Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

«Τοξικές» μονάδες σε όλη τη χώρα

Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»
▸Συνεχείς καταγγελίες φαντάρων για τις συνθήκες και τη συνεχή εργασιακή εκμετάλλευση

Την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω συγκεκριμένων καταγγελιών, προβάλαμε την άθλια καθημερινότητα που βιώνουν οι φαντάροι σε Έβρο και Λήμνο. Ίδια «μηνύματα» έρχονται και από άλλες περιοχές, με τους συναδέλφους να «καυτηριάζουν» τα παράλογα της θητείας, με επιστολές προς την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων.

Στο 6ο ΕΤΕΘ Ρόδου λιώνουν τους φαντάρους στην απλήρωτη εργασία για πανάκριβα μνημεία, τους έχουν σε άθλιες συνθήκες, ενώ οι στρατηγοί μένουν σε πεντάστερα ξενοδοχεία! Συνάδελφοι αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Καταδρομείς και πράσινα άλογα! Κτήρια χωρίς κλιματιστικά. Οι στρατιώτες όλη την ημέρα στον ήλιο. Δούλοι να καθαρίζουν και να ρίχνουν μπετά για το μνημόσυνο και τα αποκαλυπτήρια προτομής (15.000 ευρώ)! Στρατιώτες και στελέχη να τα κυνηγάνε να φοράνε ακόμα και τον μπερέ τους όλη την ημέρα παντού για να δείξουν πρόσωπο λοκατζή! Ακόμα και βαμμένοι με φούμο είναι οι στρατιώτες. Έλεος πια! Όταν όμως κάνουν τις καναδέζες και τα στάγερ μεταφορικές (ποινικό παράπτωμα) εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα, εκεί ξεχνάνε ότι είναι λοκατζήδες! Φτάνει πια. Δεν πάει άλλο!».

Στο 98 ΤΥΕΘ Στρατόπεδο Κυριαζή Μυτιλήνης, οι ασθενείς φαντάροι είναι πεταμένοι σε άθλιες συνθήκες. Όπως καταγγέλλουν: «Ο θάλαμος ασθενών είναι εντελώς ακατάλληλος και παραβιάζει κάθε κανόνα υγιεινής σε νοσοκομειακό χώρο. Τα κρεβάτια έχουν άπλυτες κουβέρτες και σεντόνια. Ο χώρος είναι ασκούπιστος και ασφουγγάριστος. Το μπάνιο είναι μη απολυμασμένο. Ξεχνούν να φέρουν φαγητό στους ασθενείς, παρόλο που η παρακολούθηση τους γίνεται τακτικά και όπως πρέπει».

Τέλος, στο ΔΑΝ Μεγίστης 184 ΛΜΕΘ, αξιωματικός τραμπουκίζει χυδαία τους φαντάρους και τους απειλεί ότι θα κόψει τις άδειες. «Οι υπηρεσίες συνεχόμενες και σχεδόν χωρίς κανένα εξοδούχο, ενώ άλλοι λόχοι έχουν πολλούς περισσότερους. Θέλουμε να κλείσουμε εισιτήρια γιατί είμαστε στο Καστελόριζο και δεν μπορούμε, αφού μας το λένε τελευταία στιγμή, διότι δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες αντί να μειώνονται συνεχώς αυξάνονται. Η συμπεριφορά είναι άθλια και υποτιμητική και κάποιοι ζήτησαν αναβολή ήδη γιατί δεν μπορούν άλλο», περιγράφουν φαντάροι.

Τι απαντάει το ΓΕΣ για τις καταγγελίες; Έχουμε στα χέρια μας αντίστοιχες επιστολές φαντάρων από όλη τη χώρα. Όμως δεν περιμένουμε κάτι από το υπουργείο και την ιεραρχία. Καλούμε τους συνφάνταρους να βγουν παραπονούμενοι. Να ζητήσουν ακρόαση από διοικητή και ταξίαρχο. Να στείλουν και άλλες επιστολές καταγγελίας. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί, με το Δίκτυο «Σπάρτακος» ενάντια στην εργασιακή και οικονομική εκμετάλλευση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Απαιτούμε να μειωθεί η στρατιωτική θητεία στους έξι μήνες και να αυξηθεί ο μισθός των φαντάρων. Η πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του φαντάρου-πολίτη με στολή είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αντιπολεμικό κίνημα για το μπλοκάρισμα της μηχανής του πολέμου και των πολεμικών εξοπλισμών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (06.07.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου