Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

ΕΑΣ: Πρόταση της ONEX, η διάψευση του “συνεταίρου” και το ξεπούλημα

ΕΑΣ: Πρόταση της ONEX, η διάψευση του “εταίρου” και το ξεπούλημα – Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με την υποβολή πρότασης από την ONEX του Πάνου Ξενοκώστα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), επί της οποίας μπορούν πλέον να γίνουν ορ9σμένες ουσιώδεις παρατηρήσεις.

Γράφει ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Ταυτόχρονα όμως δημιουργούνται πολλά ερωτήματα καθώς εντός 24 ωρών από τη δημοσιοποίηση της πρότασης, η αμερικανική εταιρία Global Ordnance, που στην πρόταση αναφέρεται ότι για τον σκοπό αυτό έχει υπογράψει στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με την ONEX, προχώρησε σε ηχηρή διάψευση της συμμετοχής της.
Η πρόταση της ONEX
Σύμφωνα με πληροφορίες του DP το έγγραφο που περιγράφει την πρόταση της ONEX φέρει ημερομηνία 26 Ιουνίου 2024 και τίτλο «Επενδυτικό Πλάνο Δομικής Ανάταξης της Εγχώριας Βιομηχανίας Πυρομαχικών». Το έγγραφο απεστάλη προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΑΣ με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Δένδια, Υγείας Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, Ανάπτυξης Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, Επικρατείας Χρήστο – Γεώργιο Σκέρτσο, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Αθανάσιο Ντόκο, τον Ακόλουθο Άμυνας της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΑΣ.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, η πρόταση υποβάλλεται από τον Όμιλο ONEX Shipyards & Technologies που «αποτελεί διεθνοποιημένο επιχειρηματικό και επενδυτικό όμιλο με έδρα στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη) και ισχυρή παρουσία, μεταξύ άλλων χωρών, και στην Ελλάδα». Στο έγγραφο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι τον Οκτώβριο του 2021 η ONEX υπέγραψε με τα ΕΑΣ «μνημόνιο συνεργασίας (MOU) για την υποβολή προσφορών» και γίνεται επίσης μνεία στη «βιομηχανική συνεργασία» της ONEX με τα ΕΑΣ τα τελευταία 17 χρόνια, για την παροχή βιομηχανικού προσωπικού (σ.σ. δηλαδή τη μίσθωση εργαζομένων) και την υποστήριξη – λειτουργία της γραμμής παραγωγής.

Με το έγγραφο της η ONEX γνωστοποιεί στους αποδέκτες ότι έχει προχωρήσει σε Στρατηγική Συμφωνία Συνεργασίας με την αμερικανική εταιρία Global Ordnance (GO), που όπως είχε αποκαλύψει το DP, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε καταθέσει επιχειρηματικό σχέδιο για τα ΕΑΣ.
Η πρόταση της ONEX για τα ΕΑΣ περιλαμβάνει δύο φάσεις

Η πρώτη φάση (Φάση 1) που μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΑΣ, υπόσχεται, μεταξύ άλλων, επενδύσεις 250 έως 350 εκατ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα πέντε έως επτά ετών, την ανάληψη της απορρύπανσης του Συγκροτήματος Εργοστασίων Λαυρίου εκτιμώμενου κόστους 48 εκατ. ευρώ, την εντός 12 μηνών απαλλαγή του Ελληνικού Δημοσίου από την καταβολή μισθών, εξόδων και δαπανών για το Συγκρότημα Εργοστασίων Λαυρίου καθώς η ONEX αναλαμβάνει το σύνολο των ανωτέρω υποχρεώσεων και δεν θέτει ως προαπαιτούμενο ή αντιστάθμισμα την ανάθεση έργου για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η δεύτερη και τελική φάση (Φάση 2) που θα υλοποιηθεί εντός 12 μηνών από την έναρξη της Φάσης 1 προβλέπει τη συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου και ONEX για τη νομική οδό (σύμφωνα με το Εθνικό Πτωχευτικό Δίκαιο και την Ειδική Νομοθεσία) για τη υλοποίηση «Σχεδίου Εξυγίανσης».
Η ηχηρή διάψευση της Global Ordnance

Εντός 24 ωρών από τη δημοσιοποίηση της πρότασης της ONEX κατέφθασε επιστολή της Global Ordnance προς την κυβέρνηση, με ημερομηνία 3 Ιουλίου 2024, και η οποία υπογράφεται από τον Marc Morales, τον πρόεδρο της αμερικανικής εταιρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή αναφέρει ότι το άρθρο (που δημοσιοποίησε την πρόταση της ONEX) και τα σχόλια που περιέχονται σε αυτό προκάλεσαν έκπληξη στη Global και «αποτελούν κατάφωρη παραποίηση των γεγονότων».

«Σε συνέχεια αυτής της επιστολής, η Global Ordnance θέλει να είναι πολύ σαφής:
>Πρώτον, η Global Ordnance δεν έχει συμφωνία με την Onex και έχουν ενεργήσει ανεξάρτητα.
>Δεύτερον, η Global Ordnance δεν γνώριζε ότι υποβάλλονται προτάσεις για την απόκτηση του Λαυρίου.
>Τρίτον, η Global Ordnance σέβεται την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει τις συζητήσεις με την MSM για την κοινοπραξία με την HDS.
>Τέλος, η Global Ordnance είναι εμπορικός εταίρος της MSM και θα χαρεί να συνεργαστεί με τη νέα διοίκηση μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής [σύσταση της κοινοπραξίας]».

Συνημμένη στην επιστολή προς την κυβέρνηση, ήταν και επιστολή της Global Ordnance προς την ONEX, όπου σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρεται, μεταξύ άλλων (σ.σ. η έμφαση έχει προστεθεί), ότι δεν υφίσταται σχέση, γραπτή ή άλλη, που να σχετίζεται με τα ΕΑΣ και ότι η Global Ordnance δεν έχει κανένα σχέδιο να συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των ΕΑΣ ή να συνεργαστεί με την ONEX.

Είναι αυτονόητο ότι μετά από αυτή την εξέλιξη η συνέχεια θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς λογικά θα πρέπει να αναμένεται η αντίδραση της ONEX. Για παράδειγμα ένα από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν συνεχίζει να ισχύει η πρόταση της ONEX και με ποιες διασφαλίσεις – εγγυήσεις.
Εκποίηση ΕΑΣ αντί πινακίου φακής ή δωρεάν παραχώρηση

Οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν το πιο πρόσφατο επεισόδιο στο σήριαλ των ΕΑΣ, που μετά την εξαγγελία της δημιουργίας του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό, τον Απρίλιο του 2021, έχει ως κεντρικό θέμα στο σενάριο τη συστηματική απαξίωση της κρατικής εταιρίας, δηλαδή της περιουσίας των φορολογούμενων.

Είναι πλέον φανερό ότι με πράξεις ή παραλείψεις του ο σεναριογράφος, δηλαδή η κυβέρνηση, έχει λάβει την απόφαση να «εξωθήσει» τα ΕΑΣ στην απαξίωση, την εκκαθάριση εν λειτουργία ή την ειδική εκκαθάριση και τελικά την πτώχευση και τον διαμοιρασμό των ιματίων τους.

Και μάλιστα σε περίοδο που η παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών αδυνατεί να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, αποτελεί η συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ του γερμανικού ομίλου Rheinmetall και του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας για την παραγωγή πυρομαχικών διαμετρήματος 155 χλστ. συνολικής αξίας μέχρι 8,5 δις ευρώ! Πως αλλιώς μπορούν να ερμηνευτούν τα τεκταινόμενα των τελευταίων μηνών στα οποία με επανειλημμένα δημοσιεύματα του έχει αναφερθεί το DP;

Η εκούσια απώλεια της εγχώριας δυνατότητας παραγωγής πλήρων πυρομαχικών στα μεσαία και μεγάλα διαμετρήματα και ο αποκλειστικός περιορισμός των ΕΑΣ στη γόμωση με εξευτελιστικά χαμηλές τιμές (80 έως 100 ευρώ ανά βλήμα) για λογαριασμό της MSM EXPORT s.r.o., εταιρίας – μέλους του τσέχικου Ομίλου CSG (Czechoslovak Group), του μειοψηφικού εταίρου στην υπό σύσταση κοινοπραξία;

Η εντυπωσιακά άτυπη διαδικασία για την εύρεση εταίρου για συνεργασία με τα ΕΑΣ, η οποία μετά την αρχική πρόσκληση για υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων ουδέποτε ολοκληρώθηκε με την επίσημη ανακοίνωση της τελικής επιλογής. Για παράδειγμα δεν θα πρέπει να πληροφορηθούν οι φορολογούμενοι με ποια κριτήρια απορρίφθηκε η Global Ordnance και επιλέχθηκε η MSM EXPORT s.r.o. και ποια οφέλη θα προκύψουν από την επιλογή;

Δεν θα πρέπει να εξηγηθεί για ποιον λόγο δεν προτιμήθηκε μία τυπική διαγωνιστική διαδικασία; Γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε παγκοσμίως η πρόθεση εύρεσης στρατηγικού συνεργάτη για τα ΕΑΣ; Πως διασφαλίστηκε η ακεραιότητα της διαδικασίας από τυχόν συνεννοήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων; Οι τυχόν εμπορικές συνεργασίες τους ήταν εκ των προτέρων σε γνώση αυτών που αξιολόγησαν τις προτάσεις; Ποιοι αξιολόγησαν τις προτάσεις αναλαμβάνοντας την ευθύνη της επιλογής;

Και φυσικά να απαντηθεί το μείζον ερώτημα: γιατί ενώ παγκοσμίως «βρέχει» συμβάσεις δις ευρώ για παραγωγή πυρομαχικών, στην Ελλάδα αντί να «αρπάξουμε» τη μοναδική ευκαιρία, δρομολογούμε την εκποίηση αντί πινακίου φακής ή δωρεάν παραχώρηση της εγχώριας δυνατότητας παραγωγής και οικειοθελώς περιοριζόμαστε στον ρόλο του υποκατασκευαστή με εξευτελιστικά χαμηλές τιμές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου