Τι έχουν να μας πουν όλοι αυτοί οι "δημοσιογράφοι" καθώς Απορρίπτονται οριστικά τα αμερικανικά ΤΟΜΑ λόγω υψηλού κόστους
*Του Κώστα Σαρικά
«Ταφόπλακα» στην απόκτηση των αμερικανικών μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ Bradley M2A2 βάζει το Στρατιωτικό Επιτελείο έπειτα από ενδελεχή αποτίμηση τόσο της κατάστασης στην οποία προσφέρονται όσο κυρίως του κόστους επαναφοράς τους σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση, με βάση τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει ο Στρατός Ξηράς.
ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, ότι είναι οικονομοτεχνικά ασύμφορο να προχωρήσει στη μεταφορά των ΤΟΜΑ στην Ελλάδα προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης με ταυτόχρονη αγορά των απαραίτητων ανταλλακτικών και οπλικών/ηλεκτρονικών συστημάτων, ώστε τα Bradley να «αναγεννηθούν» και να ενταχθούν στο οπλοστάσιο του Στρατού Ξηράς.
Η απορριπτική απόφαση αφορά τόσο τα 62 TOMA τα οποία παραχωρούνται δωρεάν από τις ΗΠΑ στην κατάσταση που βρίσκονται («as is where is») μέσω του προγράμματος EDA (Excess Defense Articles), όσο και για τα επιπλέον υπό πώληση 102 Bradley που επιθεώρησαν οι Αξιωματικοί του ΓΕΣ στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας BAE Systems Land & Armaments.
Kαι τα 164 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης, όπως διαπιστώθηκε από τον εξονυχιστικό έλεγχο που έκαναν τα εξειδικευμένα Στελέχη του ΓΕΣ στις αρχές Ιουνίου, είναι βαριά «πληγωμένα», καθώς μηχανολογικά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του μεγάλου χρόνου παροπλισμού τους, ενώ στερούνται και βασικά ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα. Αρκετά μάλιστα από αυτά έχουν «κανιβαλιστεί» με αποτέλεσμα να απαιτείται εκτεταμένη αποκατάσταση υλικών αλλά και επαναφορά συστημάτων σε λειτουργική κατάσταση.
Σε μεγάλο αριθμό από τα προσφερόμενα ΤΟΜΑ το κόστος πλήρους αποκατάστασης είναι απαγορευτικό, ενώ και ο χρόνος εργασιών μέχρι να επανέλθουν σε επιχειρησιακή κατάσταση κρίνεται ως ιδιαίτερα μεγάλος. Απαιτείται σημαντικός αριθμός εκπαιδευμένων τεχνικών, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός ώστε να στηθεί μια ολοκληρωμένη «γραμμή παραγωγής» με δεδομένο ότι πρόκειται για άγνωστο στον Στρατό Ξηράς οπλικό σύστημα. Πόσο μάλλον όταν στόχος του ΓΕΣ ήταν η μετατροπή των Bradley σε διαμόρφωση M2A3 με εκσυγχρονισμένα συστήματα σε σχέση με την έκδοση M2A2 στην οποία παραχωρούνται-πωλούνται τα μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Στρατιωτικό Επιτελείο προτίθεται να επανέλθει στο ζήτημα απόκτησης μεταχειρισμένων Bradley με νέα πρόταση προς τους Αμερικανούς είτε για δωρεάν παραχώρηση είτε για πώληση σε συμφέρουσα τιμή ΤΟΜΑ, τα οποία προτίθεται να αποσύρουν το επόμενο διάστημα οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.
Ωστόσο όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και με δεδομένο ότι αρκετές χώρες κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ζητήσει από τους Αμερικανούς ΤΟΜΑ Bradley, το ενδεχόμενο παραχώρησης τους στην Ελλάδα ή ακόμα και πώλησης τους συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες. Με τα νέα δεδομένα το Στρατιωτικό Επιτελείο αναμένεται να επανεξετάσει το ζήτημα απόκτησης ΤΟΜΑ επαναφέροντας όλες τις δυνατότητες, μεταξύ των οποίων εκσυγχρονισμού αριθμού Μ-113 καθώς ήδη έχει στα χέρια του σειρά προτάσεων.
Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, στόχος του Στρατιωτικού Επιτελείου ήταν τα Bradley να μετατραπούν στα κύρια Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης, τα οποία θα εξοπλίσουν το σύνολο των Τεθωρακισμένων αλλά και Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών σε ολόκληρη τη Θράκη, περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, καθώς o νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ προβλέπει τον σχηματισμό Τακτικών Συγκροτημάτων, τόσο στις Τεθωρακισμένες όσο και στις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες.
Τα Τακτικά Συγκροτήματα θα παρέχουν τη δυνατότητα αυτόνομης επιχειρησιακής δράσης και θα αποτελούνται αντίστοιχα από δύο Ίλες αρμάτων μάχης και ένα Λόχο Μηχανοκίνητου Πεζικού στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και από μία Ίλη αρμάτων μάχης και δύο Μηχανοκίνητους Λόχους στις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες.
θα τα στείλουν στις μονάδες και από εκεί θα τους πούμε να τα φτιάξουν τα γνωστά κόλπα αλλά όπως επίσης και την επισκευή την παραμικρή βλάβη.Εδω δεν μπορούν να φτιάξουν τα 290 ,240 και steyer πόσο μάλλον αυτά να γίνουν επισκευές που θα έρθουν.
ΑπάντησηΔιαγραφή