Έστειλε βίντεο στα οποία εικονίζονται πτώματα μελών των ενόπλων δυνάμεων και συμμάχων τους. Σε κάποια άλλα βίντεο, διακρίνονται λευκοί ανάμεσα στους αιχμαλώτους. Ο στρατός του Μάλι «υποχώρησε», είπε τοπικός αιρετός, κάνοντας λόγο για 17 νεκρούς, που όπως τόνισε είναι ακόμη προσωρινός απολογισμός. «Οι άνθρωποι του ΔΣΠ είναι ακόμα στην Τενζαουατέν. Ο στρατός και η Βάγκνερ όχι πλέον», επέμεινε, προσθέτοντας πως έγιναν μάχες νοτιότερα, στην Αμπεϊμπαρά.
Άλλοτε εργαζόμενος στην αποστολή του ΟΗΕ στην Κιντάλ ανέφερε πως «τουλάχιστον δεκαπέντε μαχητές της Βάγκνερ σκοτώθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν έπειτα από τρεις ημέρες μαχών». «Οι αντάρτες του ΔΣΠ πήραν πλεονέκτημα» στην Τενζαουατέν και «ενισχύσεις των ΕΔΜα έφυγαν από την Κιντάλ για την περιοχή των συνόρων με την Αλγερία», ενώ «είδαμε επίσης αεροσκάφη», πρόσθεσε.
Στέλεχος του αυτονομιστικού κινήματος, ο Μούσα Αγκ Ινζομά, μίλησε για «δεκάδες» μέλη της Βάγκνερ και των ΕΔΜα που «σκοτώθηκαν κι αιχμαλωτίστηκαν». Ο στρατός του Μάλι ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως βρίσκονται σε εξέλιξη «μάχες εναντίον της συμμαχίας τρομοκρατών», ότι η περιοχή όπου διεξάγονται «παρακολουθείται στενά» και «πέντε στόχοι αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς» με αεροπορικά μέσα.
Προσοχή – σκληρές εικόνες
Ο στρατός ανακοίνωσε το βράδυ προχθές Παρασκευή πως ελικόπτερο έκανε «κατεπείγουσα προσγείωση» διότι αντιμετώπισε «δυσκολίες», χωρίς να υπάρξουν θύματα, κατ’ αυτόν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΣΠ, αυτονομιστές «έπληξαν ελικόπτερο», το οποίο συνετρίβη.
Οι ένοπλες αυτονομιστές οργανώσεις απώλεσαν τον έλεγχο κοινοτήτων στο βόρειο τμήμα του Μάλι αφού εξαπολύθηκε ευρείας κλίμακας επίθεση του στρατού από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, που κορυφώθηκε με την κατάληψη της πόλης Κιντάλ, προπυργίου του αυτονομιστικού κινήματος και μείζονος διακυβεύματος για το κεντρικό κράτος.
Το Μάλι είναι εξάλλου αντιμέτωπο από το 2012 με τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ή στην Αλ Κάιντα, με συγκρούσεις μεταξύ φυλών και τη δράση συμμοριών. Το στρατιωτικό καθεστώς υπό τον συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά αποφάσισε μετά το 2022 να προχωρήσει σε ρήξη με τη Γαλλία και τους ευρωπαίους εταίρους της, στρεφόμενο στη Ρωσία για στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters
onalert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου