλλων πέντε στρατιωτών των IDF που δέχτηκαν να μιλήσουν, φανερώνει ουσιαστικά ένα στράτευμα χωρίς κανόνες εμπλοκής. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να ισχύει. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, αφενός ο ισραηλινός στρατός αρνείται από τη δεκαετία του 1980 κι έπειτα να δημοσιοποιήσει τους κανόνες ελεύθερου πυρός και αφετέρου ο Ισραηλινός πολιτικός κοινωνιολόγος Γιαγκίλ Λεβί ισχυρίζεται πως από τη Δεύτερη Ιντιφάντα κι έπειτα [δηλαδή χονδρικά από το 2000] «ο στρατός δεν έχει δώσει στους στρατιώτες γραπτούς κανόνες εμπλοκής».

Τα λόγια των στρατιωτών περιγράφουν ένα στράτευμα που επιτρέπει στα στελέχη του να πράττουν ό,τι επιθυμούν. Οι στρατιώτες συχνά απλά πυροβολούν άσκοπα σε τοίχους, στο έδαφος ή στο νερό της Μεσογείου. «Αναφέρονται ως “κανονικά πυρά”, το οποίο είναι μια κωδική ονομασία για το “βαριέμαι, οπότε πυροβολώ”», λέει ένας στρατιώτης — «όποιος θέλει να πυροβολήσει, όποιος κι αν είναι ο λόγος, πυροβολεί», λέει ένας άλλος. Στοιχεία αυτής της έλλειψης κανόνων μπορεί να δει κανείς από τα δεκάδες βίντεο που ανεβάζουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου καταστρέφουν ή ποζάρουν με υπάρχοντα Παλαιστινίων και πυρπολούν ή ανατινάζουν κτίρια χωρίς εμφανή σκοπό πέρα από την καταστροφή

«Αν δούμε κάποιον να μας κοιτάζει, είναι ύποπτος. Η αντίληψη [του στρατού] είναι πως κάθε επαφή [με τον πληθυσμό] διακινδυνεύει τις δυνάμεις, και πρέπει να δημιουργηθεί μία κατάσταση όπου απαγορεύεται να προσεγγιστούν [οι στρατιώτες] υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. [Οι Παλαιστίνιοι] έμαθαν πως όταν μπαίνουμε, τρέχουν», εξηγεί ο Μπ. για τις τακτικές που εφαρμόζει ο ισραηλινός στρατός.

Αυτού του είδους οι τακτικές, βέβαια, το να αδειάζεις πυρά χωρίς αιτία ή χωρίς έναν σαφή στόχο ή απλά και τρομοκρατία και κάλυψη εφόδου, είναι λογικό να διακινδυνεύουν περισσότερο τις ζωές των ίδιων των στρατιωτών. Ο κίνδυνος φίλιων πυρών είναι μεγάλος και, σύμφωνα με έναν από τους στρατιώτες, είναι «πιο επικίνδυνα από τη Χαμάς».

Ο ισραηλινός στρατός δημιουργεί «νεκρές ζώνες» στη Γάζα, όπως καταγράφεται από μαρτυρίες Παλαιστινίων και επιβεβαιώνεται από τους στρατιώτες στο ρεπορτάζ. Όποιος Παλαιστίνιος εισέρχεται σε αυτές τις ζώνες εκτελείται αμέσως — «όποιος περνούσε στην πράσινη περιοχή γινόταν εν δυνάμει στόχος. Αν περάσουν την κόκκινη γραμμή, το αναφέρεις στον ασύρματο και δεν χρειάζεται να περιμένεις άδεια, μπορείς να πυροβολήσεις», ανάφερε ένας στρατιώτης. Τέτοιου είδους εκτελέσεις έχουν καταγραφεί σε βίντεο, με άμαχους που απλά περπατούσαν ή που επιθυμούσαν να προσεγγίσουν συγγενείς τους, να εκτελούνται άμεσα.

Ένας άλλος περιγράφει πώς ο ισραηλινός στρατός αφήνει τους δρόμους της Γάζας γεμάτους πτώματα — «κατά καιρούς βλέπεις σκύλους να κυκλοφορούν [κρατώντας] μέλη σώματος σε αποσύνθεση. Υπάρχει μια φρικτή μυρωδιά θανάτου», λέει ο στρατιώτης. Ο ίδιος εξηγεί πως, όταν πρόκειται να επισκεφτούν την ίδια περιοχή ανθρωπιστικές οργανώσεις, πάντα σε συνεννόηση και έπειτα από άδεια του ισραηλινού στρατού, «μια D-9 [μπουλντόζα Caterpillar] κατεβαίνει, με ένα τανκ, και καθαρίζει την περιοχή από τα πτώματα, τα θάβει κάτω από τα χαλάσματα, και τα αναποδογυρίζει έτσι ώστε να μην το δουν οι αυτοκινητοπομπές – [έτσι ώστε] να μην βγουν εικόνες ανθρώπων σε προχωρημένα στάδια αποσύνθεσης».

«Είδα πολλούς [Παλαιστίνιους] αμάχους — οικογένειες, γυναίκες, παιδιά», συνέχισε ο ίδος στρατιώτης. «Οι νεκροί είναι περισσότεροι από όσους αναφέρονται. Ήμασταν σε μια μικρή περιοχή. Κάθε μέρα, τουλάχιστον ένας ή δύο [πολίτες] σκοτώνονται [επειδή] περπατούσαν σε μια απαγορευμένη περιοχή. Δεν ξέρω ποιος είναι τρομοκράτης και ποιος όχι, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν έφεραν όπλα».

Οι (ανύπαρκτοι) κανόνες εμπλοκής, δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο των κατά τόπους διοικητών μονάδων του ισραηλινού στρατού, ή ακόμα και απλά ευθύνη των υψηλόβαθμων αξιωματικών του. Οι τακτικές που εφαρμόζει ο ισραηλινός στρατός είναι πολιτική όσο και στρατιωτική απόφαση — και οι εντολές για αδιάκριτες εκτελέσεις ήρθαν από πολύ, πολύ ψηλά.

«Έχω αφαιρέσει όλους τους περιορισμούς», είχε πει στους στρατιώτες ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, στις 10 Οκτωβρίου 2023, σε μια ξεκάθαρη αναφορά πως έχουν το ελεύθερο να κάνουν ό,τι επιθυμούν. Τα λόγια του Γκαλάντ εκείνη την ημέρα βρίσκονται στον φάκελο που κατέθεσε η Νότιος Αφρική ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.

Τέτοιες ρήσεις από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους στοιχειοθετούν την «πρόθεση» για διάπραξη γενοκτονίας, ένα από τα πιο δύσκολα στοιχειοθετήσιμα σημεία της κατηγορίας. Αλλά σαν τι άλλο θα μπορούσε να εκληφθεί η «αφαίρεση όλων των περιορισμών» από το στράτευμα; Ή η διαβόητη ρήση του Νετανιάχου προς τους Ισραηλινούς «να μην ξεχάσετε τι σας έκανε ο Αμαλέκ», μία ξεκάθαρη βιβλική αναφορά — όπου στη Βίβλο ο προφήτης Σαμουήλ λέει στον βασιλιά Σαούλ να αφανίσει τους Αμαλεκίτες, να σκοτώσει «άνδρες και γυναίκες, παιδιά και βρέφη, γελάδια και πρόβατα, καμήλες και γαϊδούρια».

Οι μαρτυρίες προσφέρουν επίρρωση αυτού που πολλοί φοβούνται εδώ και αρκετούς μήνες: ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις καταγραφές του τοπικού υπουργείου Υγείας. Το τελευταίο, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορεί να υπολογίσει πόσοι νεκροί βρίσκονται θαμμένοι κάτω από συντρίμμια ή συντεθλιμμένοι μέσα σε αυτά από τις ισραηλινές μπουλντόζες. Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet υπολόγιζε, στο συντηρητικό άκρο της εκτίμησής της, πως 186.000 νεκροί «θα μπορούσαν να αποδοθούν στην τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα».

Και αν αυτές οι μαρτυρίες αποκαλύπτουν την έλλειψη κανόνων από την οποία διαπνέεται ο «πιο ηθικός στρατός του κόσμου», κάποιες άλλες αποκαλύπτουν το τίμημα αυτής της έλλειψης.
«Νήπια με τέλειες βολές στην καρδιά»

Ένας Αμερικανός γιατρός, που βρέθηκε στη Γάζα στα τέλη Απριλίου και τις αρχές Μαΐου, κατέθεσε τη μαρτυρία του σε συνέντευξη που προβλήθηκε την περασμένη Κυριακή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο δρ. Μαρκ Περλμάτερ, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κολλεγίου Χειρούργων, ανάφερε στη συνέντευξη πως όσα είδε στη Γάζα ήταν χειρότερα από όλες τις ζώνες καταστροφής στις οποίες έχει υπηρετήσει συγκεντρωτικά. «Σαράντα αποστολές, 30 χρόνια, Ground Zero, σεισμοί. Όλα αυτά μαζί δεν ισοδυναμούν με το επίπεδο της σφαγής που είδα εναντίον αμάχων μόνο την πρώτη μου εβδομάδα στη Γάζα», είπε.

Οι τραυματίες και νεκροί άμαχοι που είδε ήταν «[σ]χεδόν αποκλειστικά παιδιά. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Έχω δει περισσότερα αποτεφρωμένα παιδιά από όσα έχω δει ποτέ σε όλη μου τη ζωή συνολικά. Έχω δει περισσότερα κομματιασμένα παιδιά μόνο την πρώτη εβδομάδα». Και εξηγώντας τι εννοεί με τη λέξη «κομματιασμένα»: «Λείπουν μέλη σώματος, συνθλίβονται από κτίρια στη μεγαλύτερη πλειοψηφία, ή από εκρήξεις βομβών, η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη πλειοψηφία. Έχουμε βγάλει θραύσματα μεγέθους όσο ο αντίχειράς μου από οκτάχρονα παιδιά».

Μία άλλη μεγάλη κατηγορία θυμάτων, σύμφωνα με τον δρ. Περλμάτερ, είναι τα παιδιά με τραύματα από βολές ελεύθερων σκοπευτών. Σύμφωνα με τον γιατρό, οι βολές αυτές δεν είναι τυχαίες ή λάθη — πρόκειται για εσκεμμένες εκτελέσεις παιδιών με βολές στην καρδιά ή/και στο κεφάλι.

«Είχα παιδιά που πυροβολήθηκαν δύο φορές. Έχω δύο παιδιά, των οποίων έχω φωτογραφίες, που πυροβολήθηκαν τόσο τέλεια στο στήθος που δεν μπορούσα να βάλω το στηθοσκόπιό μου πάνω από την καρδιά τους με μεγαλύτερη ακρίβεια και κατευθείαν στην πλευρά του κεφαλιού στο ίδιο παιδί», είπε στη συνέντευξή του και συμπλήρωσε: «Κανένα νήπιο δεν πυροβολείται δύο φορές κατά λάθος από “τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές του κόσμου”. Και είναι βολές στο κέντρο του στόχου».
Καμία άγνοια

Η συνέντευξη αυτή προβλήθηκε σε πρωινή εκπομπή σε ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ. Έχουμε περάσει προ πολλού το σημείο όπου η κοινή γνώμη της Δύσης μπορούσε να προσποιείται άγνοια για τα ισραηλινά εγκλήματα — παρ’όλα αυτά συνεχίζει να το κάνει, όπως συνεχίζουν να το κάνουν και οι επίσημες φωνές των Δυτικών κρατών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεκριμένα, υποδέχονται από σήμερα τον ίδιο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έναν εγκληματία που αναμένει την έκδοση εντάλματος εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο — και αρχηγό ενός κράτους που, με τη βούλα πλέον του Διεθνούς Δικαστηρίου, εγκληματεί επί δεκαετίες ως κατοχική δύναμη εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Ο εγκληματίας αυτός θα χειροκροτηθεί εν χορώ από το αμερικανικό Κογκρέσο, με μόνο ελάχιστους από τους βουλευτές των Δημοκρατικών να απέχουν διαμαρτυρόμενοι (ελαφρώς). Η ίδια η πιθανότερη επόμενη υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, Κάμαλα Χάρις, δεν θα παραστεί στην ομιλία — κι αν νομίζατε πως αυτό είναι ένδειξη «δυσαρέσκειας» με τον Νετανιάχου, θα απογοητευτείτε να μάθετε πως θα τον συναντήσει κατ’ιδίαν την επόμενη ημέρα.

Αλλά αν η πολιτική ελίτ της Δύσης είναι ικανοποιημένη με το να κλείνει τα μάτια σε εκτελεσμένα παιδιά, οι πολίτες της δεν θα έπρεπε να είναι. Δεν θα έπρεπε να κλείνουν τα μάτια όταν οι εικόνες αυτές βρίσκονται χύμα μπροστά τους — κι αν δεν αντέχουν να τις δουν, θα έπρεπε επίσης να μην αντέχουν το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις τους διευκολύνουν, χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν αυτές ακριβώς τις εικόνες.
infowar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου